În unele cazuri, dieta ta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. Cu toate acestea, alimentele și băuturile pe care alegi să le savurezi pot avea și efecte negative. Atunci când alegi alimentente care compun dieta ta obișnuită, probabil că iei în considerare aroma, textura și timpul de preparare. Ar trebui însă să ții cont și de modul în care acestea pot afecta sănătatea generală. Și, din păcate, există anumite obiceiuri alimentare care îți pot distruge corpul fără ca tu să-ți dai seama.
Obiceiuri alimentare care îți pot distruge corpul
Nicio dietă nu este perfectă. Este rezonabil să te bucuri ocazional de alimente care nu sunt considerate în mod tradițional a fi sănătoase. Printre acestea se numără bomboanele, deserturile, prăjelile, băuturile îndulcite cu zahăr și gustările care oferă calorii cu puține beneficii nutriționale. Aceste tipuri de alimente au potențialul de a deveni mai problematice atunci când reprezintă o mare parte din dieta ta în mod regulat și nu sunt asociate cu alimente bogate în nutrienți. În plus, momentul în care mănânci și cât de mult mănânci ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra corpului tău.
Ce să faci ca să nu mănânci în exces
Atunci când alegi alimente care să îți susțină corpul, concentrează-te pe o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale procesate puțin sau chiar deloc, proteine slabe și grăsimi pe bază de plante. Pentru a permite ca obiceiurile alimentare să aibă un impact pozitiv asupra corpului, practică și controlul porțiilor. Încearcă să nu te culci imediat după ce mănânci. Asigură-te că fiecare masă și gustare conține mai mult de un macronutrient.
Dacă cea mai mare parte a aportului tău alimentar nu este alcătuită din aceste tipuri de alimente și obiceiurile tale nu sunt aliniate cu aceste sugestii, sunt șanse să nu îți susții corpul foarte bine. De fapt, alegerile alimentare și obiceiurile alimentare ar putea să îți distrugă corpul.
Mănânci prea mult zahăr
În primul rând, să facem diferența între tipurile de zahăr. Zahărul care apare în mod natural în fructe și lactate nu este de vină aici. Cu toate acestea, zahărul adăugat în alimente și băuturi pentru a spori aroma ar putea dăuna organismului.
Cercetările arată că zahărul adăugat, și în special băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucul, sunt legate de creșterea în greutate și de un risc mai mare de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și unele forme de cancer.