Reclamă

Care sunt beneficiile și efectele secundare ale proteinei din zer

Proteina din zer este un supliment pe care oamenii îl folosesc împreună cu exercițiile fizice pentru a ajuta la stimularea sintezei proteinelor musculare și la creșterea masei musculare slabe. Alte beneficii posibile includ pierderea în greutate și scăderea colesterolului. Dar care sunt beneficiile și efectele secundare ale proteinei din zer cu adevărat?

Publicat: 21 aprilie 2023, 7:02

Laptele este format din două proteine, cazeină și zer. Proteina din zer poate fi separată de cazeina din lapte sau formată ca produs secundar al fabricării brânzei. Proteina din zer este considerată o proteină completă, deoarece conține toți cei 9 aminoacizi esențiali. Are un conținut scăzut de lactoză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt beneficiile și efectele secundare ale proteinei din zer

Există multe beneficii asociate cu consumul de proteine din zer, iar cercetătorii găsesc în mod constant noi proprietăți terapeutice posibile.

Informații despre proteinele din zer

 • Multe dintre beneficiile potențiale se bazează pe studii individuale și sunt necesare mai multe dovezi înainte de a formula o decizie definitivă.
 • Proteina din zer este un amestec de beta-lactoglobulină, alfa lactalbumină, albumină serică bovină și imunoglobine.
 • Beneficiile posibile includ pierderea în greutate și scăderea colesterolului.
 • Posibilele pericole includ greața și durerile de cap, dar la doze moderate, proteina din zer nu este considerată periculoasă.

Beneficii ale proteinei din zer

Reclamă

Proteina din zer este folosită pentru multe lucruri, inclusiv pentru creșterea mușchilor și pierderea în greutate.

Ajută la pierderea în greutate: într-un studiu pe 158 de persoane, publicat în Nutrition & MetabolismTrusted Source, cei cărora li s-a administrat zer „au pierdut semnificativ mai multă grăsime corporală și au arătat o conservare mai mare a mușchilor slabi în comparație cu subiecții care consumau băutura de control”.

Proprietăți anticancer: Rezultate promițătoare au fost publicate în revista Anticancer ResearchTrusted Source pentru utilizarea concentratului de proteine din zer în tratamentul cancerului.

Reclamă

Scăderea colesterolului: Un studiu, publicat în The British Journal of NutritionTrusted Source, a dat suplimente de zer la 70 de bărbați și femei supraponderali timp de 12 săptămâni și a măsurat o serie de parametri, cum ar fi nivelurile de lipide și insulină. Ei au descoperit că „a existat o scădere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului LDL în săptămâna 12 în grupul cu zer în comparație cu cel cu cazeină”.

Astm: Proteina din zer ar putea îmbunătăți răspunsul imunitar la copiii cu astm bronșic. Un mic studiu care a implicat 11 copii, publicat în Jurnalul Internațional de Știința Alimentară și Nutriție, a constatat că copiii cu astm bronșic care au fost suplimentați cu 10 grame de proteină din zer de două ori pe zi timp de 1 lună au avut un răspuns imunitar îmbunătățit.

Tensiunea arterială și bolile cardiovasculare: Cercetările publicate în International Dairy Journal au descoperit că băuturile care au fost suplimentate cu proteine din zer au redus semnificativ tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune arterială. Riscul lor de a dezvolta boli de inima sau accident vascular cerebral a fost, de asemenea, mai mic.

Reducerea pierderii în greutate la persoanele cu HIV: Un studiu publicat în revista Clinical and Investigative Medicine a constatat că proteina din zer poate ajuta la reducerea pierderii în greutate în rândul pacienților HIV pozitivi.

Posibile efecte secundare

Pericolele proteinelor din zer includ dureri de stomac și crampe atunci când sunt consumate în doze mari.

Unii oameni care sunt alergici la lapte pot fi în mod specific alergici la zer. În doze moderate, proteina din zer nu provoacă de obicei niciun efect advers. Cu toate acestea, consumul de doze foarte mari poate provoca:

 • dureri de stomac;
 • crampe;
 • apetit redus;
 • greaţă;
 • durere de cap;
 • oboseală.

Doze mari constante de proteine din zer pot provoca, de asemenea, acnee. Din punct de vedere nutrițional, proteina din zer este foarte neobișnuită și nu are un echivalent natural.

Tipuri de proteină din zer

Există trei tipuri principale de proteine din zer: concentrat de proteine din zer (WPC), izolat de proteine din zer (WPI) și hidrolizat de proteine din zer (WPH).

 • Concentrat de proteine din zer – WPC conține un nivel scăzut de grăsimi și un nivel scăzut de carbohidrați. Procentul de proteină din WPC depinde de cât de concentrat este. Concentratele inferioare tind să aibă 30% proteine, iar cele mai mari până la 90%.
 • Izolat de proteine din zer – WPI-urile sunt procesate în continuare pentru a elimina toată grăsimea și lactoza. WPI este de obicei cel puțin 90 la sută proteine.
 • Hidrolizat de proteine din zer – WPH este considerată forma „predigerată” a proteinei din zer, deoarece a suferit deja hidroliză parțială, un proces necesar pentru ca organismul să absoarbă proteinele. WPH nu necesită la fel de multă digestie ca celelalte două forme de proteine din zer.

De asemenea, WPH este utilizat în mod obișnuit în suplimentele de proteine ​​medicale și formulele pentru sugari, datorită faptului că se digeră ușor și are un risc alergen redus.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×