Reclamă

Cât timp durează digestia alimentelor. Stilului de viață afectează tranzitul intestinal

Viteza cu care alimentele se deplasează prin tractul digestiv depinde de mulți factori. Dacă te-ai întrebat cât timp durează digestia alimentelor, aici ai răspunsul. Așa cum probabil te aștepți, durata e influențată de mai mulți factori.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 22 octombrie 2023, 6:23

Când consumi alimentele tale preferate cel mai probabil nu te gândești la călătoria pe care fiecare bucățică din ele o va face prin sistemul tău digestiv.

Cât timp durează digestia alimentelor

Răspunsul la întrebarea de mai sus este mai complicat decât ai putea crede. Tipurile de alimente sunt descompuse și absorbite de organism în ritmuri diferite. Aste înseamnă că unele părți ale mesei pot pătrunde în intestinul gros, în timp ce alte mai rămân un timp în stomac.

De asemenea, este cunoscut faptul că fiecare om are propriul ritm de digerare a alimentelor. Oamenii de știință au efectuat studii care evaluează „timpul de tranzit intestinal” sau cât durează ca o substanță să se deplaseze prin întreg tractul digestiv. Ei au folosit capsule ingerabile care pot fi urmărite pe tot parcursul călătoriei lor.

Aceste studii sugerează că poate dura între 0,4 și 15,3 ore pentru ca alimentele să părăsească stomacul. Ele au nevoie între 3,3 și 7 ore pentru a trece prin întreg intestinul subțire. Părțile rămase, nedigerabile ale alimentelor, intră apoi în intestinul gros. Acolo pot rămâne aproximativ 15,9 până la 28,9 ore, potrivit unei recenzii publicate în Journal of Clinical Medicine în 2023.

Diferența dintre fibre, proteine, carbohidrați complecși și grăsimi

Reclamă

Alimentele bogate în fibre dietetice, proteine, carbohidrați complecși și grăsimi tind să aibă un timp mai mare de digerare decât alimentele sărace în acești nutrienți, a declarat Dr. Nina Nandy, un gastroenterolog din Texas și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie, potrivit LiveScience.

„Fibrele adaugă volum în dietă, ceea ce încetinește mișcarea alimentelor prin tractul digestiv”, a mai spus ea. „Alimentele puternic procesate tind să fie digerate mai repede, deoarece le lipsește acest nutrient”. Între timp, deși poate procesa destul de rapid alimentele cu conținut mai mic de nutrienți, stomacul și intestinul subțire au nevoie de mai mult timp pentru a descompune alimentele bogate în proteine și grăsimi în nutrienți.

În mod similar, carbohidrații complecși, cum ar fi cei care se găsesc în cerealele integrale, leguminoasele și legumele cu amidon, durează mai mult pentru a se digera decât zaharurile simple. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că carbohidrații complecși sunt formați din lanțuri lungi și complexe de trei sau mai multe tipuri de molecule de zahăr, în timp ce zaharurile simple conțin doar unul sau două zaharuri.

Reclamă

Care sunt factorii care influențează digestia

Stilul de viață afectează și timpul de tranzit intestinal. Mestecarea temeinică și o hidratare corectă pot ajuta la accelerarea procesului digestiv prin înmuierea particulelor de alimente.

Vârsta unei persoane și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, digestia. Odată cu vârsta, adulții tind să producă mai puțin acid gastric și enzime digestive. Intestinele lor devin mai puțin mobile, mai spun specialiștii.

Stresul și anxietatea pot crește, de asemenea, timpul de tranzit intestinal, modificând motilitatea intestinală și reducând fluxul sanguin gastrointestinal.

Anumite afecțiuni medicale și medicamente pot fie accelera, fie încetini digestia. De exemplu, diabetul este cea mai frecventă cauză a gastroparezei sau „golirea întârziată a stomacului”, ceea ce face ca alimentele să rămână în stomac pentru o lungă perioadă de timp.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×