Eczemă
Dacă îți apar pete uscate, roșeață sau umflături pe față, mâini, picioare, în partea interioară a coatelor sau în spatele genunchilor, se poate să suferi de o formă de eczemă. De asemenea, petele pot cauza mâncărime sau vezicule.
Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele poate fi greu de ghicit când există atât de multe tipuri de eczeme. Cel mai frecvent tip de eczemă, dermatita atopică, este considerată o reacție alergică la mediu, având o componentă genetică. Persoanele cu părinți sau frați care suferă de dermatită sunt mai predispuse să o dezvolte.
Erupțiile pot apărea atunci când vremea este foarte caldă sau rece. În plus, mai pot apărea când intri în contact cu un alergen, cum ar fi polenul.
Nu există un remediu pentru eczeme. Totuși, există modalități de a le preveni apariția sau de a le împiedica să se agraveze. Evitarea temperaturilor extreme și menținerea pielii hidratate sunt două strategii importante.
Dacă ești predispusă la dermatită se recomandă să faci baie în apă caldă și să eviți băile fierbinți și săpunurile parfumate. De asemenea, este indicat să aplici o loțiune sau o cremă foarte puternică imediat după duș. Folosirea unui umidificator în dormitor în timpul iernii poate fi utilă.
Pentru cazurile mai dificile, un dermatolog îți poate prescrie un medicament sau să urmezi terapii cu lumină UV. Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele pot fi identificate cu exactitate doar cu ajutorul unui medic.
Acanthosis nigricans
Mai puțin frecventă decât eczema este o afecțiune numită acanthosis nigricans. Provoacă pete închise la culoare, nedefinite, în zone precum pliurile gâtului, axilelor și coatelor. Acestea au o textură frecvent descrisă ca fiind „catifelată”. Afecțiunea apare cel mai adesea la persoanele obeze, la populațiile de culoare sau hispanice și la persoanele sub 40 de ani.
De obicei, este cauzată de diabet sau de rezistența la insulină. De asemenea, o serie de alte afecțiuni cum ar fi: hipotiroidismul, boala Cushing sau sindromul ovarelor polichistice pot duce la formarea unor astfel de pete pe piele. În majoritatea cazurilor, acanthosis nigricans este inofensivă și dispare de la sine odată ce se tratează afecțiunea de bază.
Cu toate acestea, poate fi un simptom mai rar al anumitor tipuri de cancer malign. De aceea este important să consulți un medic dacă observi o zonă a pielii mai închisă la culoare. Astfel, este cel mai sigur să afli ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele.
O posibilă sarcină
Pielea ta poate fi afectată dacă rămâi însărcinată. Viitoarele mămici sunt predispuse la o afecțiune numită melasmă. Aceasta se caracterizează prin apariția de pete maro sau gri-albastre pe față sau pe orice parte a corpului expusă la soare. Deși oricine o poate dezvolta, melasma se întâlnește atât de des la femeile însărcinate încât este deseori numită o „mască a sarcinii”.
Creșterea hormonilor determină celulele pielii să producă un exces de melanină, pigmentul care colorează pielea. Peticele de melasmă sunt cele mai vizibile vara sau în perioadele de vreme caldă. De obicei, se estompează sau dispar după câteva luni.
Din fericire, melasma nu reprezintă un semn al unei afecțiuni mai grave. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că petele sunt într-adevăr melasmă. JDe asemenea, cremele pentru iluminarea pielii pot ajuta la reducerea culorii închise până când se ameliorează de la sine.
Psoriasis
Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele nu sunt întotdeauna vindecabile. O astfel de afecțiune comună a pielii este psoriazisul. Cea mai comună variantă este cunoscută sub numele de psoriazis în plăci. Se caracterizează prin pete aspre și roșii pe genunchi, coate, scalp și alte zone ale corpului, scriu specialiștii Medical News Today. Acestea au coji suprapuse care variază în culori de la alb argintiu la violet sau maro, în funcție de culoarea pielii. Petele pot cauza mâncărime, crăpături sau sângerări.
Psoriazisul este o afecțiune imunitară inflamatorie cronică în care celulele pielii cresc mai repede decât sunt eliminate. În până la o treime din cazuri, bolnavii pot dezvolta, de asemenea, artrită psoriazică dureroasă în articulații. Nu există leac pentru psoriazis, dar poate fi tratat cu diverse remedii în funcție de gravitatea cazului.
Cazurile mai ușoare pot fi calmate cu creme prescrise de un dermatolog. Pentru plăcile de pe scalp se poate folosi șampon pe bază de gudron de cărbune. Cu toate acestea, cazurile mai grave pot necesita medicamente mai puternice. Deși nu există nicio dovadă că anumite alimente ar putea provoca erupții, o dietă antiinflamatoare te poate ajuta, ca parte a unui plan complet de tratament.