Multă lume preferă să consume alimente bogate în antioxidanți, asta pentru că le oferă o sănătate mai bună. Înainte de toate, să vedem totuși ce sunt antioxidanții și cum se comportă în organism.
Fructele care au cel mai mare conținut de antioxidanți
Ceaiul verde este adesea lăudat pentru proprietățile sale antioxidante. Există însă fructe care îl depășesc în acest sens. Antioxidanții sunt compuși naturali care protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liber. Contribuie la prevenirea îmbătrânirii premature și a diverselor afecțiuni.
Coacăzele indiene, cunoscute și sub denumirea de amla, sunt fructe originare din India și au fost utilizate în medicina tradițională ayurvedică de secole. Acestea conțin de 20 până la 30 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Sunt bogate în antioxidanți precum vitamina A, vitamina E, acid galic, quercetină, carotenoide. Au minerale esențiale precum mangan, potasiu, fier și cupru, spun cei de la Healthline.com.
Datorită acestor proprietăți, amla este considerată un superaliment cu efecte benefice asupra sistemului imunitar și sănătății pielii. Fructele de acai provin din palmierii de acai, originari din America de Sud.
Acestea sunt recunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special antociani și flavonoide. Consumul regulat de acai poate contribui la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea sănătății cardiovasculare. Merișoarele europene de munte sunt fructe de pădure roșii care conțin un număr semnificativ de antioxidanți, inclusiv vitamina C, flavonoide și proantocianidine.
Alte fructe cu conținut ridicat de antioxidanți
Acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a sprijini sănătatea tractului urinar și de a reduce riscul de infecții urinare. Afinele sunt fructe de pădure binecunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special antociani, vitamina C și vitamina E.
Acestea au fost asociate cu îmbunătățirea funcției cognitive și protecția împotriva bolilor neurodegenerative. Consumul regulat de afine poate contribui la menținerea sănătății creierului și la prevenirea îmbătrânirii premature.