Poate ai deja o rutină echilibrată și te străduiești să faci totul „ca la carte”. Descoperă însă care e obiceiul alimentar aparent sănătos care îți poate afecta sănătatea pe termen lung.
Obiceiul alimentar aparent sănătos care îți poate afecta sănătatea pe termen lung
Probabil ai auzit de nenumărate ori cât de important este să consumi proteine pentru a-ți menține masa musculară, mai ales dacă ești activă sau vrei să ai energie întreaga zi. Adevărat! Însă specialiștii în longevitate atrag atenția asupra consumului excesiv de proteine de origine animală, mai ales în cazul persoanelor tinere, sub 50 de ani.
Deși proteinele sunt esențiale pentru organism, un aport prea mare – în special din carne roșie și produse animale procesate – poate duce, în timp, la efecte nedorite.
Ce spun experții în longevitate
Potrivit dr. Monisha Bhanote, expertă în sănătate celulară, două substanțe potențial dăunătoare se formează în corp atunci când consumi în exces proteine animale:
- Produsele finale de glicare avansată (AGE)
- N-oxidul de trimetilamină (TMAO)
Acestea pot accelera procesele inflamatorii și de îmbătrânire celulară, crescând riscul de boli cronice. Mai simplu spus, chiar dacă mănânci curat, prea multă carne sau lactate concentrate îți pot face mai mult rău decât bine.
Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzii similare. Într-un studiu publicat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, s-a arătat că o dietă bogată în proteine animale, în special carne roșie procesată, este asociată cu un risc mai mare de deces prematur, în timp ce proteinele din surse vegetale au fost corelate cu o longevitate mai mare.