Reclamă

Semne că îmbătrânești frumos. O să ai o viață lungă și sănătoasă

Când vine vorba de îmbătrânire, există mulți factori care te ajută să ai o viață împlinită și sănătoasă. Ai mai jos o listă cu câteva semne că îmbătrânești frumos și că vei avea o viață lungă.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 27 decembrie 2023, 7:45
O femeie care a îmbătrânit frumos, care zâmbește și e fericită
A îmbătrâni frumos este mai mult decât a fi sănătos din punct de vedere fizic, notează Theresa A. Allison, medic geriatru / Shutterstock

Îmbătrânirea la un ivel bun constă din trei componente diferite. Acestea țin de sănătatea fizică, conexiunea emoțională și sprijinul mental, susțin specialiștii. Aceste elemente se reunesc pentru a duce o viață plină de satisfacții și sănătoasă. Medicii spun că există o mulțime de comportamente care contribuie la sănătatea ta fizică, emoțională și mentală pe măsură ce îmbătrânești și câteva semne clare că ai grijă de tine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că îmbătrânești frumos

A îmbătrâni frumos este mai mult decât a fi sănătos din punct de vedere fizic, notează Theresa A. Allison, medic geriatru și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco. Să ai sprijinul de care ai nevoie și să te implici în comunitatea ta sunt, de asemenea, importante, spune ea.

„A îmbătrâni frumos înseamnă a trăi o viață bogată și plină de sens”, spune ea. „Există oameni cu tensiune arterială perfectă și cu regimuri de exerciții perfecte care nu sunt bine. Există și oameni care trăiesc bine în scaunul cu rotile.”

Pentru a vedea la ce nivel te încadrezi, ai mai jos câteva semne că îmbătrânești frumos.

Ai legături sociale puternice

Reclamă

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de singurătate crește, iar menținerea unor relații puternice devine din ce în ce mai important. Studiile arată că oamenii cu sprijin social puternic sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult.

Menținerea legăturilor sociale este deosebit de importantă pe măsură ce ajungi la pensionare.

Activitatea fizică face parte din stilul tău de viață

Reclamă

Cei care îmbătrânesc frumos au identificat activitățile fizice care le plac și le-au inclus în viața lor. Fie că este vorba de grădinărit, de o plimbare cu un prieten sau de a juca jocuri de societate în grupuri sociale.

Activitatea fizică nu doar ajută la menținerea sănătoasă a mușchilor, articulațiilor și inimii. Cercetări recente arată că îți poate îmbunătăți starea de spirit, poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum diabetul, demența și bolile de inimă și adaugă ani în călătoria vieții.

Consumi o dietă mediteraneană

O serie de cercetări arată că dieta mediteraneană este standardul de aur atunci când vine vorba de a mânca pentru sănătate și longevitate, spune neuropsihologul Karen Miller, director principal al Programului pentru sănătatea creierului și stilul de viață la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California.

Un studiu din 2022 publicat în PLOS Medicine a constatat că trecerea la o dietă mediteraneană de la dieta occidentală tipică poate adăuga ani de viață. Cu cât o adopți mai devreme, cu atât obții mai multe beneficii.

Dacă începi să mănânci în stil mediteranean la vârsta de 60 de ani, te poți aștepta să trăiești cu aproximativ opt ani mai mult, arată studiul. Dacă adopți dieta la 80 de ani, studiul a constatat că aceasta crește în medie speranța de viață cu 3,4 ani.

Te angajezi în activități semnificative

Studiile arată că oamenii de 50 de ani și peste care au un dorința de a atinge un scop sunt mai fericiți și trăiesc mai mult.

De exemplu, un studiu JAMA Network Open din 2019, pe aproape 7.000 de adulți, a constatat că cei care au obținut cel mai mare punctaj pe o scală care măsura „scopul vieții” au fost mai puțin probabil să moară pe o perioadă de patru ani, în comparație cu cei care au obținut un scor mai mic.

Cercetătorii cred că implicarea în activități care contează pentru tine îți poate reduce nivelul de stres, reducând inflamația corpului care este legată de bolile cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

Dormi cel puțin șapte ore pe noapte

A u te odihni nu te face doar irasciilă și să consumi multă cafea. De asemenea, crește riscul pentru probleme cronice de sănătate, inclusiv obezitate, diabet, depresie, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Studiile arată, de asemenea, o legătură între durata somnului și riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență – și deces. Somnul oferă corpului tău timp să elimine toxinele din creier și să repare conexiunile neuronale deteriorate.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
O femeie îmbrăcată în zână, într-o lume de basm
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×