Reclamă

Uleiul de măsline, un aliat al slăbitului. Dieta recomandată femeilor de peste 50 de ani

Cauți o modalitate facilă de a da jos câteva kilograme și de a-ți îmbunătăți condiția de sănătate? Află care sunt cele mai mari beneficii atunci când folosești uleiul de măsline, fără îndoială un mare aliat al slăbitului. Din acest articol poți afla și care este dieta recomandată femeilor de peste 50 de ani pentru a pierde în greutate cu ajutorul acestui superaliment.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 8 decembrie 2023, 5:21

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai apreciate alimente datorită calităților sale excepționale în promovarea sănătății.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este un element de bază nutrițional al dietei mediteraneene, despre care s-a demonstrat în zeci de studii că poate contribui la longevitate, având numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Dar poate ajuta și la slăbit? Iată ce spun specialiștii consacrați în domeniul nutriției, notează Womansworld.

Uleiul de măsline, un aliat al slăbitului

„Luați doar două linguri de ulei de măsline în fiecare dimineață”, sugerează experta în nutriție Maria Loi, îndemnând angajații restaurantului său din New York să testeze acest truc simplu provenit din Grecia, țara ei natală.

„Am vrut să le întăresc imunitatea în timpul pandemiei”, explică Loi, care le-a oferit și trei mese mediteraneene gratuite pe zi angajaților săi.

„Au pierdut până la 20 de kilograme pe parcusul unui an, au renunțat la medicamentele prescrise și au reușit chiar să inverseze diabetul de tip 2, o boală cronică gravă. Oamenii erau fost sceptici, până când au văzut rezultatele”, spune ea.

Reclamă

Ajută la prevenirea pariției problemelor de sănătate

Studiile arată că un consum regulat de ulei de măsline poate ajuta la reducerea bacteriilor care generează boli, la stimularea creșterii bacteriilor protectoare, precum și la creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt (SCFA).

Dietele bogate în ulei de măsline ar putea crește nivelurile de bacterii lactice benefice (LAB). Ajută la modificarea raportului de bacterii intestinale într-un mod care protejează împotriva cancerului de colon.

Reclamă

Accelerează slăbitul la femei

Uleiul de măsline este format din 55% până la 83% acid oleic, un acid gras care funcționează ca un supresor marcant al poftei de mâncare. Un studiu al Universității Brown arată că femeile care urmează o dietă bogată în ulei de măsline pot consuma mai multe calorii pe zi, dar pot pierde semnificativ mai multe kilograme decât femeile cu o dietă tradițională săracă în grăsimi. .

Ajută la slăbit când e inclus în dieta mediteraneană

Studiile sugerează că atât acidul oleic, cât și polifenolii din uleiul de măsline îmbunătățesc sănătatea. Blocarea absorbției grăsimilor, accelerarea metabolismului și calmarea inflamației interne sunt doar câteva atuuri ale acestuia.

„Grăsimile din uleiul de măsline sunt foarte sănătoase. Ele pot ajuta în cazul rezistențeu la insulină, fiind bogate în antioxidanți”, adaugă Melina Jampolis, expertă în nutriție. Pentru pierderea în greutate, ea recomandă una până la 2 linguri pe zi, ca parte a unei diete mediteraneene sănătoase.

Există și alte dovezi ale rolului benefic al uleiului de măsline.

Cercetătorii europeni au descoperit că, în timp ce alte uleiuri au avut un efect nul, două linguri de ulei de măsline pe zi modifică membranele celulare într-un mod care poate îmbunătăți semnificativ controlul zahărului din sânge.

Un control mai bun al zahărului din sânge duce la un depozit mai mic de grăsimi, în special pe abdomen.

Ce este uleiul de măsline, un superaliment prietenos cu sănătatea

Uleiul de măsline este lichidul obținut prin presarea fructelor măslinului. Istoria sa începe acum 6.000 de ani, având originile în Orientul Mijlociu, înainte de a se răspândi în Marea Mediterană, unde a devenit o parte cheie a dietei mediteraneene.

Uleiul de măsline conține compuși antiinflamatori și antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care ajută la protejarea împotriva aterosclerozei. Compușii săi susțin reducerea stresului oxidativ, îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și scade producția de molecule inflamatorii, care joacă un rol cheie în apariția aterosclerozei.

Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este derivat din presarea inițială a măslinelor. Se poate lăuda cu un conținut minim de acid și are în general un preț mai mare.

Se remarcă prin nuanța de un verde vibrant și aroma robustă de măsline, fiind o alegere excelentă ca bază pentru dressingul salatelor.

Ulei de măsline virgin

Uleiul de măsline virgin este, la rândul lui, o opțiune viabilă. Este o versiune nerafinată a uleiului de măsline obținut prin metoda de presare la rece și este inferior calitativ acestuia.

Deși are un punct de fum mai mic, ceea ce îl face nepotrivit pentru gătit la temperaturi înalte, se potrivește pentru preparate la căldură scăzută.

Ulei de măsline light

Uleiul de măsline light este supus unei rafinări suplimentare pentru a elimina toată culoarea și aroma. E important de reținut că termenul „light” se referă doar la aspectul și gustul său, nu la conținutul caloric. Uleiul de măsline ușor conține la fel de multe calorii ca și celelalte tipuri de ulei de măsline. Reduce riscul bolilor cardiace și îmbunătățește tensiunea arterială.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×