Reclamă

Cum poți scoate petele de grăsime de pe haine. Sfaturi utile de la specialiștii în curățenie

Petele de grăsime sau alte tipuri de uleiuri sunt un coșmar, căci au tendința de a se împrăștia pe haine și alte țesături. Din neatenție sau neîndemânare îți poți compromite piese vestimentare valoroase. Din păcate, grăsimea nu iese la un ciclu tipic de spălare. Din fericire, există soluții. Descoperă cum poți scoate petele de grăsime de pe haine. Iată câteva sfaturi utile de la specialiști.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 3 ianuarie 2024, 7:12

Multă lume se întreabă cum poți scoate petele de grăsime de pe haine, mai ales că nu există metode absolute care să garanteze eliminarea lor. Iată mai jos 3 metode diferite de remediere a petelor de grăsime, care s-au dovedit de succes.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți scoate petele de grăsime de pe haine

Înainte de a demara tehnicile de îndepărtare a petelor de grăsime, află ce îți recomandă experții în curățenie să eviți neapărat. În primul rând, nu clăti hainele pătate cu apă înainte să încerci să îndepărtezi pata, avertizează Holly Murry pentru publicația Realsimple.

Uleiul și apa nu reacționează bine împreună. Înainte de a umezi țesătura, apa „îmbracă“ țesătura în jurul uleiului. Așadar, cel mai bine funcționează tehnica pe țesătura uscată.

În egală măsură, va fi nevoie să testezi în prealabil țesătura ca să te asiguri că nu ies culorile.

Un alt specialist în curățenie, Katie Dills, recomandă ca mai întâi să delimitezi pata cu o cârpă sau un prosop de hârtie, ceea ce te va ajuta să extragi uleiurile în exces. Dacă freci pata înainte să aplici hârtia matifiantă, riști să intre mai adânc în țesătură, iar pata va fi mai dificil de scos, avertizează Dills.

Reclamă

Aceasta recomandă să se acționeze prompt. Ideal ar fi imediat după formarea petei, căci pe măsură ce se usucă și se fixează în material, îndepărtarea ei devine mai anevoioasă. Descoperă și câteva sfaturi despre cum să îndepărtezi petele de murdărie de pe haine. Aceste sfaturi îți vor fi de mare ajutor.

Metoda cu detergent lichid sau săpun

Ai nevoie de detergent lichid, săpun sau șampon. Materiale: apă sau amoniac. Dacă nu ai detergent lichid, Murry precizează că poți folosi șampon. De asemenea, poți folosi săpun de toaletă sau un săpun pentru corp.

Reclamă

Trebuie însă să te asiguri că săpunul nu conține aditivi care pot compromite curățarea petei. Ca să ai rezultate bune, Murry recomandă folosirea unui săpun de rufe. În egală măsură, poți răzui o bucată de săpun. Bucățile rezultante le aplici cu atenție după ce ai umezit pata.

  • Acoperă complet pata cu detergent lichid.
  • Umezește zona cu apă. Poți înlocui amoniacul cu apă dacă vrei o putere de curățare a petei de grăsime mai mare. Însă dacă recurgi la amoniac, ai nevoie să porți mănuși de menaj și să-ți protejezi ochii.
  • Formează o spumă. Freacă locul petei cu detergent sau săpun până când începe să se formeze spumă,
  • Freacă delicat cu o periuță de dinți. Dacă pata se încăpățânează să nu iasă, Murry recomandă frecarea cu o periuță de dinți sau de unghii mai veche. Pe măsură ce pata este frecată, spuma creată ar trebui să înceapă să se o dizolve.
  • Clătește cu apă. Pune țesătura sub un jet de apă până când apa devine curată.
  • Spală și usucă separat articolul. Respectă instrucțiunile de curățare de pe etichetă pentru a spăla articolul pătat. Asigură-te că îl speli separat de alte articole vestimentare. La final, verifică dacă pata a dispărut, apoi lasă piesa să se usuce la aer. Evită neapărat să usuci țesătura cu un uscător extrem de fierbinte. Temperaturile ridicate pot cauza fixarea petei de grăsime sau ulei în țesătură.

Cum să scoți petele de grăsime cu oțet

Oțetul este o alegere foarte populară când vine vorba de tehnici de curățare la domiciliu. Totuși, nu este de dorit să îl folosești alături de săpunuri sau detergent, întrucât tinde să reducă alcalinitatea lor, făcându-le mai puțin eficiente, avertizează Murry.

  • Acoperă complet pata cu oțet. Amestecă o parte de oțet cu două părți de apă, apoi înmoaie țesătura pătată în amestecul creat.
  • Freacă delicat cu o periuță de dinți. Dacă pata nu vrea să iasă, alege o periuță de dinți sau de unghii mai veche.
  • Clătește pata cu apă. Pune țesătura sub un jet de apă până când apa devine curată.
  • Spală și usucă separat articolul pătat. Respectă instrucțiunile de curățare de pe etichetă pentru a spăla articolul pătat. Asigură-te că îl speli separat de alte articole vestimentare. La final, verifică dacă pata a dispărut, apoi lasă piesa să se usuce la aer. Evită neapărat să usuci țesătura cu un uscător extrem de fierbinte. Temperaturile ridicate pot cauza fixarea petei de grăsime sau ulei în țesătură, mai observă Murry.

Cum să scoți petele de grăsime cu bicarbonat de sodiu

Acoperă complet pata cu bicarbonat de sodiu. Katie Dills recomandă să lași soluția cel puțin 30 de minute, poate chiar o oră.

  • Folosește o periuță de dinți ca să presari în întregime bicarbonatul și să pătrundă în țesătură. Repetă de câteva ori până când grăsimea sau uleiurile s-au absorbit complet, explică Dills.
  • Adaugă puțin detergent de vase și amestecă. Poți amesteca cele două soluții cu degerul chiar deasupra petei. Se repetă această etapă până când pata a dispărut.
  • Clătește cu apă. Pune țesătura sub un jet de apă până când observi că apa devine curată.
  • Spală și usucă separat articolul pătat. Respectă instrucțiunile de curățare de pe etichetă pentru a spăla țesătura pătată. Asigură-te că o speli separat de alte articole vestimentare.

În cazul petelor mai vechi, Dills recomandă să amesteci bicarbonatul de sodiu cu detergentul de vase și să lași toată noaptea amestecul rezultat peste noapte. A doua zi spală articolul la mașina de spălat cu apă fierbinte, scrie YourTango.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×