Reclamă

Cum îndepărtezi petele de autobronzant de pe haine, covor și tapițerie

Loțiunile autobronzante te pot face să arăți bine din punct de vedere fizic. Dar nu acestea nu arată atât de grozav pe hainele, prosoapele și cearșafurile tale. Află cum îndepărtezi petele de autobronzant de pe haine, covor și tapițerie.

Publicat: 24 iunie 2022, 7:34

Întregul scop al autobronzantelor este să dea o nuanță mai plăcută pielii. Majoritatea loțiunilor autobronzante conțin dihidroxiacetonă (DHA), un aditiv de culoare, care colorează pielea. Același aditiv poate păta, uneori permanent, hainele sau orice țesătură pe care o atinge atunci când încă nu a pătruns în piele.

Formulele autobronzante sunt o combinație de colorant și ulei. Începe prin a îndepărta mai întâi porțiunea uleioasă și apoi abordează pata de colorant. Fă-ți timp pentru că pata iese de obicei cu un pic mai mult efort.

Cum îndepărtezi petele de autobronzant de pe haine

Este important să cureți materialul pătat cât mai curând posibil. Cu cât bronzantul rămâne mai mult pe țesătură, cu atât este mai dificil de îndepărtat. Chiar dacă doar crezi că o parte din autobronzant a ajuns pe țesătură, începe imediat tratamentul. Nu aștepta să apară culoarea, scrie thespruce.com.

Pentru țesăturile lavabile, în primul rând, spală petele cât mai repede posibil cu apă rece. Ține materialul cu partea pătată direct sub un robinet cu jet de apă rece. Acest lucru va forța autobronzantul să iasă din țesătură în loc să-l împingă mai adânc în fibre prin frecare.

Află și cum să îndepărtezi petele de deodorant de pe haine.

Reclamă

Care sunt soluțiile de curățare

Amestecă o soluție de detergent lichid de spălat vase. Acesta va ajuta la îndepărtarea componentei uleioase. Amestecă detergentul de vase cu apă caldă și spală pata din exterior spre interior. Clătește bine cu apă rece. Spală imediat, ca de obicei, în apă rece sau caldă, folosind un detergent puternic, care conține enzime ce elimină petele. Verifică zona pătată înainte de a pune materialul într-un uscător. Dacă pata rămâne, treci la pașii următori pentru a îndepărta loțiunea.

Dacă pata este mai veche sau rămâne după primii pași de îndepărtare, amestecă o soluție de înălbitor pe bază de oxigen și apă rece. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj cu privire la cantitatea de produs pe litru de apă. Scufundă complet haina și lăs-o să se înmoaie timp de cel puțin opt ore. Verifică pata din nou. Dacă a dispărut, continuă spălarea ca de obicei. Dacă rămâne, repetă pașii de mai înainte. Poate fi nevoie de mai mult timp pentru înmuiere pentru a îndepărta pata, dar ar trebui să iasă.

Reclamă

Dacă pata rămâne și haina este deschisă la culoare, poți folosi peroxid de hidrogen pentru a ajuta la îndepărtarea vopselei. Pune peroxidul de hidrogen pe un tampon de bumbac și aplică pe pată. Dacă nu ești sigură dacă haina este rezistentă la culoare, testează peroxidul de hidrogen pe o cusătură interioară. Dacă există vreun transfer de culoare, nu îl utiliza. Clătește cu apă rece după aplicarea peroxid-ului de hidrogen.

În cele din urmă, dacă pata rămâne, încearcă să freci glicerină vegetală pură pe pată. Glicerina poate ajuta la descompunerea petei. Apoi, repetă pașii cu detergent de vase și peroxid.

Nu pune haina într-un uscător și nu o agăța la soare până când toate petele nu sunt îndepărtate. Căldura mare poate fixa permanent petele de autobronzant.

Cum procedezi în cazul hainelor care necesită curățare chimică

Dacă articolele de îmbrăcăminte sunt etichetate fără spălare și se recomandă doar curățătoria chimică, mergi cât mai repede posibil și semnalează pata specialiștilor. Nu există nicio modalitate sigură de a elimina petele.

Cum îndepărtezi petele de autobronzant de pe covor și tapițerie

Începe prin a îndepărta cât mai mult din autobronzant. Utilizează un cuțit, o lingură sau marginea unui card de credit pentru a ridica orice substanță solidă a loțiunii direct din fibre. Nu freca și nu încerca să ștergi loțiunea. Acest lucru va împinge produsul mai adânc în fibrele țesăturii.

Se amestecă o soluție formată dintr-o linguriță de detergent lichid de vase cu două căni de apă caldă. Înmoaie o perie cu peri moi în soluție și pune-o pe covor. Începe de la marginea exterioară a petelor și mută-te spre centru pentru a nu se răspândi. Continuă să ștergi cu prosoape de hârtie albă pe măsură ce bronzantul este transferat de pe covor.

Asigură-te că clătești temeinic zona, deoarece soluția de săpun poate necesita un conținut mai mare de apă. Clătește scufundând un burete sau o cârpă curată în apă rece și șterge bine zona pătată. Utilizează prosoape de hârtie albă pentru a absorbi toată umezeala. Lasă zona să se usuce la aer, departe de căldură directă și lumina soarelui.

Dacă rămâne vreo pată colorată, șterge pata cu o soluție formată dintr-o lingură de peroxid de hidrogen amestecată cu o lingură de apă. Acest lucru ar trebui folosit doar pe un covor de culoare deschisă, deoarece poate decolora vopselele mai închise. Dacă covorul este viu colorat, utilizează în schimb o soluție de înălbire cu oxigen/apă. Înălbitorul cu oxigen nu poate fi folosit pe covorul de lână.

Aceiași pași și soluții de curățare pot fi folosite pentru tapițerie. Ai grijă deosebită să nu uzi excesiv țesătura deoarece umezeala excesivă poate cauza probleme. Dacă tapițeria este din mătase, consultă un curățător profesionist de tapițerie mai ales dacă ai nevoie de mai multe sfaturi pentru îndepărtarea petelor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă, cu părul blond și subțire, care are una dintre coafurile recomandate pentru femeile cu părul rar și subțire
Frumusețe
5 coafuri pe care să le încerci dacă ai părul rar și subțire. Ce look poți să alegi pentru vara aceasta
Coafura poate spune foarte multe lucruri despre o persoană. Chiar dacă pare superficial, prima impresie este extrem de importantă atunci când întâlnești o nouă persoană. Unghiile, machiajul, ținuta și coafura vor ieși imediat în...
2
Georgina Rodriguez, salută fanii, la Festivalul de Film de la Cannes
Divertisment
Georgina Rodriguez și-a etalat silueta într-o rochie aurie la premiera Last Summer de la Cannes. Iubita lui Cristiano Ronaldo a făcut furori pe covorul roșu
Georgina Rodriguez și-a etalat silueta într-o rochie aurie la premiera Last Summer de la Cannes. Iubita lui Cristiano Ronaldo a făcut furori pe covorul roșu. Modelul de origine spaniolă, în vârstă de 29 de...
3
O femeie într-o cămașă roșie în carouri, care șterge praful
Timp liber
Trucuri utile împotriva prafului. Sfaturi pentru a avea mereu locuința curată
Atunci când locuința ta se murdărește tot mai des, începi să cauți soluții folositoare și rapide pentru a rezolva problema. Din fericire, există mai multe trucuri utile împotriva prafului pe care le poți aplica...
4
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și se întreabă ce poate face dimineața pentru a estompa ridurile fine
Frumusețe
Ce poți face dimineața pentru a estompa ridurile fine. Trucuri utile de frumusețe
Te-ai întrebat vreodată ce poți face dimineața pentru a estompa ridurile fine? Experții în beauty îți vin în ajutor cu câteva trucuri utile. Fiecare femeie s-a confruntat la un moment dat cu o astfel...
5
Lily Rose își sarută cu pasiune iubitul
Divertisment
Lily-Rose Depp îl sărută cu pasiune pe 070 Shake pe aeroportul din Los Angeles. Fiica lui Johnny Depp este de ceva timp pe prima pagină a tabloidelor
Lily-Rose Depp o sărută cu pasiune pe 070 Shake pe aeroportul din Los Angeles. Fiica lui Johnny Depp este de ceva timp pe prima pagină a tabloidelor. Lily-Rose Depp a ieșit din aeroport și...
PARTENERI
×