Reclamă

Cât timp durează digestia alimentelor. Stilului de viață afectează tranzitul intestinal

Viteza cu care alimentele se deplasează prin tractul digestiv depinde de mulți factori. Dacă te-ai întrebat cât timp durează digestia alimentelor, aici ai răspunsul. Așa cum probabil te aștepți, durata e influențată de mai mulți factori.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 22 octombrie 2023, 6:23

Când consumi alimentele tale preferate cel mai probabil nu te gândești la călătoria pe care fiecare bucățică din ele o va face prin sistemul tău digestiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp durează digestia alimentelor

Răspunsul la întrebarea de mai sus este mai complicat decât ai putea crede. Tipurile de alimente sunt descompuse și absorbite de organism în ritmuri diferite. Aste înseamnă că unele părți ale mesei pot pătrunde în intestinul gros, în timp ce alte mai rămân un timp în stomac.

De asemenea, este cunoscut faptul că fiecare om are propriul ritm de digerare a alimentelor. Oamenii de știință au efectuat studii care evaluează „timpul de tranzit intestinal” sau cât durează ca o substanță să se deplaseze prin întreg tractul digestiv. Ei au folosit capsule ingerabile care pot fi urmărite pe tot parcursul călătoriei lor.

Aceste studii sugerează că poate dura între 0,4 și 15,3 ore pentru ca alimentele să părăsească stomacul. Ele au nevoie între 3,3 și 7 ore pentru a trece prin întreg intestinul subțire. Părțile rămase, nedigerabile ale alimentelor, intră apoi în intestinul gros. Acolo pot rămâne aproximativ 15,9 până la 28,9 ore, potrivit unei recenzii publicate în Journal of Clinical Medicine în 2023.

Diferența dintre fibre, proteine, carbohidrați complecși și grăsimi

Reclamă

Alimentele bogate în fibre dietetice, proteine, carbohidrați complecși și grăsimi tind să aibă un timp mai mare de digerare decât alimentele sărace în acești nutrienți, a declarat Dr. Nina Nandy, un gastroenterolog din Texas și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie, potrivit LiveScience.

„Fibrele adaugă volum în dietă, ceea ce încetinește mișcarea alimentelor prin tractul digestiv”, a mai spus ea. „Alimentele puternic procesate tind să fie digerate mai repede, deoarece le lipsește acest nutrient”. Între timp, deși poate procesa destul de rapid alimentele cu conținut mai mic de nutrienți, stomacul și intestinul subțire au nevoie de mai mult timp pentru a descompune alimentele bogate în proteine și grăsimi în nutrienți.

În mod similar, carbohidrații complecși, cum ar fi cei care se găsesc în cerealele integrale, leguminoasele și legumele cu amidon, durează mai mult pentru a se digera decât zaharurile simple. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că carbohidrații complecși sunt formați din lanțuri lungi și complexe de trei sau mai multe tipuri de molecule de zahăr, în timp ce zaharurile simple conțin doar unul sau două zaharuri.

Reclamă

Care sunt factorii care influențează digestia

Stilul de viață afectează și timpul de tranzit intestinal. Mestecarea temeinică și o hidratare corectă pot ajuta la accelerarea procesului digestiv prin înmuierea particulelor de alimente.

Vârsta unei persoane și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, digestia. Odată cu vârsta, adulții tind să producă mai puțin acid gastric și enzime digestive. Intestinele lor devin mai puțin mobile, mai spun specialiștii.

Stresul și anxietatea pot crește, de asemenea, timpul de tranzit intestinal, modificând motilitatea intestinală și reducând fluxul sanguin gastrointestinal.

Anumite afecțiuni medicale și medicamente pot fie accelera, fie încetini digestia. De exemplu, diabetul este cea mai frecventă cauză a gastroparezei sau „golirea întârziată a stomacului”, ceea ce face ca alimentele să rămână în stomac pentru o lungă perioadă de timp.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×