Reclamă

Cât de sigure sunt autobronzantele pentru pielea ta

Te pot ajuta să obții acea strălucire de vară fără a te expune la lumina soarelui, dar cât de sigure sunt autobronzantele pentru pielea ta? Răspunsul depinde de persoana pe care o întrebi.

Publicat: 20 aprilie 2023, 6:41

Loțiunile și spray-urile de bronzare sunt alternative mai sigure decât bronzarea, fie în interior, fie în exterior, spune Adam Ingraffea, dermatolog la Universitatea din Cincinnati. Cu toate acestea, aceste produse pot prezenta în continuare riscuri pentru sănătate, în funcție de compoziția lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sigure sunt autobronzantele

Știm cu toții că bronzarea este dăunătoare pentru piele. Nu numai că accelerează îmbătrânirea, dar provoacă și leziuni ale ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer de piele.

În unele cazuri, poate crește și riscul de a dezvolta cataracte și poate suprima funcția imunitară.

Având în vedere aceste aspecte, mulți dermatologi recomandă purtarea de protecție solară în interior pentru a ne proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV).

Loțiunile autobronzante pot părea mai sigure, dar nu este întotdeauna cazul. După cum se dovedește, aceste produse pot conține ingrediente toxice și pot provoca la fel de mult rău ca expunerea la soare.

Reclamă

Unele autobronzante pot accelera îmbătrânirea

Produsele de bronzare conțin dihidroxiacetonă (DHA), o moleculă de zahăr derivată din plante care pătrunde în stratul superior al pielii. Acest compus poate crea treptat aspectul unui bronz fără a fi nevoie de expunerea la soare. Concentrația acestuia poate varia de la 2,5% la 10%, în funcție de tipul de produs.

Cu cât procentul de DHA este mai mare, cu atât bronzul va fi mai închis. Dar, ca și alte ingrediente de îngrijire a pielii, DHA nu este complet sigur și poate avea efecte secundare grave.

Reclamă

Unii oameni sunt sensibili la această substanță și pot prezenta erupții cutanate, amețeli sau dermatită de contact, potrivit cercetărilor din 2018 publicate în Journal of the Dermatology Nurses’ Association. Mai mult, DHA poate crește sensibilitatea pielii la lumina soarelui, poate îngroșa stratul exterior al pielii sau poate provoca uscăciune. Unele studii sugerează chiar că poate duce la deteriorarea ADN-ului și cancer.

„S-a demonstrat că DHA provoacă o creștere a radicalilor liberi în piele”, a declarat dermatologul Chere Lucas Anthony într-un interviu pentru Consumer Reports. „Acest lucru poate contribui la îmbătrânirea pielii, deoarece radicalii liberi descompun colagenul și elastina din piele, ceea ce duce la riduri și îmbătrânirea pielii”, a adăugat ea.

Pe de altă parte, chimistul cosmetic Michelle Wong a declarat pentru Consumer Reports că DHA nu pătrunde în straturile profunde ale pielii, deci impactul său este neglijabil. Dar chiar și așa, există riscul de reacții alergice și efecte adverse.

La ce să fii atentă atunci când alegi un autobronzant

Folosirea unui autobronzant pe piele poate fi dăunătoare, chiar dacă alegi o formulă fără DHA. Parabenii, parfumurile și alte substanțe chimice din aceste produse pot fi, de asemenea, toxice. De exemplu, unele formule conțin ulei mineral, care poate înfunda porii și poate provoca erupții cutanate sau alte reacții locale.

Asigură-te că verifici și eticheta pentru parabeni, o clasă de compuși asemănătoare estrogenului care pot distruge hormonii și crește riscul de cancer. Nici vopselele sintetice, precum Blue 1 și Red 40, nu sunt mai sigure.

Cu toate acestea, nu toate autobronzantele sunt create la fel. Cel mai bun pariu este să alegi o formulă organică fără DHA. În general, autobronzantele fără DHA conțin eritruloză sau alți compuși netoxici.

O altă opțiune este să faci un autobronzant cu produse de bază, cum ar fi pudră de cacao, zahăr brun, extract de vanilie sau cafea. De asemenea, vei avea nevoie de o loțiune de corp sau o cremă fără parfum pentru a lega ingredientele.

Ia în considerare și stilul tău de viață. Dacă utilizezi doar ocazional autobronzante, nu ar trebui să ai probleme. Nu uita să faci un test de plasture înainte pentru a exclude reacțiile alergice. O opțiune și mai bună este să folosești machiajul pentru a oferi pielii tale o strălucire precum cea dată de soare. Pur și simplu aplică o pudră de bronzare pe față, piept, brațe, picioare și alte zone expuse.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×