Reclamă

Ce este Centella Asiatica. Care sunt beneficiile pentru piele ale acestui ingredient

Fă cunoștință cu ingredientul de îngrijire a pielii pentru calmarea inflamației. Specialiștii spun că ai nevoie de el în rutina ta de frumusețe. Ce este Centella Asiatica și de ce a căpătat atât de multă popularitate.

Publicat: 2 aprilie 2023, 7:02

Un simplu scroll pe rețelele sociale sau chiar o plimbare pe culoarul de îngrijire a pielii din orice magazin te va face să te simți copleșită de produsele noi care oferă cele mai noi și mai bune ingrediente. Cele mai multe pretind că vor transformă instantaneu pielea. Dar înainte de a ajunge să le cumperi și să le testezi trebuie să știi ce înseamnă de fapt acele ingrediente. Vor funcționa ele cu adevărat?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este Centella Asiatica

Acest ingredient bogat în antioxidanți a fost prezentat pe sticle și în produse destinate celor cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul. Iată tot ce trebuie să știi despre ingredientul de îngrijire a pielii centella asiatica, beneficiile acestuia și cum să decizi dacă centella asiatica este potrivită pentru pielea ta.

Centella asiatica este o „plantă medicinală originară din Asia”. „A fost folosită de secole în remedii homeopate. Ea a fost inclusă și în medicina tradițională chineză și în medicina occidentală”, spune Geeta Yadav, dermatolog certificat și fondator al FACET Dermatology.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „cica”. Poate fi etichetat ca „iarbă de tigru” sau „gotu kola” pe produsele care folosesc planta centella asiatica în formula lor. „Centella asiatica este, de asemenea, un adaptogen. Adică lucrează cu corpul tău pentru a-l ajuta să funcționeze mai eficient”, spune dr. Yadav. Adaptogenii sunt plante medicinale care se adaptează nevoilor pielii. Ajută în același timp la protejarea pielii împotriva agresorilor mediului și reechilibrând daunele pielii induse de stres.

Centella Asiatica: beneficii și riscuri

Reclamă

Centella asiatica este cunoscută pentru capacitatea sa de a promova sinteza colagenului și de a reduce inflamația. Acest lucru o face un ingredient ideal pentru tratamentul pielii roșii, inflamate sau sensibile, spune dr. Yadav. Colagenul ajută la întărirea pielii, oferindu-i elasticitate pentru a preveni ridurile și înlocuind celulele moarte ale pielii.

Deoarece centella asiatica promovează producția de colagen, este considerată și un ingredient puternic în produsele anti-îmbătrânire, potrivit dr. Yadav. Centella asiatica are capacitatea de a proteja moleculele pielii de degradare. Producția de colagen ajută la prevenirea ridurilor și la prevenirea lăsării pielii.

Extractul de Centella asiatica are, de asemenea, proprietăți de vindecare a rănilor. Acest lucru îl face un ingredient bun pentru tratarea tăieturilor și vânătăilor. „S-a demonstrat că formulările topice care includ centella asiatica îmbunătățesc vindecarea rănilor prin creșterea sintezei de colagen. Creșterea noilor vase de sânge, îmbunătățind în același timp rezistența pielii noi. Inhibă faza inflamatorie a cicatricilor și a cheloizilor”, spune Jessie Cheung, dermatolog.

Reclamă

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și compoziției bogate în antioxidanți, nu există niciun risc major în utilizarea centellei asiatice în rutina de îngrijire a pielii.

„Efectele secundare sunt foarte rare”, spune dr. Yadav. „Cel mai frecvent efect secundar este o reacție alergică”, care se prezintă cel mai frecvent ca o erupție cutanată sau iritație pe piele.

Pe ce tipuri de piele ar trebui să se folosească

„Toate tipurile de piele pot beneficia de centella asiatica, deoarece îmbunătățește colagenul și scade inflamația”, spune dr. Cheung.

Cel mai bine este să găsești formulări topice preambalate de centella asiatica. Doar așa te poți asigura că produsul este corespunzător și sigur de utilizat pe piele, explică ea. Deoarece centella asiatica ajută la întărirea barierei pielii este potrivită pentru oricine, indiferent de tipul de piele.

În ceea ce privește tipurile de piele specifice, „pe lângă tipurile de piele sensibilă, care beneficiază cel mai mult de pe urma utilizării acestui ingredient antiinflamator, ar beneficia și cele cu piele predispusă la acnee, întrucât acneea poate provoca adesea roșeață și iritare a feței”, spune dr. Yadav. Dacă ai roșeață sau iritație pe piele, o cremă hidratantă sau un ser care include centella asiatica poate ajuta la calmarea ei și la reducerea inflamației.

În timp ce unele ingrediente pot prezenta efecte secundare adverse pentru cei cu tenul mai închis, centella asiatica nu va avea. „Tenul mai profund este mai predispus la hiperpigmentare post-inflamatoare atunci când pielea se reface după o rană”, spune dr. Yadav. „Proprietățile de vindecare a rănilor ale Centellei asiatice și capacitatea de a suprima inflamația ar reduce probabil riscul de hiperpigmentare”.

Cum să o incluzi în rutina ta de îngrijire a pielii

Ca și în cazul oricărui ingredient nou pentru îngrijirea pielii, cel mai bine este să incluzi încet extractul de centella asiatica în rutina ta, făcând un test. Acest lucru înseamnă să iei o cantitate de produs de mărimea unui ban și să o aplici pe pielea din spatele încheieturii mâinii. Apoi să monitorizezi zona pentru a identifica rapid orice fel de erupții sau reacții în următoarele zile.

Când ai nevoie de produse îngrijire a pielii, cumpără doar produse care includ deja extract de centella asiatica în compoziția lor. „Este recomandat să găsești centella asiatica în formulele existente care au fost dezvoltate de chimiștii cosmetici.”

Centella asiatica poate fi consumată și pe cale orală prin capsule sau pulberi, la fel ca și colagenul. Cu toate acestea, consumul oral de centella asiatica poate avea efecte secundare nedorite. Așa că, nu o consuma mai mult de șase săptămâni pe cale orală, explică dr. Cheung. În cele din urmă, cremele cu centella asiatica pot fi, de asemenea, încorporate în rutina de îngrijire a corpului, deoarece „pot fi găsite și în produsele care tratează pielea îmbătrânită, rănile, celulita și vergeturile”, spune dr. Cheung.

În general, indiferent de produsele pe care le alegi să folosești sau de tipul de piele pe care îl ai, centella asiatica este un ingredient important de adăugat în rutina de îngrijire a pielii. Dacă este folosită în mod regulat, te vei bucura de o piele mai puternică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×