Reclamă

Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele. Cum se tratează și când e indicat să ceri sfatul specialistului

Orice imperfecțiune a pielii declanșează o reacție de autoconștientizare, urmată de o căutare a unui remediu rapid. Acest lucru se întâmplă deoarece afecțiunile cutanate sunt printre cele mai vizibile probleme de sănătate. Dacă te întrebi ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele, află care sunt acestea și cum se pot trata.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 11 iunie 2023, 6:13

Afecțiunile pielii pot apărea din diferite cauze și se pot agrava pe parcursul anotimpurilor reci. De asemenea, simptomele acestora se pot înrăutăți dacă sunt lăsate prea multă vreme netratate. De aceea, este important să le acorzi atenție încă de la început.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele

Este recomandat să consulți un medic când apar modificări anormale ale pielii. Dacă observi o schimbare în aspectul sau în felul în care se simte oricare parte a pielii tale, s-ar putea să ai nevoie urgent de un tratament, în special dacă apare brusc sau se agravează.

Totodată, poate fi util ca până ajungi să consulți un dermatolog, să cunoști unele simptome ale afecțiunilor dermatologice și câteva modalități de tratament simple. Acestea îți pot ameliora discomfortul pentru scurt timp.

Deshidratare

Una dintre afecțiunile epidermice pe care le vom întâlni cel mai des în timpul vieții noastre este deshidratarea pielii, conform The List. De obicei este cauzată de: vremea rece, spălarea frecventă a mâinilor, săpunurile cu substanțe chimice puternice sau lipsa consumului de apă. Pielea uscată se caracterizează de obicei prin: pete, asprime, crăpare, descuamare, sângerare sau senzație de mâncărime.

Reclamă

Alte cauze ale pielii uscate pot fi: folosirea apei fierbinți, spălarea excesivă a mâinilor, deshidratarea, alimentația slabă, loțiunile care conțin alcool sau utilizarea prea multor produse cu ingrediente active.

Petele uscate de piele pot apărea oriunde. Adesea se situează pe: coate, brațe, mâini, încheieturi, picioare, glezne, piept, genunchi, față sau pleoape, potrivit specialiștilor Healthline.

Majoritatea cazurilor de piele uscată pot fi tratate prin modalități simple. Acestea implică: menținerea hidratării interioare și exterioare, hidratarea regulată și protecția adecvată în timpul verii și al iernii.

Reclamă

Eczemă

Dacă îți apar pete uscate, roșeață sau umflături pe față, mâini, picioare, în partea interioară a coatelor sau în spatele genunchilor, se poate să suferi de o formă de eczemă. De asemenea, petele pot cauza mâncărime sau vezicule.

Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele poate fi greu de ghicit când există atât de multe tipuri de eczeme. Cel mai frecvent tip de eczemă, dermatita atopică, este considerată o reacție alergică la mediu, având o componentă genetică. Persoanele cu părinți sau frați care suferă de dermatită sunt mai predispuse să o dezvolte.

Erupțiile pot apărea atunci când vremea este foarte caldă sau rece. În plus, mai pot apărea când intri în contact cu un alergen, cum ar fi polenul.

Nu există un remediu pentru eczeme. Totuși, există modalități de a le preveni apariția sau de a le împiedica să se agraveze. Evitarea temperaturilor extreme și menținerea pielii hidratate sunt două strategii importante.

Dacă ești predispusă la dermatită se recomandă să faci baie în apă caldă și să eviți băile fierbinți și săpunurile parfumate. De asemenea, este indicat să aplici o loțiune sau o cremă foarte puternică imediat după duș. Folosirea unui umidificator în dormitor în timpul iernii poate fi utilă.

Pentru cazurile mai dificile, un dermatolog îți poate prescrie un medicament sau să urmezi terapii cu lumină UV. Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele pot fi identificate cu exactitate doar cu ajutorul unui medic.

Acanthosis nigricans

Mai puțin frecventă decât eczema este o afecțiune numită acanthosis nigricans. Provoacă pete închise la culoare, nedefinite, în zone precum pliurile gâtului, axilelor și coatelor. Acestea au o textură frecvent descrisă ca fiind „catifelată”. Afecțiunea apare cel mai adesea la persoanele obeze, la populațiile de culoare sau hispanice și la persoanele sub 40 de ani.

De obicei, este cauzată de diabet sau de rezistența la insulină. De asemenea, o serie de alte afecțiuni cum ar fi: hipotiroidismul, boala Cushing sau sindromul ovarelor polichistice pot duce la formarea unor astfel de pete pe piele. În majoritatea cazurilor, acanthosis nigricans este inofensivă și dispare de la sine odată ce se tratează afecțiunea de bază.

Cu toate acestea, poate fi un simptom mai rar al anumitor tipuri de cancer malign. De aceea este important să consulți un medic dacă observi o zonă a pielii mai închisă la culoare. Astfel, este cel mai sigur să afli ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele.

O posibilă sarcină

Pielea ta poate fi afectată dacă rămâi însărcinată. Viitoarele mămici sunt predispuse la o afecțiune numită melasmă. Aceasta se caracterizează prin apariția de pete maro sau gri-albastre pe față sau pe orice parte a corpului expusă la soare. Deși oricine o poate dezvolta, melasma se întâlnește atât de des la femeile însărcinate încât este deseori numită o „mască a sarcinii”.

Creșterea hormonilor determină celulele pielii să producă un exces de melanină, pigmentul care colorează pielea. Peticele de melasmă sunt cele mai vizibile vara sau în perioadele de vreme caldă. De obicei, se estompează sau dispar după câteva luni.

Din fericire, melasma nu reprezintă un semn al unei afecțiuni mai grave. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că petele sunt într-adevăr melasmă. JDe asemenea, cremele pentru iluminarea pielii pot ajuta la reducerea culorii închise până când se ameliorează de la sine.

Psoriasis

Ce afecțiuni pot ascunde petele de pe piele nu sunt întotdeauna vindecabile. O astfel de afecțiune comună a pielii este psoriazisul. Cea mai comună variantă este cunoscută sub numele de psoriazis în plăci. Se caracterizează prin pete aspre și roșii pe genunchi, coate, scalp și alte zone ale corpului, scriu specialiștii Medical News Today. Acestea au coji suprapuse care variază în culori de la alb argintiu la violet sau maro, în funcție de culoarea pielii. Petele pot cauza mâncărime, crăpături sau sângerări.

Psoriazisul este o afecțiune imunitară inflamatorie cronică în care celulele pielii cresc mai repede decât sunt eliminate. În până la o treime din cazuri, bolnavii pot dezvolta, de asemenea, artrită psoriazică dureroasă în articulații. Nu există leac pentru psoriazis, dar poate fi tratat cu diverse remedii în funcție de gravitatea cazului.

Cazurile mai ușoare pot fi calmate cu creme prescrise de un dermatolog. Pentru plăcile de pe scalp se poate folosi șampon pe bază de gudron de cărbune. Cu toate acestea, cazurile mai grave pot necesita medicamente mai puternice. Deși nu există nicio dovadă că anumite alimente ar putea provoca erupții, o dietă antiinflamatoare te poate ajuta, ca parte a unui plan complet de tratament.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×