Uleiurile de gătit conțin predominant grăsimi polinesaturate sau mononesaturate. Ambele sunt considerate grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă. Surse excelente de grăsimi mononesaturate sunt uleiurile de măsline, canola, arahide, avocado și migdale. Uleiul de măsline este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate.
Cel mai sănătos ulei pentru salată
Uleiul de măsline a primit cea mai mare atenție din partea oamenilor de știință. Grăsimea sa mononesaturată ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului LDL (rău) și la creșterea colesterolului HDL (bun). Uleiul de măsline conține, de asemenea, substanțe fitochimice despre care se crede că ajută la dilatarea vaselor de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge și reduce inflamația din organism.
Dacă te hotărăști să folosești ulei de masline pentru sosurile de salată, alege uleiul de masline extravirgin și virgin. Acestea sunt „presate la rece” din măsline, folosind căldură minimă și fără substanțe chimice. Ca urmare, ele rețin cea mai mare cantitate de fitochimice și nutrienți în comparație cu „ulei de măsline pur”, „ulei de măsline” sau „ulei de măsline ușor”, care au fost rafinate.
Uleiurile de gătit bogate în grăsimi polinesaturate
Uleiurile de gătit bogate în grăsimi polinesaturate sunt cele din floarea soarelui, din șofran, soia, porumb, semințe de struguri, cânepă, semințele de in și nucă. Aceste uleiuri furnizează acizi grași esențiali numiți acid linoleic și acid alfa linolenic (ALA). Sunt esențiale pentru că organismul nu le poate produce singur. Acestea trebuie să fie furnizate de dieta zilnică.
Majoritatea oamenilor primesc deja mult acid linoleic, un acid gras omega-6 care este larg răspândit în alimentele procesate făcute cu uleiuri de soia și porumb. Cu toate acestea, nu consumi suficient ALA, un acid gras omega-3 care se găsește în uleiurile de in, nucă, canola și cânepă, care ar putea ajuta la scăderea riscului de boli de inimă.
Unele uleiuri de gătit sunt, de asemenea, surse bune de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de efectele nocive ale moleculelor instabile de oxigen (radicalii liberi). Cele mai bune uleiuri pentru conținutul de vitamina E sunt uleiul de semințe de struguri, uleiul de migdale și uleiul de avocado.
Uleiurile bogate în grăsimi mononesaturate, fitochimice și acid alfa linolenic sunt cele mai bune pentru sosurile de salată. Acestea includ uleiuri extravirgine de măsline, canola, arahide, semințe de in, nucă, cânepă, avocado și migdale. De asemenea, uleiul de sâmburi de struguri e pe lista de recomandări, deoarece este o sursă atât de bună de vitamina E. Uleiurile de canola și de arahide sunt, de asemenea, alegeri bune pentru sotat și prăjit.