Reclamă

Ce se întâmplă cu corpul tău când iei suplimente de colagen în fiecare zi

Colagenul este un subiect intens discutat în lumea medicală, dar adevărata întrebare este: cât de benefice sunt efectele lui pentru sănătatea organismului. Află ce se întâmplă cu corpul tău când iei suplimente de colagen în fiecare zi.

Publicat: 6 aprilie 2023, 7:17

De la pastile la pulberi, colagenul se găsește sub mai multe forme. Colagenul a atras atenția mai des în ultimul timp. Sunt oameni care îl adaugă chiar și în cafeaua de dimineață sau la diferite rețete. Deși popular pe rețelele sociale, colagenul pare să facă ravagii și pe rafturile magazinelor. Piața de colagen se extinde și se așteaptă să continue să crească în popularitate până în 2030.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Colagenul ajută la îmbunătățirea aspectului și a calității părului, pielii și unghiilor și susține articulațiile și oasele puternice.

Ce se întâmplă cu corpul tău când iei suplimente de colagen

Colagenul este o proteină naturală în organism și joacă un rol cheie în formarea cadrului structural al celulelor și țesuturilor. Oferă suport, rezistență și elasticitate pielii, oaselor și țesutului conjunctiv. Colagenul joacă, de asemenea, un rol important în procesele celulare, inclusiv răspunsul imun, comunicarea celulară și repararea țesuturilor și este implicat în procesele necesare pentru repararea și întreținerea țesuturilor.

„Se crede că suplimentele de colagen funcționează oferind corpului elementele de bază de care are nevoie pentru a produce mai mult colagen. De asmenea, stimulează producția naturală de colagen a organismului”, a spus Pam Hartnett, proprietarul The Vitality Dietitians.

Suplimentele de colagen sunt vândute sub formă de pastile, pulbere și forme topice pentru a trata ridurile, durerile articulare și deshidratarea pielii.

Reclamă

Tipuri de suplimente de colagen

Există mai multe tipuri diferite de colagen găsite în organism, cu structuri și funcții ușor diferite. Cele mai comune tipuri de colagen sunt tipurile I, II și III, care reprezintă aproximativ 80-90% din colagenul din organism.

„Suplimentele de colagen pot conține diferite tipuri de colagen. Cele mai frecvente tipuri găsite în suplimente sunt tipurile I și III”, a declarat Kathryn Piper, proprietarul The Age-Defying Dietitian.

Reclamă

Pe rafturile magazinelor vei găsi trei tipuri diferite de suplimente de colagen. Bovine, marine și vegane, și fiecare servește unui scop diferit în organism.

Colagenul bovin provine în principal din oasele de vacă și din alte produse secundare care sunt fierte. Colagenul este apoi extras, uscat și transformat în pulbere pentru a forma suplimentul. Colagenul bovin se dovedește a fi cel mai util pentru sănătatea pielii, inclusiv pentru promovarea elasticității, reducerea ridurilor și creșterea umidității pielii.

Colagenul marin provine din pielea peștilor. Studiile arată că colagenul marin are beneficii pentru cartilaj, sănătatea pielii, regenerarea oaselor, efecte antirid și vindecarea rănilor. În plus, colagenul marin poate avea o rată de absorbție mai mare decât colagenul bovin.

Pentru cei care mănâncă pe bază de plante, colagenii bovini și marini de origine animală nu sunt potriviți. Aici intervine colagenul vegan. Prin definiție, colagenul provine de la animale, așa că nu există o sursă naturală de colagen pe bază de plante. Colagenul vegan este de obicei un termen de marketing pentru ingrediente vegane care te ajută să îți construiești propria producție naturală de colagen. Aceste ingrediente includ aminoacizi, vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C și cuprul.6

Care sunt beneficiile suplimentelor de colagen

Când începei să iei colagen în fiecare zi, este posibil să observi îmbunătățirea sănătății și a aspectului pielii, deoarece colagenul este un element de construcție principal al țesutului conjunctiv al pielii. De asemenea, joacă un rol în elasticitatea, forța și hidratarea pielii.

Potrivit lui Pam Harnett, colagenul este, în general, considerat un supliment sigur zilnic. De fapt, majoritatea studiilor care au descoperit un beneficiu pentru suplimentarea cu colagen au analizat aportul zilnic constant și niciunul dintre aceste studii nu a găsit efecte secundare semnificative.

Există tot mai multe dovezi pentru rolul colagenului în atenuarea durerilor și rigidității articulare. Colagenul este bogat în aminoacizi care joacă un rol important în construirea cartilajului. Există, de asemenea, unele dovezi că colagenul poate reduce inflamația articulațiilor.

Dincolo de oase și articulații, există unele dovezi care sugerează că suplimentele cu colagen poate îmbunătăți sănătatea inimii. Pe măsură ce îmbătrânim, colagenul din arterele noastre poate scădea, ceea ce duce la artere inflexibile și un risc crescut de boli de inimă. Atunci când pereții arterelor sunt mai rigizi și mai puțin elastici, cantitatea de sânge care poate curge prin ei este redusă, iar acest lucru poate crește riscul de tensiune arterială, accident vascular cerebral și boli de rinichi.

Riscurile consumului de colagen

Există câteva lucruri de reținut înainte de a integra colagenul în rutina zilnică. „Suplimentele de colagen pot provoca disconfort digestiv, cum ar fi balonare, constipație sau diaree”, a explicat Kathryn Piper.

O cantitate prea mare de colagen poate provoca și balonare. Consultă întotdeauna un medic înainte de a începe să consumi un supliment de colagen. În plus, unele suplimente de colagen pot fi contaminate cu metale grele. E vorba de plumb sau mercurul, mai ales dacă sunt derivate din pește sau din alte surse marine.

Piper a subliniat că „nu este clar dacă există riscuri potențiale sau efecte negative asociate cu utilizarea pe termen lung a colagenului”.

Deși există dovezi bune în sprijinul includerii colagenului în rutina ta zilnică, este important de reținut că eficacitatea suplimentelor de colagen este încă studiată. Colagenul poate să nu te facă să arăți cu 10 ani mai tânără, dar cu toate acestea, s-ar putea să observi îmbunătățiri ale calității pielii tale. În cele din urmă, suplimentele de colagen nu înlocuiesc un stil de viață sănătos. Consumul unei diete echilibrate, hidratarea, somnul suficient și angajarea în activități fizice regulate sunt toate importante pentru menținerea sănătății generale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rocie albastră de zână și reprezintă una dintre zodiile cu personalități complexe
Horoscop
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Există unele zodii cu o personalitate complexă. Acești nativi sunt creativi, energici și misterioși. Rareori se întâmplă să te plictisești lângă o astfel de persoană. Dacă ai norocul să o întâlnești, atunci vei fi...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie pentru a ilustra una dintre acele zodii care se enervează cu ușurință
Horoscop
Zodii care se enervează cu ușurință. Nativii care au de suferit din cauza temperamentului lor
Există unele zodii care se enervează cu ușurință. Acești nativi au de suferit uneori din cauza temperamentului lor. Zodiile de foc sunt predispuse la momente în care își pot pierde stăpânirea de sine. Aceste...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă întinsă pe o stâncă în timp ce valurile mării trec pe lângă ea
Horoscop
4 zodii care se gândesc mereu la fostul partener. Nativii care nu reușesc să treacă peste o despărțire
Cele patru zodii care se gândesc mereu la fostul partener se confruntă cu multe probleme. Acești nativi nu reușesc să treacă peste o despărțire și au de făcut mult schimbări pentru a putea merge...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați pe plajă la mare și zâmbesc
Horoscop
4 zodii care cred în iubirea reciprocă. Află ce spun astrele
Dacă ești de părere că astrologia îți poate influența relația de iubire, atunci ai venit în locul potrivit. Află care sunt acele 4 zodii care cred în iubirea reciprocă și vezi ce spun astrele....
5
Prințul William, la costum, la o petrecere în grădină
Divertisment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Cine a înlocuit-o pe Kate Middleton la eveniment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Fiul cel mare al Regelui Charles a înfruntat ploaia torenţială la Palatul Buckingham și a glumit că este „vreme bună pentru înot”. William...
PARTENERI
×