Alegerea mai deasă a carbohidraților complecși și mai rară a celor rafinați are un impact asupra somnului. În general specialiștii recomandă menținerea unui program de somn regulat, reducerea cofeinei și închiderea ecranelor cu cel puțin 30 de minute înainte de a merge la culcare. Însă o soluție eficientă vine și din gestionarea dietei alimentare.
Carbohidrații pe care ar trebui să-i mănânci pentru un somn mai bun
Relația dintre dietă și somn este complexă, dar urmarea unui tipar alimentar sănătos, bogat în fructe, legume și cereale integrale are legătură cu o calitate mai bună a somnului, relevă o analiză din 2021 publicată în Sleep Medicine Review. În egală măsură, important este și felul cum combinăm carbohidrații, susține dieteticianul Karman Meyer, citat de Eatingwell.
De exemplu, un studiu din anul 2020, publicat de American Journal of Clinical Nutrition, a arătat că femeile la menopauză, care au consumat mai multe zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați, erau cu 11% mai predispuse să sufere de insomnie.
În viziunea lui Meyer, există multiple beneficii pentru somn în alimentele cu carbohidrați, precum vitamina B6 și fibre. Deseori carbohidrații complecși vor conține mai mult din acești nutrienți sănătoși comparativ cu cei rafinați (de ex. pâinea integrală vs. pâinea albă).
Multe alimente pot îmbunătăți calitatea somnului precum laptele, peștele gras și sucul de cireșe. Cea mai bună alegere pentru somn din categoria carbohidraților este orezul. Deși are o reputație de carbohidrat negativ, acesta are multe de oferit din punct de vedere nutrițional. Este cel mai bun carbohidrat „rău“ pentru somn.
Orezul conține melatonină
Melatonina este hormonul somnului, reglând ceasul intern al organismului. Este produsă în mod natural de organism prin glanda pineală, însă îți poți crește nivelurile de melatonină și prin alegerile tale alimentare.
Nutriționistul dietetician Julie Pace explică modul în care carbohidrații cu un indice glicemic ridicat pot ajuta producția de melatonină.