Reclamă

Câte ore de somn sunt necesare pentru un organism sănătos. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Specialiștii au dezvăluit câte ore de somn sunt necesare pentru un organism sănătos. Cele mai recente studii au scos la iveală adevărul despre importanța unui somn odihnitor în viața unei persoane. Acest aspect nu ar trebui neglijat. Orele de somn u ar trebui „sacrificate” în detrimentul altor activități, sugerează specialiștii.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 7 septembrie 2023, 6:46

Orele suficiente de somn sunt esențiale pentru un organism sănătos. Somnul este fundația unui sistem imunitar puternic. De altfel, această perioadă reprezintă timpul necesar pentru ca organismul și mintea să se odihnească. În timp ce dorim, corpul tău rămâne activ, însă intră într-un proces de refacere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte ore de somn sunt necesare pentru un organism sănătos

Fiecare persoană are nevoie de câteva ore de somn, dar cerințele pot să difere de la o persoană la alta. Numărul orelor de somn este determinat și de vârsta pe care o ai, spun specialiștii pentru Healthline. Adulții cu vârste de peste 65 de ani au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte.

Adulții cu vârste cuprinse între 18-64 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Adolescenții cu vârste între 14-17 ani ar trebui să doarmă între 8-10 ore de somn. Școlarii cu vârste între 6-13 ani ar trebui să se odihnească între 9 și 11 ore pe noapte. Pentru preșcolari cu vârste între -5 ani se recomandă 10 până la 13 ore de somn.

Pentru sugari și nou-născuți se recomandă între 14 și 17 ore de somn. Acestea sunt recomandările specialiștilor de la Healthline. Totodată, ei menționează că numărul orelor de somn poate să difere în funcție de mai mulți factori.

Mai mult decât numărul orelor, este important dacă somnul este unul de calitate. Află mai multe și despre cât de des e recomandat să-ți schimbi salteaua. Mediul unde te odihnești este extrem de important când vine vorba de obținerea unui somn de calitate.

Reclamă

De ce este important somnul

Corpul tău reconstruiește mușchii pe care i-ai uzat în timpul zilei și elimină toxinele din creier care se acumulează pe timpul zilei, toate aceste procese extraordinare au loc în timpul somnului. Pentru a te bucura de beneficiile somnului, trebuie să te asiguri că acesta este unul odihnitor și suficient de lung.

Somnul este, de asemenea, vital pentru reglarea emoțiilor, spun specialiștii de la Healthline. Studiile au arătat că o persoană privată de somn pentru o singură noapte poate avea o creștere de până la 60 % a emoțiilor negative pe timpul zilei. Privarea de somn poate afecta capacitatea corpului de a regla funcțiile esențiale, cum ar fi controlul apetitului, a sistemului imunitar și a greutății corporale.

Reclamă

Mai mult, spomnil joacă un rol vital pentru menținerea ritmului circadian sau a ceasului intern. Ceasul biologic intern funcționează pe un program aproximativ de 24 de ore, controlând ciclul somn-veghe. De asemenea, acest ceas poate influența metabolismul, inflamația din organism și modul în care răspunzi la stres.

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient pe noapte

Se estimează că aproximativ o treime dintre adulți și două treimi dintre elevii de liceu nu dorm suficiente ore pe noapte, spun studiile realizate în Statele Unite ale Americii. Privarea de somn poate duce la apariția problemelor de sănătate.

Persoanele private de somn pot lua decizii slabe, pot suferi de lipsă de creativitate și pot întâmpina probleme de sănătate. Lipsa somnului poate afecta performanța cognitivă. Somnul slab poate duce la dispoziții negative, productivitatea mai mică și comportament nepotrivit în raport cu ceilalți. Nu în ultimul rând, somnul de proastă calitate poate duce la apariția bolilor cronice precum: diabetul, obezitatea și bolile de inimă.

Multe studii au constata faptul că somnul de proastă calitate poate fi asociat cu riscul crescut de apariție a bolii Alzheimer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×