Reclamă

Ce se întâmplă când dormi cu mască pentru ochi în fiecare noapte: beneficii pentru un somn liniștit

Măștile pentru ochi au devenit oarecum un element de bază al culturii pop pentru a indica unele trăsături de personalitate. Dacă cineva o folosește, de obicei se spune că fie este o persoană cool sau are mare grijă de ea ori pur și simplu e stresată. Află și tu ce se întâmplă când dormi cu mască pentru ochi în fiecare noapte. Aduce beneficii pentru un somn liniștit.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 3 octombrie 2023, 6:21

Dacă te-ai gândit vreodată că purtarea unei măști pentru ochi a fost puțin excesivă sau inutilă, ai putea fi surprinsă să afli că poate oferi de fapt beneficii practice.

Ce se întâmplă când dormi cu mască pentru ochi în fiecare noapte

„Purtarea unei măști de somn este un lucru foarte util de făcut pentru a îmbunătăți odihna”, a declarat Thomas Preston, profesor asistent clinic la Stony Brook Medicine din New York, pentru Everyday Health. Deși a spus că nu ar trebui să te aștepți la „efecte gigantice”, există multe motive pentru care includerea unei măști de ochi în rutina de noapte te-ar putea ajuta.

Permite melatoninei să-și facă treaba

A dormi este important, dar este la fel de important să ai un somn de calitate. Orele de somn îți îmbunătățesc nu numai sănătatea generală, ci și nivelul de productivitate în timpul zilei.

Folosind o mască de ochi pentru a bloca lumina în timp ce dormi, îi semnalezi creierului că este timpul să începi să produci melatonină. „Slujba melatoninei este de a semnala creierului că este timpul să adorm. Așa că, expunerea la lumină, în special noaptea, trimite un semnal greșit creierului. Poate perturba profund capacitatea cuiva de a adormi rapid și de a rămâne adormit”, a spus Wendy Troxel, om de știință comportamental senior la RAND Corporation pentru Healthline.

Reclamă

Prin urmare, purtând o mască de ochi, poți dormi mai mult. Totul va duce la o versiune mai bună și mai revigorată a ta a doua zi. Este important de reținut că somnul nu se referă doar la orele pe care le petreci în pat. Include și mediul și obiceiurile pe care le cultivi în jurul rutinei tale de somn.

Te poate menține în somn REM mai mult timp

Pe lângă faptul că te ajută să adormi mai repede și să dormi mai mult, purtarea unei măști pentru ochi poate îmbunătăți și calitatea somnului. Contribuie la creșterea timpului pe care îl petreci în somn REM. Somnul REM este o etapă importantă a somnului asociată cu mișcările rapide ale ochilor și cu visele vii. În această fază creierul procesează în mod activ informațiile primite în timpul zilei, consolidează amintirile și restaurează energia.

Reclamă

Purtând o mască pentru a ajuta la blocarea luminii, ajuți la crearea unui mediu mai propice pentru somnul REM, a declarat David Rubin, antrenor în știința somnului pentru Byrdie. Deoarece o mască pentru ochi poate reduce probabilitatea de a fi trezită de lumină, mai ales dacă ești sensibilă la aceasta sau dormi într-un mediu luminos, creierul tău va avea suficient timp pentru a se reîncărca complet și a profita de beneficiile somnului REM.

Poate îmbunătăți „învățarea și vigilența” de a doua zi

Purtarea unei măști de ochi în fiecare noapte nu este doar o modalitate simplă și eficientă de a îmbunătăți mediul de somn și de a beneficia foarte mult de calitatea odihnei. Poate avea și un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării generale.

Potrivit unui studiu realizat cu privire la beneficiile cognitive ale purtării unei măști pentru ochi, publicat în Sleep, a face această schimbare ușoară a rutinei de culcare ar putea avea un impact pozitiv asupra creierului. „Rezultatele noastre demonstrează că purtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului peste noapte poate facilita atât o nouă învățare, cât și vigilența a doua zi”, au concluzionat cercetătorii. Acest lucru se datorează, cel puțin parțial, capacității măștii de somn de a bloca lumina care perturbă somnul.

Autoarea principală a studiului, Viviana Greco, a declarat pentru Everyday Health: „O învățare mai bună ar putea îmbunătăți performanța academică și profesională. Timpii de reacție mai rapizi ar putea ajuta în sport, conducere sau alte situații în care răspunsurile rapide sunt critice”.

Poate preveni ridurile

Unul dintre beneficiile surprinzătoare ale folosirii unei măști pentru ochi este că poate ajuta la prevenirea formării ridurilor. Amprentele de somn peste noapte pot duce la apariția ridurilor. Fața ta este apăsată pe pernă pentru perioade lungi de timp. Se pot dezvolta ridurile și liniile fine, în special în jurul pielii sensibile din jurul ochilor. Cu toate acestea, o mască de ochi creează o barieră de protecție.

„Măștile de noapte fac o treabă bună menținând pielea în poziție în timp ce dormi. Așa că, chiar dacă există multă presiune, pielea nu se pliază pe ea însăși”, a spus dermatologul Rachel Nazarian pentru Byrdie.

Pentru a-ți proteja pielea și mai mult, folosește o mască de somn din mătase, deoarece este mai blândă cu pielea. Mătasea are și alte avantaje. „Ca țesătură, mătasea nu este foarte absorbantă, datorită porozității sale scăzute. Ea poate contribui la o mai bună reținere a umidității. Și, în cele din urmă, la un aspect mai împrospătat”, dermatologi cosmetici.

Te poate ajuta să lupți împotriva insomniei

Deși oricine poate purta o mască de somn, acestea sunt adesea recomandate celor care întâmpină dificultăți de somn din cauza insomniei. Insomnia este adesea cauzată atât de stimuli externi, cât și interni care mențin creierul activ și incapabil să se relaxeze. Purtarea unei măști pentru ochi poate ajuta la reducerea cantității de factori externi care afectează capacitatea de a adormi. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care suferă de sensibilitate la lumină.

Când o mască de somn este utilizată împreună cu dopurile de urechi, e posibil să ai un somn mai bun. Sau cel puțin așa arătat un studiu publicat în Critical Care. Dopurile pentru urechi ajută la blocarea zgomotului extern, care este un alt factor comun al insomniei. Prin reducerea cantității de zgomot la care este expus creierul, oamenii se pot odihni într-un mediu mai liniștitor.

Trebuie remarcat, totuși, că insomnia poate fi cauzată de nenumărate motive. Măștile pentru ochi ar trebui considerate un ajutor, nu un tratament.

Poate reduce umflarea

Umflarea ochilor poate fi cauzată de multe lucruri diferite. Printre aceștia se numără plânsul, somnul (din cauza lipsei de mișcare a pleoapelor), oboseala ochilor, deshidratarea, alergii, îmbătrânirea și chiar dieta (prea multă sare înseamnă că corpul tău reține apă). În timp ce aspectul umflat este rareori un motiv de îngrijorare, ci mai degrabă o problemă cosmetică cauzată de acumularea de lichid în jurul ochilor, nu există niciun motiv pentru care să nu vrei să-l combați.

Aici poate fi utilă o mască de somn răcoritoare. Nu numai că sunt ușor de aplicat și eficiente împotriva umflăturilor, dar sunt și reutilizabile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Parteneri care stau îmbrățișați în pădure și zâmbesc pe un fundal de toamnă
Horoscop
3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele
A venit acel momentul al anului în care numărăm zilele până vom ajunge la un nou 1 ianuarie. Până atunci, 3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023 vor finaliza perioada...
2
O femeie frumoasă care stă acoperită cu un cardigan alb cu pene
Horoscop
Ce zodie e în decembrie. Calități și defecte ale persoanelor născute în această lună
Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, cei născuți în decembrie sunt sub semnul zodiacal Săgetător sau Capricorn. Simbolizat de arcaș, Săgetătorii sunt cunoscuți pentru natura lor aventuroasă, curiozitatea intelectuală și deschiderea în...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Imagine de la târgul de Crăciun din Craiova
Timp liber
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2023. Ce oraș din România se află pe listă
De la Budapesta la Praga, mergi mai departe pentru cumpărăturile tale festive anul acesta. Ele sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2023. Nu ezita să te bucuri de...
5
O femeie frumoasă care aleargă pentru a ilustra ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi zilnic
Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în fiecare zi. Schimbările pe care le poți resimți rapid
Oare ce se întâmplă în corpul tău dacă alergi în fiecare zi? Multe persoane care iubesc să alerge și-au pus această întrebare. Au achiziționat aparatele ideale de măsurare a efortului fizic. Pentru mulți alergatul...
PARTENERI
×