Reclamă

Purtarea șosetelor în timpul somnului te-ar putea ajuta să dormi mai bine. Ce spun specialiștii

Dacă ai dormit vreodată în același pat cu cineva, probabil că ai observat anumite preferinţe ale partenerului: ce cearşafuri îi plac, în ce pijamale dorm şi dacă poartă sau nu şosete în timpul somnului. Purtarea șosetelor în timpul somnului te-ar putea ajuta să dormi mai bine. Iată ce spun specialiștii despre acest obicei.

CaTine.ro
CaTine.ro
Publicat: 5 noiembrie 2023, 6:27

Unii oameni au tendinţa să poarte şosete în timpul nopţii. Alţii spun pur şi simplu că se simt incomodaţi. Iată dacă purtarea şosetelor în timpul somnului are vreun beneficiu sau, din contră are vreun efect advers asupra sănătăţii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Purtarea șosetelor în timpul somnului te-ar putea ajuta să dormi mai bine

Există multe beneficii de a purta șosete în pat, a explicat Mar De Carlo, autor și fondator al Asociației Internaționale de Parenting și Health Institute of Professional Sleep Consultants. Șosetele pot ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să rămână adormiţi mai mult timp. Totul datorită unui proces numit vasodilatație distală.

„Schimbările temperaturii pielii pot afecta cauzal capacitatea de a iniția și menține somnul”, potrivit unui studiu din 2007. S-a demonstrat că purtarea șosetelor în pat crește circulația și fluxul de sânge către picioare, a spus De Carlo. Acest lucru poate ajuta la scăderea temperaturii centrale a corpului, semnalând creierului că este timpul să se culce.

Beneficii pentru persoanele care dorm cu șosete în picioare

Conceptul de șosete în pat pare legat de ritmurile circadiene. Ritmurile circadiene sunt ceasurile interne care ne gestionează funcțiile pe baza unei zile de 24 de ore.

Reclamă

„Temperaturile mai scăzute ale corpului preced de obicei somnolența și dovezile sugerează că utilizarea șosetelor sau a altor metode de încălzire a picioarelor poate scădea temperatura corpului corpului și te poate ajuta să adormi mai repede”, potrivit Sleep Foundation.

Un alt beneficiu este șansa redusă de atac Raynaud, potrivit lui De Carlo. Boala Raynaud este o boală care afectează de obicei degetele de la picioare și de la mâini.

Pielea își pierde circulația și începe să se umfle și să doară. O varietate de studii au arătat că purtarea șosetelor pe timp de noapte poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni. Pot menţine sângele în circulație și membrele calde.

Reclamă

Deși boala Raynaud este de obicei declanșată de temperaturile scăzute, anxietate sau stres, purtarea șosetelor nu va împiedica dezvoltarea afecţiunii. Dar șosetele pot atenua șansa unei erupții.

Alte beneficii ale dormitului cu șosete includ îmbunătățirea potențială a călcâielor crăpate (hidratează-ți picioarele și îmbracă șosete de bumbac timp de o săptămână și vei observa pielea mai puțin uscată) şi prevenirea bufeurilor, potrivit lui De Carlo.

Beneficii pentru dormitul cu picioarele goale

Avantajele de a dormi fără șosete nu sunt la fel de bine definite. Studiile sugerează că, dacă nu întâmpini probleme legate de temperatura corpului, dormitul fără șosete poate fi bun pentru tine. Şosetele pot duce de fapt la supraîncălzire.

Descoperă metoda care te ajută să adormi în mai puțin de două minute. Iată ce poți face.

Evitarea șosetelor în pat ajută la evitarea „igienei proaste, infecțiilor pielii și mirosurilor neplăcute”. Ele pot fi asociate cu șosete murdare sau chiar infestate cu ciuperci, a remarcat De Carlo. „Unii oameni vor dormi mai bine fără șosete, în timp ce alții nu vor putea face asta”.

Care sunt cele mai bune șosete pe care le poți alege

Nu toate şosetele sunt la fel. Un tip de șosetă de evitat în pat: șosetele compresive. „Sunt interzise dacă nu sunt prescrise de medicul tău”, a spus De Carlo.

„Vrei să porţi în pat șosete curate, confecționate din fibre naturale, cum ar fi cașmirul, lâna merinos, bambusul sau bumbacul”, a spus De Carlo. El a explicat că aceste materiale oferă căldură, respirabilitate și susțin igiena generală a pielii.

Șosetele compresive sunt adesea recomandate persoanelor cu insuficiență venoasă cronică. Afecțiunea provoacă o circulație proastă a sângelui, potrivit Clinicii Cleveland.

Ele pot ajuta la contracararea presiunii crescute în venele picioarelor atunci când oamenii stau în picioare. Nu este însă cazul când stai întins în pat, încercând să dormi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×