Reclamă

Apa cu semințe de chia: beneficii și contraindicații

Semințele de chia sunt semințe minuscule, albe și negre, cunoscute pentru conținutul mare de nutrienți precum proteinele și fibrele. Ele provin din planta Salvia hispanica. Acum, din ce în ce mai populară este apa cu semințe de chia. Află care sunt beneficiile și contraindicațiile pentru sănătatea organismului dacă te decizi să o consumi și tu.

Publicat: 23 iunie 2022, 7:36 / Actualizat: 6 iulie 2022, 17:41

Mulți oameni se bucură de utilizarea semințelor de chia în alimentație. Ei o utilizează pentru a face budinci vegane sau le presară deasupra salatelor. Unora le place și să bea apa cu semințe de chia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când arunci semințele de chia în apă, acestea absorb lichidul. Capacitatea lor de absorbție este atât de impresionantă. Semințele de chia se pot mări de până la 12 ori față de dimensiunea lor inițială atunci când sunt înmuiate. Rezultatul final este un amestec gelatinos cu o textura ușor de mestecat, asemanatoare cu cea a perlelor de tapioca.

Apa cu semințe de chia a devenit din ce în ce mai populară. Ea a cunoscut succesul datorită rețelelor sociale. Apa cu semințe de chia este o băutură simplă pe care o folosesc unii oameni pentru a ajuta la combaterea senzației de foame.

Apa cu semințe de chia: beneficiile pentru sănătate

Semințele de chia au multe beneficii pentru sănătate susținute de cercetări. Specialiștii spun că pot fi un plus grozav pentru dieta zilnică.

Reclamă

Sunt o sursă bună de fibre, proteine, grăsimi nesaturate și antioxidanți. Acestea includ, de asemenea, câțiva micronutrienți importanți inclusiv:

  • calciu;
  • fier;
  • magneziu;
  • fosfor;
  • zinc;
  • vitaminele B.

6 beneficii potențiale pentru sănătate ale apei cu semințe de chia

Nu există studii privind beneficiile pentru sănătate ale semințelor de chia și ale apei în mod specific. Cu toate acestea, consumul de apă cu semințe de chia poate avea următoarele beneficii pentru sănătate care au fost găsite și pentru consumul de semințe de chia și apă individual.

Reclamă

Un compus antioxidant din semințele de chia numit acid clorogenic poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale.

Antioxidantul din semințele de chia numit acid cafeic poate oferi efecte antiinflamatorii.

Semințele de chia sunt bogate în fibre. Conțin un acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA), care poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii tale

ALA poate juca, de asemenea, un rol în susținerea oaselor puternice și sănătoase.

Există, de asemenea, unele cercetări care arată că semințele de chia pot ajuta la gestionarea sănătoasă a zahărului din sânge.

Acizii grași din semințele de chia pot ajuta la ameliorarea pielii iritate. Apa în care au fost înmuiate poate sprijini hidratarea pielii. Cu toate acestea, nu există studii directe asupra beneficiilor pentru piele ale consumului de apă cu semințe de chia în sine, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Poți obține aceste beneficii și în alte moduri

În ciuda tuturor acestor beneficii, apa cu semințe de chia nu este un aliment magic. De asemenea, poți obține beneficiile potențiale ale consumului lor printr-o varietate de alte alimente sănătoase, bogate în nutrienți. Sau pur și simplu mâncând semințe de chia și hidratându-te cu apă.

Deci, dacă nu îți place apa cu semințe de chia, este în regulă. Și dacă o faci, poți folosi apa cu semințe de chia cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase.

Care este cel mai bun moment pentru a bea apa cu semințe de chia

Cel mai bun moment pentru a bea apă cu semințe de chia depinde de preferințele tale personale. Consumul după-amiaza poate ajuta la prevenirea supraalimentării mai târziu în cursul zilei. Consumul seara ar putea ajuta la reducerea apetitului înainte de culcare.

Cu toate acestea, dacă ți-e foame și nu ai mâncat de ceva timp, ia în considerare să-ți alimentezi corpul cu o masă bogată în nutrienți, mai degrabă decât să te umpli cu apă cu semințe de chia.

Apa cu semințe de chia poate ajuta la pierderea în greutate

Principalul motiv pentru care semințele de chia au atras atenția pentru pierderea în greutate este capacitatea lor de a promova senzația de sațietate, care se datorează capacității lor incredibile de absorbție.

Și nu absorb doar apa din pahar. După ce consumi apă cu semințe de chia, semințele umede vor continua să se extindă în stomac prin absorbția apei și a sucurilor gastrice.

În plus, fibrele solubile din semințele de chia ajută la încetinirea digestiei efective a semințelor. Acest lucru te va face să te simți sătulă pentru mai mult timp.

Acest lucru ocupă spațiu în stomac și ajută la reducerea apetitului. Drept urmare, efectul de umplere al apei cu semințe de chia poate ajuta la prevenirea senzației de foame. Contribuie și la reducerea aportului general de energie, ceea ce duce la pierderea în greutate.

În prezent, nu există cercetări care să demonstreze potențialele beneficii ale apei cu semințe de chia pentru pierderea în greutate, iar aceste beneficii sunt anecdotice. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări.

Dezavantaje

Principalul lucru de reținut despre apa cu semințe de chia este că niciun aliment, inclusiv acesta, nu poate lua locul unei diete sănătoase și echilibrate.

Una dintre cheile principale ale pierderii în greutate cu efecte pe termen lung este o dietă care acordă prioritate unei game largi de alimente procesate minim, bogate în nutrienți. Acest lucru duce la o slăbire lentă, dar este mai puțin probabil ca dietele extreme să ducă la recâștigarea în greutate mai târziu.

În timp ce apa cu semințe de chia poate face parte dintr-un model de dietă sănătoasă, este important să nu te bazezi pe ea pentru pierderea în greutate sau pentru orice obiectiv unic de sănătate.

În plus, nu consuma o cantitate enormă. În schimb, o poți integra într-un plan alimentar sănătos. În general, o porție de semințe de chia este de 2 linguri (20 de grame).

Dacă nu bei suficientă apă, fibrele ridicate și calitatea absorbtivă a semințelor de chia ar putea crește riscul de constipație. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când consumi cantități mari.

Constipația legată de aportul ridicat de fibre este de obicei asociată cu lipsa de apă. Dacă abia ai decis să consumi semințe de chia sau la orice alimente bogate în fibre, asigură-te că ești ok cu hidratarea organismului.

În plus, fibrele din semințele de chia pot provoca dureri de stomac pentru persoanele care nu sunt deja obișnuite cu numeroase surse de fibre în dieta lor. Dacă abia ai început să consumi semințele de chia sau apa cu semințe de chia, poate fi util să începi cu cantități mici și să crești treptat cantitatea.

Cum se prepară apa cu semințe de chia

A face apă cu semințe de chia este ușor. Tot ce trebuie să faci este să amesteci ușor 1–2 linguri (12–24 grame) de semințe de chia într-o cană (237 ml) de apă.

Odată ce amestecii ușor semințele, lasă-le să stea până la 2 minute.

Semințele de chia încep să absoarbă apa și transformă apa în gel destul de repede după aceea, așa că nu le lăsa să stea prea mult decât dacă nu te deranjează să bei un gel mai ferm.

De asemenea, poți alege să amesteci semințele și să bei apa din semințe de chia imediat, în loc să le lași să se omogenizeze.

Dacă nu ai mai băut niciodată apă cu semințe de chia sau nu consumi în alt mod semințe de chia, e recomandat să fii precaută în privința cantităților.

În cele din urmă, dacă vrei să adaugi aromă apei cu semințe de chia, poți adăuga suc de lămâie sau de lime.

Alternative la consumul de apă cu semințe de chia

Dacă semințele de chia în sine sunt ceea ce te interesează sau nu ești un mare fan al apei cu semințe de chia, există și alte modalități de a folosi semințele de chia.

Coace cu semințe de chia

Poți adăuga semințe de chia la aluatul de rețete precum banana bread sau în brioșe, precum și în clătite ori vafe, pentru un plus de nutrienți și textură.

Dacă nu mănânci ouă, semințele de chia reprezintă o alternativă excelentă. Pentru a face un „ou de chia”, tot ce trebuie să faci este să amesteci 1 lingură (12 grame) de semințe de chia cu 2,5 linguri (40 ml) de apă. Poți adăuga apoi acest lucru în aluat pentru a-l ajuta să se omogenizeze.

Presară semințele de chia ca topping în salate, orez, preparate din legume, iaurt, cereale.

Încearcă budinca de chia

În cele din urmă, efectele gelatinoase ale semințelor de chia pot fi valorificate într-o budincă vegană.

Doar trebuie să amesteci 1/2 cană (80 de grame) de semințe de chia cu 2,5 căni (300 ml) de lapte de soia, plus alte arome, cum ar fi suc de lămâie, sirop de arțar, vanilie sau fructe proaspete și pune compoziția la frigider pentru a se gelifica.

Bea apă

Dacă ești în căutarea unei alte opțiuni fluide pentru a sprijini obiectivele de scădere în greutate, apa plată este cel mai bun pariu. Nu conține zahăr adăugat și alte ingrediente inutile.

Menținerea hidratării este importantă pentru sănătatea generală. Consumul de apă pe tot parcursul zilei poate ajuta, de asemenea, la prevenirea supraalimentării.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×