Nu ne interesează doar prelungirea duratei noastre de viață, ci și să trăim sănătos. Ca atare, cercetarea în domeniul longevității a devenit un subiect de interes pentru experții în sănătate. Dacă ești pregătită să faci unele schimbări în stilul tău de viață în 2021, Well and Good a adunat cele mai recente sfaturi pentru longevitate pe care le-am experții ni le-au oerit în 2020.
Fă sport moderat
Un nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine în 2020 a constatat că persoanele care practică activități sportive moderate și intense 150 de minute pe săptămână au un risc mai scăzut de mortalitate determinată de toate cauzele. Asta înseamnă doar 22 de minute de exerciții fizice pe zi.
Beneficiile au fost observate în special la persoanele care au ales să depună mai mult efort și au optat pentru alergare sau pentru antrenamentul cu intervale de mare intensitate, cunoscut drept HIIT (n.r. high-intensity interval training).
Orice tip de activitate fizică este mai bună decât nimic. Dacă există un format pe care îl iubești ar trebui să îl urmezi în continuare. Dacă ești deschisă la lucruri noi, studiile arată că antrenamentele HIIT sunt cea mai eficientă formă de fitness din punct de vedere al longevității, potrivit Well and Good.
Cu toate acestea, exercițiile cu impact ridicat, precum HIIT sau alergarea, nu sunt pentru toată lumea. Pentru persoanele care vor să își protejeze articulațiile, există alternative poate la fel de eficiente, în funcție de efortul depus. Înotul, mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau canotajul sunt exercițiile cardio cu impact redus pe care le poți practica fără să îți accentuezi afecțiunile existente.
Cele mai bune antrenamente de fitness sunt un mix între exercițiile cardio, de forță și cele pentru flexibilitate și mobilitate, precum yoga, este de părere Aleksandra Stacha-Fleming, fondatoarea Longetivity Lab din New York.
Respectă un regim alimentar nutritiv
Potrivit lui Dan Buettner, expert în longevitate, cei mai longevivi oameni din lume consumă alimente bogate în nutrienți. Cele șase alimente pe care Buettner le recomandă sunt nucile, legumele, fructele, tofu, peștele și laptele vegetal.