Reclamă

Superalimentele pe care e indicat să le consumi în fiecare zi. Nu ar trebui să-ți lipsească de la masă

Există o listă lungă de nutrienți recomandați pentru consum, iar o parte dintre aceștia se găsesc în anumite produse care au căpătat o popularitate mare în ultimul timp. Descoperă superalimentele pe care e indicat să le consumi în fiecare zi.

Publicat: 18 mai 2023, 7:12

Un superaliment este un termen atribuit alimentelor care posedă proprietăți foarte bune pentru sănătate. De exemplu, alimentele cu antioxidanți în concentrații mari, fibre sau anumiți acizi grași ar putea fi considerate superalimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Superalimente pe care e indicat să le consumi în fiecare zi

Majoritatea alimentelor consumate într-o zi ar trebui să fie bogate în nutrienți pentru a te asigura că-ți iei doza zilnică recomandată de specialiști. Astfel, te asiguri că contribui la sănătatea și bunăstarea organismului tău.

Semințe de chia

Semințele de chia conțin proteine, fibre și grăsimi Omega-3. Aceste grăsimi nesaturate au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta sănătatea mentală datorită efectelor lor antidepresive și antianxietate. În plus, grăsimile omega-3 încetinesc îmbătrânirea mentală.

Semințele de chia pot fi combinate cu fulgi de ovăz și fructe sau adăugate într-un smoothie cu fructe de pădure și verdeață. De asemenea, pot fi folosite ca ingredient principal în budinca de chia.

Reclamă

Broccoli

Broccoli conține vitaminele A, C și K, care ajută la sănătatea oaselor, precum și acid folic. Broccoli se află frecvent pe listele cu superalimente.

În plus, oferă o doză mare de sulforafan, un tip de izotiocianat despre care se crede că poate trata cancerul. Acesta ajută la stimularea enzimelor de detoxifiere necsare organismului.

Reclamă

Fructe de pădure

Fructele de pădure fac parte din superalimentele pe care e indicat să le consumi. În această categorie intră: căpșunile, afinele, zmeura și murele. Sunt disponibile pe tot parcursul anului în stare proaspătă sau congelată. Toate fructele de pădure conțin cantități semnificative de fibre și antioxidanți.

De asemenea, fructele de pădure au un conținut relativ scăzut de calorii. Ca superaliment, fructele de pădure conțin antioxidanți, care pot reduce tulburările inflamatorii și bolile de inimă și pot ajuta la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. Fructele de pădure poți să le adaugi la cereale sau în fulgii de ovăz. Mai mult, poți să le amesteci într-un smoothie sau să le mănânci cu brânză ori nuci ca gustare.

Ciuperci

Conținutul de nutrienți al ciupercilor variază în funcție de sortiment. În general, ciupercile conțin vitamina A, potasiu, fibre și câțiva antioxidanți care nu sunt prezenți în majoritatea celorlalte alimente.

Rodie

Similară fructelor de pădure, rodia conține o varietate de compuși antioxidanti care posedă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Rodia poate să scadă tensiunea arterială și colesterolul.

Sucul de rodie și pulpa ambalată sunt disponibile pe tot parcursul anului și au aceiași antioxidanți ca fructele proaspete. Adaugă suc de rodie la un smoothie sau bea un pahar mic de dimineață, la micul dejun. Ia în considerare adăugarea ei în salată sau în fulgi de ovăz pentru un plus de antioxidanți.

Ovăz

Fulgii de ovăz sunt cunoscuți pentru conținutul de fibre, fiind printre superalimentele pe care e indicat să le consumi. Aceștia sunt un aliment de bază care poate fi adăugat la preparate care necesită coacere și la smoothie-uri.

Ovăzul se poate consuma atât cald, cât și rece. În timp ce multe alimente oferă fibre, fulgii de ovăz conțin atât forme solubile, cât și insolubile ale acestui nutrient. Fibrele solubile pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la îmbunătățirea sațietății. Fibrele insolubile pot îmbunătăți sănătatea și digestia.

Pentru a-ți crește aportul zilnic de fibre, poți consuma dimineața fulgi de ovăz. Poți folosi făina de ovăz în deserturi sau o poți combina cu alte superalimente la mese și gustări.

Avocado

Avocado se poate folosi în multe rețete și conține nutrienți importanți. Are cantități semnificative de potasiu, acid folic, vitamina K și vitamina E și fibre. Ajută la sănătatea intestinului, îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge și poate chiar ajuta la scăderea grăsimii corporale.

Avocado poate fi zdrobit și pus pe pâine prăjită. Îl poți tăia cubulețe pentru salată sau îl poți adăuga în bolul cu cereale.

Usturoi

Usturoiul este o sursă bună de mangan, vitamina C, vitamina B6, seleniu și fibre.

Usturoiul este un ingredient culinar popular datorită aromei sale distincte și se numără printre superalimentele pe care e indicat să le consumi. Totodată a fost folosit și pentru beneficiile sale medicinale timp de secole. Poate fi util pentru susținerea funcției imunitare, reducerea colesterolui, reducerea riscului de boli de inimă și a anumitor tipuri de cancer.

Spanac

Spanacul conține mulți nutrienți, dar foarte puține calorii. Spanacul conține fibre, vitaminele A și C, fiind o sursă vegetală de fier și calciu.

Spanacul conține, de asemenea, câțiva antioxidanți diferiți. Unii dintre acești compuși susțin sănătatea ochilor. Spanacul poate îmbunătăți tensiunea arterială și poate reduce riscul de boli de inimă.

Poți mânca spanac crud într-o salată sau îl poți adăuga într-un smoothie. Îl poți găti cu ulei de măsline și condimente pentru a-l adăuga la supă, omletă sau la o garnitură.

Ulei de măsline

Printre superalimentele pe care e indicat să le consumi se numără și uleiul de măsline. Uleiul de măsline este o sursă bună de grăsimi nesaturate sănătoase. Poate reduce inflamația din corp, are proprietăți antioxidante puternice și efecte benefice asupra sănătății arteriale și cancerului. De asemenea, îmbunătățește proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene.

Uleiul de măsline poate fi folosit la salate, ca ulei primar pentru a sota legumele sau ca înlocuitor pentru alte uleiuri în preparatele care necesită coacere. Astfel îmbunătățește densitatea nutrienților și aroma mâncării.

Unt de nuci

Nucile au grijă de sănătatea creierului și pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Untul de nuci este mai ușor de folosit. Plin de proteine, fibre, grăsimi nesaturate și o mare varietate de nutrienți, untul de nuci are multe proprietăți pentru sănătatea organismului.

Untul de nuci poate fi mâncat pe pâine prăjită, cu cereale integrale ca parte a unei mese, uns pe un măr pentru a crea o gustare echilibrată sau amestecat în fulgii de ovăz pentru un plus de grăsimi și proteine.

Somon

Somonul este o altă sursă de grăsimi Omega-3, fiind plin de proteine ​​și cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Datorită grăsimilor Omega-3, poate reduce riscul de cancer și poate aduce beneficii arterelor. Somonul reprezintă o sursă de proteine ​​complete și este încărcat cu seleniu, un alt antioxidant.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×