Reclamă

Purtarea șosetelor în timpul somnului te-ar putea ajuta să dormi mai bine. Ce spun specialiștii

Dacă ai dormit vreodată în același pat cu cineva, probabil că ai observat anumite preferinţe ale partenerului: ce cearşafuri îi plac, în ce pijamale dorm şi dacă poartă sau nu şosete în timpul somnului. Purtarea șosetelor în timpul somnului te-ar putea ajuta să dormi mai bine. Iată ce spun specialiștii despre acest obicei.

CaTine.ro
CaTine.ro
Publicat: 5 noiembrie 2023, 6:27

Unii oameni au tendinţa să poarte şosete în timpul nopţii. Alţii spun pur şi simplu că se simt incomodaţi. Iată dacă purtarea şosetelor în timpul somnului are vreun beneficiu sau, din contră are vreun efect advers asupra sănătăţii.

Purtarea șosetelor în timpul somnului te-ar putea ajuta să dormi mai bine

Există multe beneficii de a purta șosete în pat, a explicat Mar De Carlo, autor și fondator al Asociației Internaționale de Parenting și Health Institute of Professional Sleep Consultants. Șosetele pot ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să rămână adormiţi mai mult timp. Totul datorită unui proces numit vasodilatație distală.

„Schimbările temperaturii pielii pot afecta cauzal capacitatea de a iniția și menține somnul”, potrivit unui studiu din 2007. S-a demonstrat că purtarea șosetelor în pat crește circulația și fluxul de sânge către picioare, a spus De Carlo. Acest lucru poate ajuta la scăderea temperaturii centrale a corpului, semnalând creierului că este timpul să se culce.

Beneficii pentru persoanele care dorm cu șosete în picioare

Conceptul de șosete în pat pare legat de ritmurile circadiene. Ritmurile circadiene sunt ceasurile interne care ne gestionează funcțiile pe baza unei zile de 24 de ore.

Reclamă

„Temperaturile mai scăzute ale corpului preced de obicei somnolența și dovezile sugerează că utilizarea șosetelor sau a altor metode de încălzire a picioarelor poate scădea temperatura corpului corpului și te poate ajuta să adormi mai repede”, potrivit Sleep Foundation.

Un alt beneficiu este șansa redusă de atac Raynaud, potrivit lui De Carlo. Boala Raynaud este o boală care afectează de obicei degetele de la picioare și de la mâini.

Pielea își pierde circulația și începe să se umfle și să doară. O varietate de studii au arătat că purtarea șosetelor pe timp de noapte poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni. Pot menţine sângele în circulație și membrele calde.

Reclamă

Deși boala Raynaud este de obicei declanșată de temperaturile scăzute, anxietate sau stres, purtarea șosetelor nu va împiedica dezvoltarea afecţiunii. Dar șosetele pot atenua șansa unei erupții.

Alte beneficii ale dormitului cu șosete includ îmbunătățirea potențială a călcâielor crăpate (hidratează-ți picioarele și îmbracă șosete de bumbac timp de o săptămână și vei observa pielea mai puțin uscată) şi prevenirea bufeurilor, potrivit lui De Carlo.

Beneficii pentru dormitul cu picioarele goale

Avantajele de a dormi fără șosete nu sunt la fel de bine definite. Studiile sugerează că, dacă nu întâmpini probleme legate de temperatura corpului, dormitul fără șosete poate fi bun pentru tine. Şosetele pot duce de fapt la supraîncălzire.

Descoperă metoda care te ajută să adormi în mai puțin de două minute. Iată ce poți face.

Evitarea șosetelor în pat ajută la evitarea „igienei proaste, infecțiilor pielii și mirosurilor neplăcute”. Ele pot fi asociate cu șosete murdare sau chiar infestate cu ciuperci, a remarcat De Carlo. „Unii oameni vor dormi mai bine fără șosete, în timp ce alții nu vor putea face asta”.

Care sunt cele mai bune șosete pe care le poți alege

Nu toate şosetele sunt la fel. Un tip de șosetă de evitat în pat: șosetele compresive. „Sunt interzise dacă nu sunt prescrise de medicul tău”, a spus De Carlo.

„Vrei să porţi în pat șosete curate, confecționate din fibre naturale, cum ar fi cașmirul, lâna merinos, bambusul sau bumbacul”, a spus De Carlo. El a explicat că aceste materiale oferă căldură, respirabilitate și susțin igiena generală a pielii.

Șosetele compresive sunt adesea recomandate persoanelor cu insuficiență venoasă cronică. Afecțiunea provoacă o circulație proastă a sângelui, potrivit Clinicii Cleveland.

Ele pot ajuta la contracararea presiunii crescute în venele picioarelor atunci când oamenii stau în picioare. Nu este însă cazul când stai întins în pat, încercând să dormi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×