Loțiunile și spray-urile de bronzare sunt alternative mai sigure decât bronzarea, fie în interior, fie în exterior, spune Adam Ingraffea, dermatolog la Universitatea din Cincinnati. Cu toate acestea, aceste produse pot prezenta în continuare riscuri pentru sănătate, în funcție de compoziția lor.
Cât de sigure sunt autobronzantele
Știm cu toții că bronzarea este dăunătoare pentru piele. Nu numai că accelerează îmbătrânirea, dar provoacă și leziuni ale ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer de piele.
În unele cazuri, poate crește și riscul de a dezvolta cataracte și poate suprima funcția imunitară.
Având în vedere aceste aspecte, mulți dermatologi recomandă purtarea de protecție solară în interior pentru a ne proteja pielea de radiațiile ultraviolete (UV).
Loțiunile autobronzante pot părea mai sigure, dar nu este întotdeauna cazul. După cum se dovedește, aceste produse pot conține ingrediente toxice și pot provoca la fel de mult rău ca expunerea la soare.
Unele autobronzante pot accelera îmbătrânirea
Produsele de bronzare conțin dihidroxiacetonă (DHA), o moleculă de zahăr derivată din plante care pătrunde în stratul superior al pielii. Acest compus poate crea treptat aspectul unui bronz fără a fi nevoie de expunerea la soare. Concentrația acestuia poate varia de la 2,5% la 10%, în funcție de tipul de produs.
Cu cât procentul de DHA este mai mare, cu atât bronzul va fi mai închis. Dar, ca și alte ingrediente de îngrijire a pielii, DHA nu este complet sigur și poate avea efecte secundare grave.