Reclamă

Cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor. Ce poți face pentru a te trezi mereu odihnită

Fiecare An nou aduce cu sine speranța unor noi începuturi. Ce ar fi să respecți o dietă mai sănătoasă? Să faci mai mult exercițiu fizic? Să cultivi relații vechi și noi? Să reduci sau, și mai bine, să te împaci cu stresul de la birou și de acasă? Tot atâtea deziderate care îți aduc beneficii pe termen scurt și lung, și pentru care nu ai nevoie decât de voință. Și cum odihna este vitală pentru a le îndeplini pe toate, ai mai jos cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 ianuarie 2024, 7:44

În spatele reușitei tuturor acestor obiective există un secret, susțin experții. Și anume să te focusezi pe o calitate mai bună a somnului. Află cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor, oferite de un cunoscut expert în somnologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune sfaturi pentru un somn liniștit și odihnitor

A fi odihnită îți potențează starea de spirit și îți îmbunătățește nivelul general de energie. Astfel vei avea un start perfect pentru a-ți atinge dorințele și scopurile.

Punctul decisiv al unui somn regenerator este atunci când poți dormi continuu în toate cele 4 etape de somn, de 4-6 ori în fiecare noapte. Deoarece fiecare ciclu durează în jur de 90 de minute, majoritatea oamenilor au nevoie de 7-8 ore de somn relativ neîntrerupt.

Vestea bună este că îți poți antrena ușor creierul pentru a obține un somn profund și de calitate. Iată 5 metode confirmate științific prin care te poți bucura de un somn mai bun în anul 2024, prezentate de CNN.

Stabilește un program de somn și respectă-l

Reclamă

Stabilește un program de trezire chiar și în weekend-uri, vacanțe sau după o noapte cu somn insuficient, recomandă experții. Dacă ora la care te culci și ora de trezire se schimbă de la o zi la alta sau în weekend-uri, ritmurile tale de somn nu sunt predictibile. În consecință, organismul nu mai știe cum să răspundă, explică psihologul clinician și expertul în somn Michael Grandner.

Creierului adoră predictibilitatea, observă Grandner. Acesta conduce programul de cercetare în somn de la Universitatea din Arizona și propria clinică de somnologie. Trezindu-te la aceeași oră în fiecare zi și apoi adăugând lumină și mișcare de îndată ce te trezești, îți vei seta alte ritmuri pentru ziua respectivă. Ca urmare, energia și starea ta de spirit vor crește vizibil, completează expertul.

Evită anumite alimente și băuturi

Reclamă

Nu recurge la alcool pentru a-ți calma nervii sau pentru a putea adormi. Alcoolul te poate ajuta să adormi mai repede, însă te atrage în fazele mai ușoare ale somnului. Organismul tău are nevoie să experimenteze toate cele 3 etape de somn. E vorba de somnul ușor, REM sau etapa viselor, respectiv somnul profund, cel care recuperează și regenerează deplin organismul.

Mai poate fi util să eviți cafeina după miezul zilei sau alimentele grele ori condimentate. Pot provoca arsuri la stomac sau alte probleme digestive.

Practică o bună igienă a somnului

Există mai multe metode de a-ți antrena creierul să meargă la culcare și să rămână adormit. Printre obiceiurile benefice se numără eliminarea luminii albastre și a surselor de zgomot, băile calde sau practicarea de yoga pentru relaxare. De asemenea, este important să păstrezi răcoarea în dormitor și să eviți echipamentele electronice în dormitor.

Știința ne spune că ne odihnim mai bine la temperaturi mai scăzute, de 15 – 20 de grade. Luminile albastre sau de tip LED emise de laptopuri, smartphone-uri și televizor, interferează cu producția de melatonină, hormonul somnului.

Fă din dormitor un loc sacru

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, fă din dormitor un loc dedicat somnului. Oricât de normal ți se pare uneori să muncești din pat sau să te joci cu copiii, astfel nu îți vei învăța creierul să vadă în dormitor un loc destinat somnului și odihnei.

Cea mai bună recomandare pentru un somn de o calitate superioară

Există însă o recomandare pe care Grandner pune pariu, căci în clinica sa s-a dovedit la fel de eficientă ca medicația prescrisă pentru insomnie. Cel mai bun truc, susține expertul, este să te trezești și să te dai jos din pat. Să nu rămâi în pat trează.

“Indiferent dacă este începutul sau mijlocul nopții, dacă ești treaz timp de 20 – 30 de minute, ridică-te și rămâi treaz”, comentează Grandner. Poate că ai nevoie doar de 5 minute pentru a adormi la loc, sau poate de o oră, însă nu petrece acel interval stând trează în pat.

De ce este atât de important? Stând treaz în pat se poate forma o asociere în creierul tău care poate duce la insomnie cronică, avertizează Grandner. În loc să fie un colt liniștit unde poți adormi în pace, patul tău devine un loc anxios, unde te întorci de pe o parte pe alta, și de unde în final te trezești obosită și epuizată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×