Reclamă

Obiceiul care poate ajuta la prevenirea demenței, potrivit unui nou studiu

Potrivit unui nou studiu s-a aflat obiceiul care poate ajuta la prevenirea demenței. Specialiștii au întocmit tot mai mult cercetări privind această problemă de sănătate. Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune care cauzează probleme cu memoria și abilitățile de gândire.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 1 aprilie 2025, 7:39
Un medic care analizeză obiceiul care poate afecta procesul cognitiv
Potrivit unui nou studiu s-a aflat obiceiul care a putea ajuta la prevenirea demneței. Specialiștii au întocmit tot mai mult cercetări / Shuttrestock

Boala Alzheimer este uneori cauzată atunci când anumite proteine, numite beta-amiloid se acumulează în creier. Ele duc la inflamație, leziuni ale celulelor creierului și o scădere a abilităților mentale. În timp ce noile tratamente care vizează aceste proteine oferă speranță, boala Alzheimer este complexă. Ea necesită o varietate de abordări pentru a încetini sau preveni efectele acesteia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiul care poate ajuta la prevenirea demenței

O abordare care s-a dovedit promițătoare este activitatea fizică, cum a fi exercițiile. Dovezile sugerează că activitatea fizică poate proteja creierul prin îmbunătățirea modului în care acesta se adaptează, reducând inflamația și îmbunătățind fluxul sanguin.

Unele studii pe animale au arătat chiar că exercițiile fizice pot scădea proteinele dăunătoare din creier, deși rezultatele la oameni sunt mai puțin clare. Acest lucru evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care sportul ar putea influența aceste modificări ale creierului.

Pentru a reduce acest decalaj de cunoștințe, cercetătorii au explorat modul în care sportul și anumiți markeri de sânge, relaționează cu memoria și abilitățile de gândire. Aceste rezultate au fost recent publicate.

Cum a fost realizat studiul

Reclamă

Acest studiu a examinat deficința cognitivă ușoară și boal lzhimer folosind metode vansate în 25 de centre din Coreea de Sud.

Participanții au fost selectați cu atenție. Peste 1.100 de prsone au finalizt valuarile prcum și testele de memoie, analizele de sâng și scanările creierului. Studiul a urmat ghiduri stricte și a exclus pe oceane cu condiții care ar putea interfera cu rezultatele.

Activitatea fizică a fost măsurată prin auto rapoarte sau aportul îngrijitorului. Probele de sânge au fost analizate pentru biomarkeri specifici legați de sănătatea creierului.

Reclamă

Cercetătorii au luat în considerare variabile precum vârsta, sexul și condițiile de sănătate. Au existat ajustări suplimentare pentru a lua în considerare beta-amiloidul, un factor cunoscut care afectează biomarkerii și cogniția.

Analiza statistică a fost efectuată cu ajutorul unui software specializat, spun specialiștii.

La ce concluzii au ajuns cercetătorii

Acest studiu a analizat modul în care a fi activ se leagă de sănătata reierului, proteinele specifice și abiităție de gândire.

Cercetătorii au descoperit trei lucruri principale. În primul rând, persoanele care erau mai active fizic aveau niveluri mai scăzute de două proteine dăunătoare ale creierului care sunt legate de boala Alzheimer. În al doilea rând, aceste beneficii au fost vizibile în special la persoanele în vârstă și la cei care prezent deja unele semne de probleme cognitiv.

În al treilea rând, activitatea fizică poate îmbunătăți în mod direct sănătatea creierului. În timp ce studiul sugera că sportul ar putea ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii creierului, oamenii de știință au nevoie de mai multe cercetări.

Există câteva limitări de remarcat. Deoarece studiul a fost transversal, arată asocieri, dar nu poate dovedi relații cauză-efect, au concluzionat specialiștii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton, Prințul William și copiii lor la slujba de Paște din 2024
Familia Regală
Kate Middleton, Prințul William și copiii lor nu vor participa la slujba de Paște. Familia Regală a luat o decizie neașteptată
Kate Middleton, Prințul William și copiii lor nu vor participa la slujba de Paște. Familia Regală Britanică a luat o decizie complet neașteptată. Deși Regele Charles, Regina Camilla și alți membri ai familiei urmează...
2
Cara Delevingne surprinsă pe un aeroport cu ochelari de soare
Divertisment
Un model celebru e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Cine este vedeta care are „o nouă viață”
Un model celebru de la Hollywood e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Vedeta spune că a primit șansa la o nouă viață și că încearcă să-și păstreze obiceiurile sănătoase....
3
Kate Perry înainte de zborul său cu Blue Origin
Divertisment
Katy Perry a publicat prima imagine cu chipul fetiței ei. Cum arată Daisy Dove și de ce a ales să-i țină identitatea ascunsă
Katy Perry a publicat prima imagine cu chipul fetiței ei. Daisy Dovea fost prezentă la zborul mamei sale cu Blue Origin. Micuța, în vârstă de patru ani, a cucerit inimile fanilor cu emoțiile pe...
4
Johnny Depp într-o scenă din Pirații din Craibe
Divertisment
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare, iar fanii par încântați de transformarea pe care a suferit-o. Depp este...
5
fată frumoasă care stă în fața soarelui pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Cum afectează Mercur retrograd zodiile până pe 26 aprilie 2025. Ce arată astrele
Semnele de Foc și Apă se pot relaxa puțin. Află cum afectează Mercur retrograd zodiile până pe 26 aprilie 2025 și ce arată astrele. Semnele de Aer și Pământ au o situație mai dificilă...
PARTENERI
×