Reclamă

Care sunt beneficiile și efectele secundare ale proteinei din zer

Proteina din zer este un supliment pe care oamenii îl folosesc împreună cu exercițiile fizice pentru a ajuta la stimularea sintezei proteinelor musculare și la creșterea masei musculare slabe. Alte beneficii posibile includ pierderea în greutate și scăderea colesterolului. Dar care sunt beneficiile și efectele secundare ale proteinei din zer cu adevărat?

Publicat: 21 aprilie 2023, 7:02

Laptele este format din două proteine, cazeină și zer. Proteina din zer poate fi separată de cazeina din lapte sau formată ca produs secundar al fabricării brânzei. Proteina din zer este considerată o proteină completă, deoarece conține toți cei 9 aminoacizi esențiali. Are un conținut scăzut de lactoză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt beneficiile și efectele secundare ale proteinei din zer

Există multe beneficii asociate cu consumul de proteine din zer, iar cercetătorii găsesc în mod constant noi proprietăți terapeutice posibile.

Informații despre proteinele din zer

  • Multe dintre beneficiile potențiale se bazează pe studii individuale și sunt necesare mai multe dovezi înainte de a formula o decizie definitivă.
  • Proteina din zer este un amestec de beta-lactoglobulină, alfa lactalbumină, albumină serică bovină și imunoglobine.
  • Beneficiile posibile includ pierderea în greutate și scăderea colesterolului.
  • Posibilele pericole includ greața și durerile de cap, dar la doze moderate, proteina din zer nu este considerată periculoasă.

Beneficii ale proteinei din zer

Reclamă

Proteina din zer este folosită pentru multe lucruri, inclusiv pentru creșterea mușchilor și pierderea în greutate.

Ajută la pierderea în greutate: într-un studiu pe 158 de persoane, publicat în Nutrition & MetabolismTrusted Source, cei cărora li s-a administrat zer „au pierdut semnificativ mai multă grăsime corporală și au arătat o conservare mai mare a mușchilor slabi în comparație cu subiecții care consumau băutura de control”.

Proprietăți anticancer: Rezultate promițătoare au fost publicate în revista Anticancer ResearchTrusted Source pentru utilizarea concentratului de proteine din zer în tratamentul cancerului.

Reclamă

Scăderea colesterolului: Un studiu, publicat în The British Journal of NutritionTrusted Source, a dat suplimente de zer la 70 de bărbați și femei supraponderali timp de 12 săptămâni și a măsurat o serie de parametri, cum ar fi nivelurile de lipide și insulină. Ei au descoperit că „a existat o scădere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului LDL în săptămâna 12 în grupul cu zer în comparație cu cel cu cazeină”.

Astm: Proteina din zer ar putea îmbunătăți răspunsul imunitar la copiii cu astm bronșic. Un mic studiu care a implicat 11 copii, publicat în Jurnalul Internațional de Știința Alimentară și Nutriție, a constatat că copiii cu astm bronșic care au fost suplimentați cu 10 grame de proteină din zer de două ori pe zi timp de 1 lună au avut un răspuns imunitar îmbunătățit.

Tensiunea arterială și bolile cardiovasculare: Cercetările publicate în International Dairy Journal au descoperit că băuturile care au fost suplimentate cu proteine din zer au redus semnificativ tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune arterială. Riscul lor de a dezvolta boli de inima sau accident vascular cerebral a fost, de asemenea, mai mic.

Reducerea pierderii în greutate la persoanele cu HIV: Un studiu publicat în revista Clinical and Investigative Medicine a constatat că proteina din zer poate ajuta la reducerea pierderii în greutate în rândul pacienților HIV pozitivi.

Posibile efecte secundare

Pericolele proteinelor din zer includ dureri de stomac și crampe atunci când sunt consumate în doze mari.

Unii oameni care sunt alergici la lapte pot fi în mod specific alergici la zer. În doze moderate, proteina din zer nu provoacă de obicei niciun efect advers. Cu toate acestea, consumul de doze foarte mari poate provoca:

  • dureri de stomac;
  • crampe;
  • apetit redus;
  • greaţă;
  • durere de cap;
  • oboseală.

Doze mari constante de proteine din zer pot provoca, de asemenea, acnee. Din punct de vedere nutrițional, proteina din zer este foarte neobișnuită și nu are un echivalent natural.

Tipuri de proteină din zer

Există trei tipuri principale de proteine din zer: concentrat de proteine din zer (WPC), izolat de proteine din zer (WPI) și hidrolizat de proteine din zer (WPH).

  • Concentrat de proteine din zer – WPC conține un nivel scăzut de grăsimi și un nivel scăzut de carbohidrați. Procentul de proteină din WPC depinde de cât de concentrat este. Concentratele inferioare tind să aibă 30% proteine, iar cele mai mari până la 90%.
  • Izolat de proteine din zer – WPI-urile sunt procesate în continuare pentru a elimina toată grăsimea și lactoza. WPI este de obicei cel puțin 90 la sută proteine.
  • Hidrolizat de proteine din zer – WPH este considerată forma „predigerată” a proteinei din zer, deoarece a suferit deja hidroliză parțială, un proces necesar pentru ca organismul să absoarbă proteinele. WPH nu necesită la fel de multă digestie ca celelalte două forme de proteine din zer.

De asemenea, WPH este utilizat în mod obișnuit în suplimentele de proteine ​​medicale și formulele pentru sugari, datorită faptului că se digeră ușor și are un risc alergen redus.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×