Reclamă

Ce se întâmplă dacă mănânci fulgi de ovăz în fiecare dimineață. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Rețetele de terci de ovăz au prins tot mai multă popularitate în ultimii ani. Acest lucru se datorează beneficiilor pe care aceste rețete le aduc sănătății, dar și siluetei unei persoane. Te-ai întrebat însă ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fulgi de ovăz în fiecare dimineață? Iată la ce concluzii au ajuns cele mai recente studii ale specialiștilor. 

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 16 octombrie 2023, 6:17

Multe persoane preferă să consume fulgi de ovăz la micul dejun. Aceștia sunt o sursă excelentă de fibre, ajută la reglarea digestiei și îți conferă senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp. Cu atât de multe beneficii, puțini sunt cei care ar putea crede că îți pot provoca și reacții adverse.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă dacă mănânci fulgi de ovăz în fiecare dimineață

De cele mai multe ori încercăm să pregătim rețete cât mai rapide la micul dejun. Acest lucru se întâmplă din cauza ritmului alert de viață, dar și a lipsei de energie pe care o poți întâmpina dimineața. Fulgii de ovăz se pot prepara în doar câteva minute.

În plus, există atât de multe rețete încât de poți bucura aproape zilnic de un alt gust al acestui preparat simplu. Dacă obișnuiești să consumi fulgi de ovăz în fiecare dimineață, descoperă al ce anume ar trebui să fii atentă. 

Sensibilitate la gluten

Fulgii de ovăz sunt în mod natural lipsiți de gluten, dar există atât de multe sortimente care sunt procesate încât este greu de știut care anume sunt cele mai potrivite pentru consum.

Reclamă

Fulgii de ovăz sunt procesați în unități care se ocupă în paralel și cu procesarea grâului, orzului și secarei, ceea ce poate duce la contaminarea încrucișată, spun specialiștii.

Dacă suferi de boala celiacă sau sensibilitate la gluten și consumi fulgi de ovăz în mod regulat, atunci este important să alegi fulgi de ovăz care sunt certificați fără gluten pentru a evita reacțiile adverse. 

Nu uita să vorbești cu medicul tău dacă suferi deja de sensibiliatete la glute. El te va ajuta să alegi cele mai bune alimente pentru tine.

Reclamă

Te poți balona

Conținutul de fibre din ovăz ajută la îmbunătățirea digestiei. Terciul de ovăz ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv.

Cu toate acestea, consumul excesiv de ovăz poate provoca gaze și balonare, mai ales dacă nu ești obișnuită cu o dietă bogată în fibre. Creșterea treptată a aportului de fibre te-ar putea ajuta la atenuarea acestei probleme. 

Pot duce la creșterea acidului fitic

Ovăzul, printre altele, conține acid fitic. Acesta poate inhiba absorbția anumitor minerale precum calciul, fierul și zincul.

Pentru a reduce conținutul de acid fitic este recomandat să înmoi fulgii de oză înainte de a-i consuma. În felul acesta vei reduce conținutul de acid fitic din aceste cereale. 

Te-ar putea împiedica să ai o dietă echilibrată

În timp ce ovăzul oferă o varietate de nutrienți, este esențial să ai o dietă echilibrată. Specialiștii recomandă să incluzi terciul de ovăz în dieta ta, însă să nu faci exces de acesta. Încearcă să alternezi rețetele de mic dejun și să nu consumi în fiecare dimineață doar ovăz.

Consumul regulat de ovăz poate provoca chiar și reacții alergice la unele persoane, spun specialiștii pentru Healthline

Ce beneficii are consumul de fulgi de ovăz 

Deși nu este recomandat să-i mănânci zilnic, fulgii de ovăz au o mulțime de beneficii. Aceștia sunt bogați în nutrienți esențiali precum vitamina B, magneziu, fosfor și minerale. Studiile au arătat faptul că fulgii de ovăz ajută la sprijinirea sănătății inimii.

Datorită conținutului ridicat de beta glucoză, fulgii de ovăz reușesc să scadă nivelul zahărului din sânge și să regleze nivelul colesterolului. Totodată, senzația de sațietate oferită de fulgii de ovăz te poate ajuta în menținerea kilogramelor.

Senzația de sațietate va fi prezentă pentru o perioadă mai lungă de timp, iar tu nu vei mai fi tentată să consumi gustări nesănătoase între mesele principale. Atunci când vrei să începi o dietă, asigură-te că incluzi în planul tău și alimente bogate în fibre

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×