Reclamă

Cum să ai o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit unui expert în nutriție de la Harvard

Cu fiecare an nou oamenii își propun să facă tot felul de schimbări pe toate planurile pentru ca totul să meargă mai bine. Nutriția nu scapă nici ea de noi obiective, dar specialiștii spun că nu este despre reinventarea roții. Există câteva mici modificări pe care le poți face tiparelor alimentare. Cum să ai o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit unui expert în nutriție de la Harvard.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 10 ianuarie 2024, 8:30
O femeie care ține o salată în mână și are greutăți pentru sport alături
Longevitatea este influențată de mulți factori, potrivit dr. Frank B. Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H / Shutterstock

Longevitatea este influențată de mulți factori, potrivit dr. Frank B. Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. El subliniază că dieta joacă un rol important în a influența riscul bolilor cronice, mortalitatea și longevitatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să ai o viață mai lungă și mai sănătoasă

Nimeni nu vrea să se confrunte cu boli sau să nu își trăiască viața la capacitate maximă. De aceea, documentarea este cea mai importantă atunci când vine vorba de luarea deciziilor. Iată cum sugerează dr. Hu să mănânci pentru a crește șansele unui stil de viață sănătos.

Mănâncă mai multe alimente integrale

Specialistul menționat mai sus spune că e important să te concentrezi pe alimente integrale și minim procesate, în special pe alimente vegetale. Scopul este să încorporezi mai multe alimente integrale, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase la fiecare masă.

Hu recomandă cu tărie o dietă asemănătoare cu dieta mediteraneană, diete sănătoase pe bază de plante sau dieta Okinawan.

Reclamă

„S-a demonstrat că aceste modele alimentare reduc riscul de boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer și, de asemenea, riscul de demență”, mai spune el.

Limitează consumul de alimente procesate și ultraprocesate

Odată ce ai adăugat mai multe alimente întregi în dieta ta, Hu sugerează să reduci alimentele procesate și ultraprocesate.

Reclamă

„În alimentația din SUA, aproape 60% din calorii provin din alimente ultra-procesate”, inclusiv alimente precum băuturile răcoritoare, gustările și dulciurile, spune el. „Acesta este unul dintre motivele pentru care americanii consumă prea multe alimente nesănătoase și prea multe calorii.”

Un studiu care a examinat rezultatele stării de sănătate a peste 11.000 de adulți pe parcursul a 19 ani a constatat că cei care au consumat alimente ultraprocesate cel mai mult în acel interval de timp au avut un risc cu 31% mai mare de mortalitate decât persoanele care au mâncat alimentele procesate cel mai puțin.

Fii flexibilă cu dieta ta

Diete sunt multe, dar așa cum bine știm nu există niciuna care să dea rezultate peste noapte și nici care să funcționeze pentru toată lumea. Dr. Hu susține că există diferite modele alimentare și oamenii își pot crea propria dietă care să funcționeze cu adevărat pentru ei.

E important însă să știi care sunt alimentele care îți plac cel mai mult și să-și construiești dieta în jurul lor.

„Acesta este modul în care îmbini plăcerea cu dieta. Doar așa crești șansele de aderare pe termen lung la tiparele alimentare”, notează Hu. Este important să „fii mai flexibil și să te bucuri de o dietă sănătoasă”.

Programează întâlniri cu prietenii la ora mesei

Când vine vorba de longevitate, factorii stilului de viață precum activitatea fizică, gestionarea stresului și dieta sunt toți extrem de importanți. Dar există încă o componentă vitală de luat în considerare, și aceasta este dată de conexiunile sociale.

Hu consideră că ora mesei este un moment pentru a te conecta cu prietenii. Întâlnirile cu oamenii dragi reprezintă o altă modalitate de a maximiza șansele unei vieți mai lungi.

„Legătura dintre mâncare și conexiunile sociale este foarte naturală, deoarece mâncarea aduce oamenii împreună”, spune el.

Prin acordarea de prioritate orei mesei ca moment de întâlnire socială, poți încorpora simultan două comportamente care sunt legate de longevitate, spune Hu.

„Mâncăm împreună alimente sănătoase. Nu numai că ne hrănim corpul, dar ne hrănim și sufletul.”

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×