Reclamă

Obiceiul la care e indicat să renunți dacă îți dorești să ai mai multă energie. Care sunt recomandările specialiștilor

Obiceiul la care e indicat să renunți dacă îți dorești să ai mai multă energie are legătură cu somnul. Specialiștii au făcut mai multe recomandări în această privință și au încercat să-i ajute pe oameni să combată stările de oboseală.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 19 septembrie 2023, 6:34

Nu ai nevoie de foarte mult efort pentru a obține rapid energie după ce consumi o băutură cu cofeină sau câteva alimente sănătoase bogate în zahăr. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor, 80 % dintre adulți consumă o sursă de cofeină zilnic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiul la care e indicat să renunți dacă îți dorești să ai mai multă energie

Un sondaj realizat de RestoreZ din 2020 a arătat că 2.000 de americani au raportat că 42 % dintre persoane se simt fără energie până la prânz.

Cele mai multe motive pentru această lipsă de energie au avut legătură cu alegerile stilului de viață. Dacă restrictionezi carbohidrații și nu mănânci suficiente calorii pentru a pierde în greutate, atunci s-ar putea să te simți lipsită de energie la un moment dat.

Obiceiul la care ar trebui să renunți dacă îți dorești să ai mai multă energie are legătură cu nopțile nedormite,dar și cu lipsa hranei și a apei. Somnul, hrana și apa constituie nevoie de bază ale organismului uman.

Conform Academiei Americane de Medicină a Somnului, majoritatea adulților au nevoie de șapte sau mai multe ore de somn în fiecare noapte. Cu toate acestea, Academia raportează că 1 din 3 adulți nu reușesc să doarmă suficient pe noapte.

Reclamă

Lipsa somnului nu este ceva de sărbătorit. Lipsa acestuia te poate afecta în mod semnificativ. Lipsa somnului are un impact negativ asupra sănătății, a stării de spirit, dar și a funcțiilor creierului. Totodată, lipsa somnului a fost asociată cu un nivel scăzut de energie.

Ce impact are lipsa somnului asupra organismului tău

Potrivit MedlinePlus, oboseala poate apărea din cauza somnului precar, ceea ce ar putea însemna o mulțime de lucruri legate atât de cantitatea, cât și de calitatea odihnei pe care reușești să o primești.

Reclamă

Conform unui studiu din 2023, somnul ajută corpul să-și păstreze energia pe o perioadă mai lungă de timp. Somnul restabilește nivelul de energie prin repararea și completarea proceselor celulare care se epuizează pe timpul zilei, cum ar fi creșterea și repararea țesuturilor musculare.

Dacă unul dintre scopurile principale ale somnului este conservarea și restabilirea energiei, nu este de mirare de ce este nevoie să fii odihnit pentru a avea mai multă energie. Hormonii tăi pot fluctua și în funcție de rutina ta de somn.

Potrivit unui alt studiu din 2023, privarea cronică de somn poate crește nivelul cortizolului, hormonul stresului. Nivelurile ridicate de cortizol sunt legate de depresie, anxietate și stres. Studiul mai menționează că somnul slab ar putea reduce nivelul de testosteron. Testosteronul îmbunătățește funcționarea a doi mesageri cimici din creieri – serotonina și a hormonului de creștere.

Cum poți obține un somn odihnitor

Nu este nimic în neregulă cu o ceașcă de cafea consumată dimineață, însă excesul de cofeină ți-ar putea afecta calitatea somnului. Reducerea consumului de cofeină cu șase ore înainte de somn te poate ajuta să ai o rutină mai bună de somn.

Alege cu mare atenție ora la care alegi să servești cafeaua. Studiile arată că poți avea un somn odihnitor dacă te hidratezi corespunzător. Apa reprezintă 75 % din creierul tău, iar cercetările sugerează că există o legătură directă între hidratare și funcția cognitivă. Lipsa somnului contribuie la deshidratare, spun specialiștii pentru EatingWell.

Totodată, cei mai mulți specialiști îți recomandă să îți stabilești o rutniă de somn. Încearcă să limitezi accesul la ecran cu câteva ore înainte de ora de culcare. Totodată, cei mai mulți specialiști recomandă să îți aerisești camera cu câteva minute înainte de culcare. Aerul rece te va ajuta să ai un somn mult mai liniștit și mai odihnitor. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×