Reclamă

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mergi pe jos 11 minute pe zi. Care sunt concluziile noilor cercetări

Deși sună foarte ambițios, cercetările științifice arată că îți poți prelungi durata vieții cu un efort minim. Sunt anumiți factori pe care nu îi poți controla, dar există și un pariu pe care îl poți face ca să trăiești mai mult. Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mergi pe jos măcar 11 minute pe zi.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 16 ianuarie 2024, 4:07 / Actualizat: 16 ianuarie 2024, 19:48

Se referă la influențarea factorilor care construiesc bazele pentru starea ta de bine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mergi pe jos 11 minute pe zi

O plimbare de numai 11 minute pe zi te poate ajuta să trăiești mai mult, arată studii recente. În acest scop, așa cum medicii repetă mereu, sunt obligatorii câteva condiții. Să te asiguri că mânânci echilibrat, că ai un somn suficient și de calitate și desigur, că practici exercițiu fizic regulat.

La acestea poți adăuga printre obiceiurile tale curente și 11 minute de mers pe jos în fiecare zi. Efectul asupra sănătății și longevității tale va fi uimitor, asigură autorii unui studiu de dată recentă, citat de Bestlifeonline.

Practicând regulat o scurtă plimbare, îți poți reduce riscul bolilor cardiovasculare. În egală măsură, reduci riscul anumitor tipuri de cancer și al altor boli care provoacă decesul.

Este extrem de important deoarece, potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), peste două milioane de decese anual sunt atribuite direct lipsei de activitate. Organizația avertizează că un stil de viață sedentar se numără în top 10 al cauzelor de deces și incapacitate fizică la nivel mondial.

Reclamă

11 minute de mers pe jos zilnic pot reduce cu 25% riscul unei morți premature

Un alt studiu mai complet a fost condus de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge. Acesta a dovedit că exercițiul fizic oricât de modest poate avea un profund impact asupra sănătății.

Mai ales comparativ cu un stil de viață marcat de inactivitate. Una dintre concluziile studiului citat arată că doar 11 minute de mers pe jos zilnic pot reduce riscul unei morți premature cu 25%. În realitate, arată datele cercetării, unul din 10 decese ar putea fi evitat.

Reclamă

Condiția este să se fi evitat sedentarismul și să se fi practicat zilnic o durată minimă de exercițiu fizic. Acest exercițiu fizic minim este echivalentul a 75 de minute de mișcare pe săptămână.

Acest studiu recent evidențiază ce impact profund asupra sănătății și longevității noastre are adăugarea unei rutine minime de mișcare în stilul de viață.

De adăugat că aceste beneficii cresc semnificativ odată ce adaugi mai multă mișcare zilnic decât durata minimă recomandată de 11 minute.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mergi pe jos 11 minute pe zi. 4.000 de pași zilnic reduc riscul general de deces

Un alt studiu din 2023, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, a descoperit că a face până la 4.000 de pași zilnic poate reduce riscul de deces din orice cauză. Pentru fiecare 1.000 de pași făcuți suplimentar în fiecare zi, riscul de moarte prematură scade cu încă 15%, au conchis cercetătorii.

Așadar, data viitoare când te gândești că nu ai nici măcar 10 – 15 minute de irosit zilnic pe mișcare, gândește-te mai bine. Există puține activități care să aducă avantaje mai mari pentru durata vieții tale decât puțin exercițiu fizic practicat regulat.

Sedentarismul scade speranța de viață

Stilul de viață sedentar crește toate cauzele de mortalitate, dublează riscul bolilor cardiovasculare, al diabetului și obezității. Crește riscurile de cancer la colon, hipertensiune arterială, osteoporoză. De asemenea, se pot evita disfuncțiile lipidice, depresia și anxietatea, arată OMS.

În jur de 60-85% din populația planetei, atât din țările bogate cât și din țările în curs de dezvoltare, duce o viață sedentară. Sedentarismul a devenit una dintre problemele de sănătate publică cele mai serioase. Dar insuficient dezbătută în timpurile noastre.

Centrele pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA recomandă o țintă de cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice. Este vorba de exerciții de intensitate moderată practicate săptămânal.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×