Fructe de pădure
Fructele de pădure fac parte din superalimentele pe care e indicat să le consumi. În această categorie intră: căpșunile, afinele, zmeura și murele. Sunt disponibile pe tot parcursul anului în stare proaspătă sau congelată. Toate fructele de pădure conțin cantități semnificative de fibre și antioxidanți.
De asemenea, fructele de pădure au un conținut relativ scăzut de calorii. Ca superaliment, fructele de pădure conțin antioxidanți, care pot reduce tulburările inflamatorii și bolile de inimă și pot ajuta la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. Fructele de pădure poți să le adaugi la cereale sau în fulgii de ovăz. Mai mult, poți să le amesteci într-un smoothie sau să le mănânci cu brânză ori nuci ca gustare.
Ciuperci
Conținutul de nutrienți al ciupercilor variază în funcție de sortiment. În general, ciupercile conțin vitamina A, potasiu, fibre și câțiva antioxidanți care nu sunt prezenți în majoritatea celorlalte alimente.
Rodie
Similară fructelor de pădure, rodia conține o varietate de compuși antioxidanti care posedă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Rodia poate să scadă tensiunea arterială și colesterolul.
Sucul de rodie și pulpa ambalată sunt disponibile pe tot parcursul anului și au aceiași antioxidanți ca fructele proaspete. Adaugă suc de rodie la un smoothie sau bea un pahar mic de dimineață, la micul dejun. Ia în considerare adăugarea ei în salată sau în fulgi de ovăz pentru un plus de antioxidanți.
Ovăz
Fulgii de ovăz sunt cunoscuți pentru conținutul de fibre, fiind printre superalimentele pe care e indicat să le consumi. Aceștia sunt un aliment de bază care poate fi adăugat la preparate care necesită coacere și la smoothie-uri.
Ovăzul se poate consuma atât cald, cât și rece. În timp ce multe alimente oferă fibre, fulgii de ovăz conțin atât forme solubile, cât și insolubile ale acestui nutrient. Fibrele solubile pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la îmbunătățirea sațietății. Fibrele insolubile pot îmbunătăți sănătatea și digestia.
Pentru a-ți crește aportul zilnic de fibre, poți consuma dimineața fulgi de ovăz. Poți folosi făina de ovăz în deserturi sau o poți combina cu alte superalimente la mese și gustări.
Avocado
Avocado se poate folosi în multe rețete și conține nutrienți importanți. Are cantități semnificative de potasiu, acid folic, vitamina K și vitamina E și fibre. Ajută la sănătatea intestinului, îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge și poate chiar ajuta la scăderea grăsimii corporale.
Avocado poate fi zdrobit și pus pe pâine prăjită. Îl poți tăia cubulețe pentru salată sau îl poți adăuga în bolul cu cereale.
Usturoi
Usturoiul este o sursă bună de mangan, vitamina C, vitamina B6, seleniu și fibre.
Usturoiul este un ingredient culinar popular datorită aromei sale distincte și se numără printre superalimentele pe care e indicat să le consumi. Totodată a fost folosit și pentru beneficiile sale medicinale timp de secole. Poate fi util pentru susținerea funcției imunitare, reducerea colesterolui, reducerea riscului de boli de inimă și a anumitor tipuri de cancer.
Spanac
Spanacul conține mulți nutrienți, dar foarte puține calorii. Spanacul conține fibre, vitaminele A și C, fiind o sursă vegetală de fier și calciu.
Spanacul conține, de asemenea, câțiva antioxidanți diferiți. Unii dintre acești compuși susțin sănătatea ochilor. Spanacul poate îmbunătăți tensiunea arterială și poate reduce riscul de boli de inimă.
Poți mânca spanac crud într-o salată sau îl poți adăuga într-un smoothie. Îl poți găti cu ulei de măsline și condimente pentru a-l adăuga la supă, omletă sau la o garnitură.
Ulei de măsline
Printre superalimentele pe care e indicat să le consumi se numără și uleiul de măsline. Uleiul de măsline este o sursă bună de grăsimi nesaturate sănătoase. Poate reduce inflamația din corp, are proprietăți antioxidante puternice și efecte benefice asupra sănătății arteriale și cancerului. De asemenea, îmbunătățește proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene.
Uleiul de măsline poate fi folosit la salate, ca ulei primar pentru a sota legumele sau ca înlocuitor pentru alte uleiuri în preparatele care necesită coacere. Astfel îmbunătățește densitatea nutrienților și aroma mâncării.
Unt de nuci
Nucile au grijă de sănătatea creierului și pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Untul de nuci este mai ușor de folosit. Plin de proteine, fibre, grăsimi nesaturate și o mare varietate de nutrienți, untul de nuci are multe proprietăți pentru sănătatea organismului.
Untul de nuci poate fi mâncat pe pâine prăjită, cu cereale integrale ca parte a unei mese, uns pe un măr pentru a crea o gustare echilibrată sau amestecat în fulgii de ovăz pentru un plus de grăsimi și proteine.
Somon
Somonul este o altă sursă de grăsimi Omega-3, fiind plin de proteine și cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. Datorită grăsimilor Omega-3, poate reduce riscul de cancer și poate aduce beneficii arterelor. Somonul reprezintă o sursă de proteine complete și este încărcat cu seleniu, un alt antioxidant.