Pe rafturile magazinelor vei găsi trei tipuri diferite de suplimente de colagen. Bovine, marine și vegane, și fiecare servește unui scop diferit în organism.
Colagenul bovin provine în principal din oasele de vacă și din alte produse secundare care sunt fierte. Colagenul este apoi extras, uscat și transformat în pulbere pentru a forma suplimentul. Colagenul bovin se dovedește a fi cel mai util pentru sănătatea pielii, inclusiv pentru promovarea elasticității, reducerea ridurilor și creșterea umidității pielii.
Colagenul marin provine din pielea peștilor. Studiile arată că colagenul marin are beneficii pentru cartilaj, sănătatea pielii, regenerarea oaselor, efecte antirid și vindecarea rănilor. În plus, colagenul marin poate avea o rată de absorbție mai mare decât colagenul bovin.
Pentru cei care mănâncă pe bază de plante, colagenii bovini și marini de origine animală nu sunt potriviți. Aici intervine colagenul vegan. Prin definiție, colagenul provine de la animale, așa că nu există o sursă naturală de colagen pe bază de plante. Colagenul vegan este de obicei un termen de marketing pentru ingrediente vegane care te ajută să îți construiești propria producție naturală de colagen. Aceste ingrediente includ aminoacizi, vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C și cuprul.6
Care sunt beneficiile suplimentelor de colagen
Când începei să iei colagen în fiecare zi, este posibil să observi îmbunătățirea sănătății și a aspectului pielii, deoarece colagenul este un element de construcție principal al țesutului conjunctiv al pielii. De asemenea, joacă un rol în elasticitatea, forța și hidratarea pielii.
Potrivit lui Pam Harnett, colagenul este, în general, considerat un supliment sigur zilnic. De fapt, majoritatea studiilor care au descoperit un beneficiu pentru suplimentarea cu colagen au analizat aportul zilnic constant și niciunul dintre aceste studii nu a găsit efecte secundare semnificative.
Există tot mai multe dovezi pentru rolul colagenului în atenuarea durerilor și rigidității articulare. Colagenul este bogat în aminoacizi care joacă un rol important în construirea cartilajului. Există, de asemenea, unele dovezi că colagenul poate reduce inflamația articulațiilor.
Dincolo de oase și articulații, există unele dovezi care sugerează că suplimentele cu colagen poate îmbunătăți sănătatea inimii. Pe măsură ce îmbătrânim, colagenul din arterele noastre poate scădea, ceea ce duce la artere inflexibile și un risc crescut de boli de inimă. Atunci când pereții arterelor sunt mai rigizi și mai puțin elastici, cantitatea de sânge care poate curge prin ei este redusă, iar acest lucru poate crește riscul de tensiune arterială, accident vascular cerebral și boli de rinichi.
Riscurile consumului de colagen
Există câteva lucruri de reținut înainte de a integra colagenul în rutina zilnică. „Suplimentele de colagen pot provoca disconfort digestiv, cum ar fi balonare, constipație sau diaree”, a explicat Kathryn Piper.
O cantitate prea mare de colagen poate provoca și balonare. Consultă întotdeauna un medic înainte de a începe să consumi un supliment de colagen. În plus, unele suplimente de colagen pot fi contaminate cu metale grele. E vorba de plumb sau mercurul, mai ales dacă sunt derivate din pește sau din alte surse marine.
Piper a subliniat că „nu este clar dacă există riscuri potențiale sau efecte negative asociate cu utilizarea pe termen lung a colagenului”.
Deși există dovezi bune în sprijinul includerii colagenului în rutina ta zilnică, este important de reținut că eficacitatea suplimentelor de colagen este încă studiată. Colagenul poate să nu te facă să arăți cu 10 ani mai tânără, dar cu toate acestea, s-ar putea să observi îmbunătățiri ale calității pielii tale. În cele din urmă, suplimentele de colagen nu înlocuiesc un stil de viață sănătos. Consumul unei diete echilibrate, hidratarea, somnul suficient și angajarea în activități fizice regulate sunt toate importante pentru menținerea sănătății generale.