Conține multe minerale. Nu are gluten, așa că poate fi un bun înlocuitor pentru produsele din grâu, scriu specialiștii Healthline.
Hrişcă
Hrișca este foarte hrănitoare și conține mai mulți antioxidanți și minerale decât majoritatea cerealelor. Nu conține gluten, dar are fibre și proteine. Consumul acesteia poate aduce beneficii sănătății inimii și poate regla nivelul de zahăr din sânge.
Ovăz
Ovăzul este o cereală integrală sănătoasă și o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți. Are o mulțime de nutrienți benefici, inclusiv fibre și proteine. Consumul de ovăz scade nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Acesta poate susține funcția imunitară și te poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus. De asemenea, specialiștii recomandă să-l incluzi în dietă.
Cartofi dulci
Cartofii dulci reprezintă surse sănătoase de carbohidrați, potasiu, amidon, vitamina A, vitamina C, alături de alte câteva vitamine, minerale și antioxidanți. Iar antioxidanții reprezintă compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din celule pentru a te proteja împotriva bolilor cronice.
Portocale
Portocalele sunt un fruct citric foarte popular și reprezintă o sursă bună de fibre. De asemenea, conțin cantități mari de vitamina C, vitamin B, potasiu și alți compuși vegetali sănătoși. Consumul de portocale poate aduce beneficii sănătății inimii și poate crește absorbția fierului pentru a ajuta la prevenirea anemiei.
Acestea pot ajuta la prevenirea apariției pietrelor la rinichi. De asemenea, pot crește absorbția fierului din alte alimentele pe care le consumi, ceea ce te poate proteja împotriva anemiei cu deficit de fier.
Afine
Afinele reprezintă surse sănătoase de carbohidrați și au în componență multă apă. Conțin multe vitamine (cum ar vitamina C, vitamina K), mangan, minerale și antioxidanți și pot proteja împotriva deteriorării oxidative. În plus, pot îmbunătăți funcția cognitivă a persoanelor cu o vârstă înaintată.
Sfeclă
Sfecla este bogată în vitamine, minerale, compuși vegetali și fibre. De asemenea, conține cantități mari de nitrați anorganici, care pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot îmbunătăți performanța fizică. Aceștia scad tensiunea arterială și reduc riscul apariției mai multor boli.
Grepfrut
Grepfrutul face parte din familia fructelor citrice, cu o aromă formată din gusturi diferite: dulce, acrișor și amar. Conține multe vitamine, minerale și antioxidanți și reprezintă una dintre aceste surse sănătoase de carbohidrați. Poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
Anumiți compuși găsiți în grepfrut ar putea ajuta la prevenirea apariției pietrelor la rinichi, la scăderea nivelului de colesterol și chiar pot încetini creșterea și răspândirea celulelor canceroase.
Fasole roșie
Fasolea conține multe vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, fasolea gătită reprezintă o sursă bună de proteine. Numeroasele ei beneficii pentru sănătate includ o îmbunătățirea a nivelului de zahăr din sânge și reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon.
Năut
Năutul, cunoscut și ca fasole Garbanzo, este o sursă de proteine de origine vegetală si conține multe vitamine și minerale, inclusiv fier, fosfor și vitamine B. Consumul de năut a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii și a digestiei, precum și cu potențiala prevenire a cancerului.
Mere
Merele conțin o bună cantitate de vitamina C, minerale, fibre, antioxidanți și compuși vegetali. Consumul de mere poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și chiar a anumitor tipuri de cancer.