Reclamă

Alimente care te pot ajuta să arăți mai tânără, potrivit nutriționiștilor și dermatologilor

Nu există o dietă anti-îmbătrânire standard sau o cură miracol pentru întinerirea pielii. Însă există câteva alimente care pot proteja pielea, potrivit nutriționiștilor și dermatologilor. Află care sunt cele mai eficiente alimente care te pot ajuta să arăți mai tânără.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 19 ianuarie 2024, 9:31

Dieta alimentară nu poate stopa procesul de îmbătrânire, însă anumite alimente bogate în antioxidanți cu proprietățile lor anti-inflamatorii pot fi utile în protecția pielii, încetinind daunele înaintării în vârstă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care te pot ajuta să arăți mai tânără

Cercetări preliminare sugerează că anumiți antioxidanți pot reduce efectele nocive ale razelor ultraviolete. Migdalele, ciocolata neagră și roșiile se numără printre alimentele cu efect anti-îmbătrânire pe care experții le recomandă.

Dieta ta poate fi o parte a rutinei de skincare cu efect anti-îmbătrânire. Consumul unor alimente cu conținut bogat de antioxidanți, cu proprietăți anti-inflamatorii, pot încetini îmbătrânirea pielii. Dar asta nu înseamnă că vei scăpa de riduri peste noapte, atrage atenția dermatologul Rajani Katta, membru al Baylor College of Medicine și McGovern Medical School.

Când te gândești cum să mănânci mai sănătos pentru o piele mai tânără, cu siguranță este vorba de un proces pe termen lung, apreciază expertul pentru Verywellhealth.

Niciodată nu e prea târziu pentru a începe să faci schimbări în dieta ta, mai ales că există daune permanente când vine vorba de colagen, proteina care dă pielii elasticitate. P

Reclamă

ierderea de colagen survine din cauza înaintării în vârstă, a expunerii la soare, a fumatului sau poluării. În egală măsură, factori diverși ca genetica, stresul, somnul și consumul de apă pot afecta aspectul pielii. Dar și alimentele pe care le consume pot face diferența.

În viziunea dieteticianului Alison Tallman din Nashville (SUA), nu există un anumit aliment care poate influența procesul de îmbătrânire, totuși un tipar dietetic de ansamblu sănătos poate face diferența în modul în care îmbătrânim.

Avocado

Reclamă

Acest fruct exotic este inclus în componența multor produse de skincare, de la crème pentru ochi sau măști de față până la seruri specifice. Motivul este abilitatea sa extraordinară de hidratare. Cercetările arată că prin consumul de avocado te poți bucura de câteva importante beneficii care stopează efectele îmbătrânirii.

Un mic studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a arătat că femeile care au mâncat un avocado zilnic timp de 8 săptămâni s-au bucurat de o elasticitate și fermitate crescute ale pielii.

Autorii studiului au remarcat că alimentele bogate în grăsimi monosaturate și carotenoizi antioxidanți se bucură de o piele cu un aspect mai tânăr.

Carotenoizii sunt pigmenți naturali aflați în multe fructe, legume și ciuperci. Funcționează asemănător antioxidanților, reducând daunele produse de radicalii liberi și stresul oxidativ.

Roșiile

Tomatele abundă în vitamina C și antioxidanți, de care pielea poate beneficia. Consumul de roșii poate da o strălucire tinerească pielii. Un studiu din 2001 a descoperit că prin consumul pastei de roșii pielea devine mai rezistentă la daunele soarelui. Participanții au observant efectele asupra pielii lor în foarte scurt timp. După 3 luni, oamenii au devenit mai protejați față de efectele razelor solare.

Fructele de pădure

Sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sănătății inimii și pentru reducerea riscului unor anumite cancere. De asemenea, pot fi de ajutor în protecția pielii vara. În opinia dieteticianului american Kathryn Piper, căpșunile, cocăzele, zmeura și murele conțin antioxidanți. Studii preliminare arată că aceștia pot preveni deteriorarea pielii. De asemenea, protejează pielea de efectul nefast al razelor ultraviolete și al poluanților.

Ciocolata neagră

Alimente care te pot ajuta să arăți mai tânără. Ciocolata neagră conține antioxidanți care oferă protecție față de razele ultraviolete și stimulează fluxul sanguin la nivelul pielii.

Dacă dorești să o incluzi în rutina ta anti-îmbătrânire, Piper recomandă să cauți ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao pentru a profita cât mai mult de efectele antioxidante.

Ciocolata cu lapte nu oferă aceleași beneficii, iar conținutul său ridicat de zahăr poate fi nefast pentru piele. “Alimentele cu mult zahăr pot contribui la semnele de îmbătrânire a pielii ca liniile fine și ridurile”, explică Piper.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care pot stimula sănătatea intestinală și pot preveni deteriorarea celulară. EGCG, cel mai puternic compus polifenolic al ceaiului verde, are un efect dovedit de reducere a inflamației pielii și de luptă contra bacteriilor care produc acnee. Totuși nu există suficient date pentru a stabili exact de cât ceai verde e nevoie pentru a vedea beneficii vizibile asupra pielii, scriu cei de la Delish.

Peștele gras

Somonul, sardinele și alte tipuri de fructe de mare conțin din abundență acizi grași omega-3, care pot reduce riscul bolilor cardiace. În egală măsură, sunt o excelentă sursă de proteine, utile în atenuarea efectelor înaintării în vârstă.

Consumul de suficiente proteine slabe este important pe măsură ce înaintezi în vârstă, consideră Tallman. Motivul este acela că pierderea de masă musculară este norma în timpul procesului de îmbătrânire, în special când nu consumi suficiente proteine în dieta ta alimentară, completează experta.

Migdalele

În viziunea lui Tallman, migdalele sunt unele dintre cele mai bune alimente cu efect anti-îmbătrânire, fiind o sursă excelentă de grăsimi sănătoase și de fibre. Aceste fructe nucifere sunt versatile și pot fi încorporate în smoothie, gustări rapide sau pot fi adăugate ca topping într-un parfait de iaurt pentru un plus de gust crocant.

Un studiu publicat în 2021 a evidențiat că un consum zilnic de migdale poate reduce ridurile faciale și pigmentarea pielii. În jur de 50 de femei aflate la post-menopauză, cu piele sensibilă la soare, au participat la acest studiu. Însă este nevoie și de alte date pentru a stabili dacă și alte categorii pot beneficia de efectele anti-îmbătrânire ale migdalelor.

În general, alimentele bogate în antioxidanți și proprietăți anti-inflamatorii sunt ideale pentru protejarea pielii de stresul oxidativ. Însă cheia este să se pună accent pe consumul alimentelor integrale și pe respectarea unui tipar nutritiv echilibrat, mai degrabă decât pe ce anume elimini din dieta ta, conchide Tallman.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×