Reclamă

Carbohidrați recomandați în dieta zilnică. Ce spun cele mai recente studii

Alimentele bogate în carbohidrați nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Pentru a-ți menține silueta nu este nevoie să excluzi carbohidrații din alimentație. Secretul constă în consumarea lor cu moderație. Evită carbohidrații rafinați și încearcă să apelezi mereu la alternativele sănătoase. Iată o listă cu alimente bogate în carbohidrați recomandați în dieta zilnică.

Publicat: 26 aprilie 2023, 6:10

Carbohidrații sănătoși, cunoscuți adeseori drept carbohidrați complecși, sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale. Carbohidrații îți oferă necesarul de energie pentru a duce la bun sfârșit activitățile de zi cu zi. Carbohidrații care nu au fost procesați în mod excesiv ar trebui să nu lipsească din dieta ta zilnică, spun specialiștii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Carbohidrați recomandați în dieta zilnică

Corpul tău trece prin niște procese impresionante atunci când consumi carbohidrați. Carbohidrații sunt descompuși și transformați în glucoză, care este absorbită din tractul digestiv și transportată în sânge sub formă de zahăr.

Glicemia sau zahărul din sânge este principala sursă de energie folosită pentru a alimenta activitatea celulelor, țesuturilor și organelor tale. În funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică, poți să stabilești de câți carbohidrați ai nevoie zilnic pentru a satisface nevoile organismului tău.

Pentru o persoană care consumă 2000 de calorii pe zi, ar fi recomanda un minimum de 225 g carbohidrați și maximum 325 g de carbohidrați pe zi.

Studiile arată că alimentele bogate în carbohidrați ar putea ajuta la pierderea în greutate. Descoperă și o listă de alimente bogate în carbohidrați care nu îngrașă. Acestea pot fi consumate dacă obiectivul tău este să pierzi în greutate.

Reclamă

Orez brun

Orezul brun face parte din categoria cerealelor integrale fără gluten. Orezul brun este bogat în antioxidanți, spun nutriționiștii.

Cercetările au arătat că orezul brun ajută la reducerea factorilor care cresc riscul de apariție a bolilor de inimă, inclusiv nivelurilor crescute de lipide din sânge, colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată.

Reclamă

Un alt studiu a fost efectuat pe un eșantion de 40 de femei aflate la menopauză, cu un exces de greutate. Studiile au arătat că orezul brun ar putea ajuta la reducerea markerilor sanguini ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă și alți factori de risc pentru bolile de inimă. Orezul brun ajută la prevenirea creșterii în greutate, spun studiile.

Fructe

Un studiu din 2018 a arătat că există o problemă la nivel global când vine vorba de consumul de fructe. Acestea nu sunt integrate suficient în dieta zilnică, susțin specialiștii.

Consumul de fructe bogate în fibre este asociat cu menținerea greutății și cu protejarea organismului împotriva apariției bolilor cronice. Fructele pot să prevină apariția bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.

Consumul de fructe ar putea să reducă inflamația din corp și să îmbunătățească aspectul tenului. Conform unor studii n 2018, o persoană ar trebui să consume 1.5 – 2 căni de fructe pe zi. Fructele de sezon pot fi consumate drept gustări între mese. Acestea pot fi incluse în preparate delicioase. Nu lăsa să treacă sezonul de primăvară fără a te bucura de câteva dintre fructele sale.

Sirop de arțar

În ceea ce privește îndulcitorii alimentari, siropul de arțar iese mereu în evidență. Un studiu din 2022 a arătat că siropul de arțar este mult mai benefic organismului decât zahărul rafinat. Mai mult, acesta conține carbohidrați benefici organismului nostru.

Siropul de arțar este, de asemenea, o sursă de probiotic nuit inulină. Probioticele ajută la hrănirea bacteriilor intestinale benefice. Acestea îmbunătățesc absorbția nutrienților și sănătatea barierei intestinale, dar și funcția imunitară.

Totuși, siropul de arțar este considerat un ip de zahăr adăugat, astfel este recomandat să îl consumi cu moderație.

Mei

Tot pe lista de carbohidrați recomandați în dieta zilnică se află consumul de mei. Aceste cereale integrale intră și ele în familia cerealelor fără gluten.

Cercetările arată că meiul poate ajuta la îmbunătățirea stării de bine a sistemului digestiv, la reducerea colesterolului și la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Meiul poate ajuta la creșterea nivelului de energie și poate ajuta la susținerea mușchiilor. Acesta este bogat în fibre, fosfor, potasiu, magneziu, calciu și zinc. Meiul poate fi savurat ca terci fierbinte sau poate fi integrat în alte preparate delicioase.

Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz sunt bogați în nutrienți și nu lipsesc din rețetele de mic dejun ale persoanelor care își doresc să-și mențină greutatea. Ovăzul conține compuși care susțin funcția imunitară. Ozăvul este bogat în fibre numite beta-glucani, minerale precum seleniu și zinc, dar și antioxidanți polifenolici.

Consumul de ovăz ajută la optimizarea răspunsului sistemului imunitar la infecții. Fibrele de beta glucan din boabele de ovăz este, de asemenea, compusul activ principal dovedit că ajută la scăderea colesterolului și la reglarea zahărului din sânge.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați sănătoși. Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de compuși antioxidanți și antiinflamatori. Cartofii dulci furnizează organismului fibre și o gamă largă de micronutrienții, inclusiv minerale precum mangan potasiu și fier.

Cartofii dulci violet sunt, de asemenea, bogați în antioxidanți antociani. Aceștia sunt asociați cu scăderea riscului de apariție a diabetului și a bolilor de inimă. Nutriționiștii recomandă includerea cartofilor dulci în dieta zilnică. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
Un cuplu de îndrăgostiți care stau unul în brațele celuilalt și se privesc în ochi la apus
Horoscop
4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii spun că există 4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Acești nativi iubesc cu sinceritate și nu își pun niciodată sentimentele pentru partener la îndoială. Ei sunt nativii care te vor face să...
PARTENERI
×