Reclamă

Obiceiuri alimentare care îți pot distruge corpul. Ce poți face pentru a le evita

Nutriționiștii au vorbit despre aceste obiceiuri alimentare care îți pot distruge corpul. Tot ei au venit și cu soluția salvatoare și cu ce poți face pentru a evita aceste greșeli. Obiceiurile tale alimentare pot avea un impact semnificativ asupra corpului tău.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 7 mai 2023, 8:24

În unele cazuri, dieta ta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. Cu toate acestea, alimentele și băuturile pe care alegi să le savurezi pot avea și efecte negative. Atunci când alegi alimentente care compun dieta ta obișnuită, probabil că iei în considerare aroma, textura și timpul de preparare. Ar trebui însă să ții cont și de modul în care acestea pot afecta sănătatea generală. Și, din păcate, există anumite obiceiuri alimentare care îți pot distruge corpul fără ca tu să-ți dai seama.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiuri alimentare care îți pot distruge corpul

Nicio dietă nu este perfectă. Este rezonabil să te bucuri ocazional de alimente care nu sunt considerate în mod tradițional a fi sănătoase. Printre acestea se numără bomboanele, deserturile, prăjelile, băuturile îndulcite cu zahăr și gustările care oferă calorii cu puține beneficii nutriționale. Aceste tipuri de alimente au potențialul de a deveni mai problematice atunci când reprezintă o mare parte din dieta ta în mod regulat și nu sunt asociate cu alimente bogate în nutrienți. În plus, momentul în care mănânci și cât de mult mănânci ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra corpului tău.

Ce să faci ca să nu mănânci în exces

Atunci când alegi alimente care să îți susțină corpul, concentrează-te pe o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale procesate puțin sau chiar deloc, proteine slabe și grăsimi pe bază de plante. Pentru a permite ca obiceiurile alimentare să aibă un impact pozitiv asupra corpului, practică și controlul porțiilor. Încearcă să nu te culci imediat după ce mănânci. Asigură-te că fiecare masă și gustare conține mai mult de un macronutrient.

Dacă cea mai mare parte a aportului tău alimentar nu este alcătuită din aceste tipuri de alimente și obiceiurile tale nu sunt aliniate cu aceste sugestii, sunt șanse să nu îți susții corpul foarte bine. De fapt, alegerile alimentare și obiceiurile alimentare ar putea să îți distrugă corpul.

Reclamă

Mănânci prea mult zahăr

În primul rând, să facem diferența între tipurile de zahăr. Zahărul care apare în mod natural în fructe și lactate nu este de vină aici. Cu toate acestea, zahărul adăugat în alimente și băuturi pentru a spori aroma ar putea dăuna organismului.

Cercetările arată că zahărul adăugat, și în special băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucul, sunt legate de creșterea în greutate și de un risc mai mare de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și unele forme de cancer.

Reclamă

Dacă consumi mai mult decât această recomandare, poți schimba zahărul cu alternative precum stevia. De asemenea, poți reduce porțiile de alimente îndulcite cu zahăr.

Mănânci prea mult deodată

Dacă ai experimentat vreodată indigestie, gaze sau balonare după masă, ar putea fi din cauza faptului că ai mâncat prea multă mâncare deodată. Aceste simptome se întâmplă și din cauza unor alimente specifice pe care le-ai consumat. Nu subestima importanța controlului porțiilor asupra simptomelor digestive.

Potrivit cercetărilor, atât simptomele gastrointestinale superioare, cât și cele inferioare ar putea rezulta din consumul prea mult de alimente, prea rapid. În plus, consumul de porții mari de alimente simultan ar putea promova aportul caloric în exces. Aceștia sunt factori care pot duce la obezitate, dăunând și mai mult organismului. Pentru a evita aceste complicații, încearcă să iei o masă în cel puțin 15 – 20 de minute.

Mănânci prea târziu

Dacă mănânci prea aproape de ora de culcare, ți-ar putea afecta corpul. Cercetările sugerează că mâncarea limitată în timp, ceea ce înseamnă că mănânci alimente numai în anumite ore stabilite, cum ar fi între orele 7:00 și 19:00, poate genera efecte benefice asupra sănătății.

În timp ce cercetările privind creșterea în greutate legată de mâncatul prea târziu sunt neconcludente, cina la o oră mai devreme ar putea reduce simptomele de reflux. În plus, mâncatul nocturn pare să fie asociat cu alimentația excesivă. Acesta e un alt obicei care ar putea fi dăunător corpului tău. Ca regulă generală, încearcă să nu mănânci cu două ore înainte de culcare.

Nu mănânci suficiente fibre

Dacă renunți la cereale integrale, leguminoase, fructe și legume, este posibil să nu obții suficiente fibre. Acest nutrient se găsește numai în alimentele pe bază de plante și are o listă lungă de beneficii. Fibrele „hrănesc” bacteriile sănătoase din intestin și pot ajuta la pierderea în greutate și la scăderea colesterolului din sânge.

Acestea menționează doar câteva dintre beneficiile legate de fibre. Dacă nu mănânci suficient, ai putea întâmpina mai multe probleme digestive și poți întâmpina dificultăți în gestionarea greutății.

Mănânci prea multă grăsime animală

Grăsimile pe bază de plante, cum ar fi cele care se găsesc în nuci, semințe și ulei au de fapt multe beneficii pentru sănătate. Pe de altă parte, grăsimea pe care ai putea să o consumi din surse animale ar putea să îți distrugă corpul dacă este consumată în exces. Grăsimile saturate sunt cel mai des întâlnite în alimentele de origine animală. Carnea roșie, lactatele și ouăle pot avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular.

Un studiu a constatat că înlocuirea grăsimilor saturate alimentare cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul de boli de inimă.

Alimentele și băuturile sunt prea acide

Sănătatea dentară poate fi în pericol din cauza alegerilor de alimente și băuturi. Produsele prea acide, cum ar fi sifonul și cafeaua, ar putea contribui la sănătatea dentară precară și la creșterea eroziunii dentare. Acest lucru este valabil chiar și pentru băuturile dietetice.

Chiar și fructele acide și fructele uscate pot duce la un mediu acid în gură, ceea ce duce la probleme orale.

Nu combini corect nutrienții

Dacă consumi doar un castron de cereale la micul dejun, nu mănânci un echilibru ideal de nutrienți. O masă echilibrată este una care include proteine, carbohidrați, grăsimi și legume. Deși un bol de cereale nu este un lucru rău, probabil că nu conține multe proteine sau grăsimi. În timp ce carbohidrații sunt macronutrienții cu cea mai rapidă digerare, proteinele și grăsimile durează mai mult pentru a fi digerate, ceea ce duce la o sațietate mai mare.

Această creștere a sațietății poate ajuta la controlul apetitului, ceea ce poate duce la un aport mai adecvat de calorii pentru a susține o greutate sănătoasă.

În plus, mesele echilibrate sunt mai probabil să conțină o varietate mai mare de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine și minerale, care susțin numeroase sisteme ale corpului. Pentru a face masa de cereale mai echilibrată, adaugă o porție de nuci mărunțite pentru a consuma niște grăsimi și proteine, completează cu fructe de pădure și bea laptele din cereale la sfârșit pentru un alt aport de proteine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×