Reclamă

Cum te protejezi de efectele nocive cauzate de expunerea la soare. Ce metode poți folosi

Când vine vara, să stai în lumina razelor este una dintre cele mai așteptate și mai plăcute activități pe care le poți face în aer liber. Totuși, această expunere poate fi dăunătoare pielii pe măsură ce înaintezi în vârstă. Află cum te protejezi de efectele nocive cauzate de expunerea la soare.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 6 iulie 2023, 7:59

Fotoîmbătrânirea reprezintă unul dintre principalele efecte nedorite. Aceasta este cauzată de expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete nocive, emise de soare. Pielea de pe față, brațe, picioare și gât are cele mai mari șanse să fie afectată deoarece tinzi să expui cel mai des aceste zone.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fotoîmbătrânirea înseamnă îmbătrânirea prematură a pielii din cauza expunerii continue la radiațiile ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB). Expunerea la UV nu numai că-ți accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, dar poate crește și riscul de cancer de piele, potrivit Cleveland Clinic.

Cum te protejezi de efectele nocive cauzate de expunerea la soare

90% dintre cazurile de fotoîmbătrânire sunt cauzate de expunerea îndelungată la soare. Printre cele mai comune simptome ale acesteia se numără: pigmentarea pielii care facilitează apariția petelor solare și a petelor hepatice, apariția pistruilor, uscăciunea și asprimea pielii, apariția ridurilor și pierderea elasticității.

Persoanele cu pielea de culoare deschisă, în special bărbații din această categorie, au mai multe șanse de a experimenta o fotoîmbătrânire severă a pielii, scriu specialiștii Stylecraze.

Din fericire, există modalități prin care te poți proteja împotriva radiațiilor UV dăunătoare și repara daunele deja provocate de acestea. Schimbările se vor vedea în timp.

Reclamă

Folosește o cremă de protecție solară eficientă

Dacă nu știi cum te protejezi de efectele nocive cauzate de expunerea la soare, folosește o cremă de protecție solară cu 15-30 de minute înainte de a ieși din casă.

Alege o cremă de protecție solară care te protejează atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB.

Reclamă

Redu timpul petrecut la soare

Încearcă să reduci timpul petrecut la soare. Dacă este posibil, evită expunerea la soare între orele 10:00 și 16:00. Radiațiile UV sunt cele mai intense în această perioadă a zilei. Te poți plimba liniștită dimineața sau seara, când acestea scad în intensitate.

Poartă haine adecvate

Purtarea cămășilor și pantalonilor cu mâneci lungi diminuează timpul de expunere a pielii la soare. De asemenea, purtarea hainelor de culoare închisă poate ajuta la blocarea razelor dăunătoare ale soarelui.

Culorile precum bleumarin, negru și roșu închis absorb mai mult razele UV și oferă o protecție mai bună. Dacă vrei să afli cum te protejezi de efectele nocive cauzate de expunerea la soare, prin metode mai eficiente, încearcă să folosești haine de protecție UV.

Pentru zonele capului și gâtului, poți folosi eșarfe sau pălării pentru a bloca lumina soarelui. Poți purta și ochelari de soare fotocromatici sau cu lentile de protecție UV.

Cum poți trata efectele nocive cauzate de expunerea la soare

Efectele nocive ușoare ale soarelui pot dura între 3-5 zile. Problemele severe pot dura mai mult de o săptămână și trebuie tratate medical. Totodată, pielea fiecărei persoane poate reacționa diferit, de aceea este indicat să consulți un dermatolog dacă problemele tale nu dispar.

În schimb, simptomele minore ale fotoîmbătrânirii, cum ar fi uscarea pielii, liniile fine și ridurile, le poți trata în siguranță acasă cu ajutorul următoarelor substanțe. Le poți încerca după ce ai aflat cum te protejezi de efectele nocive cauzate de expunerea la soare.

Acid azelaic

Acidul azelaic este folosit în mod obișnuit pentru a trata acneea. Acesta poate ajuta și la tratarea fotoîmbătrânirii pielii. Acidul azelaic în formă concentrată poate fi capabil să inhibe celulele melanomului și să reducă pigmentarea cauzată de acestea.

Niacinamidă

Aplicarea topică a niacinamidei poate ajuta la combaterea efectelor nocive ale soarelui asupra pielii. Poate estompa liniile fine și ridurile cauzate de fotoîmbătrânire. O găsești în anumite seruri și creme care pot fi incluse cu ușurință în rutina ta de îngrijire a pielii.

Alfa-hidroxiacizii (AHA)

Alfa-hidroxiacizii pot susține creșterea grosimii epidermei, o pot face mai puțin susceptibilă la fotoîmbătrânire și pot combate efectele acesteia. Utilizarea cremelor de protecție solară și a cremelor care conțin AHA sau acid glicolic poate fi adăugată la rutina ta de îngrijire a pielii pentru a contracara efectele foto-îmbătrânirii.

Vitamina C

Aplicarea produselor de îngrijire a pielii pe bază de vitamina C poate reduce și preveni fotoîmbătrânirea. Vitamina C este cunoscută pentru proprietățile sale fotoprotectoare, antioxidante și anti-îmbătrânire. De asemenea, ajută la îmbunătățirea producției de colagen și oferă pielii un aspect mai tânăr.

În acest caz, consumul de struguri poate proteja pielea împotriva razelor UV. Aceștia sunt bogați în vitamina C și antioxidanți.

Retinoizi

Retinoizii pot reduce pigmentarea care provoacă pete de culoare închisă și petele cauzate de vârstă. Dintre diverșii retinoizi, tretinoina este considerată a fi cea mai eficientă în stoparea simptomelor fotoîmbătrânirii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×