Reclamă

Semne că îmbătrânești frumos. O să ai o viață lungă și sănătoasă

Când vine vorba de îmbătrânire, există mulți factori care te ajută să ai o viață împlinită și sănătoasă. Ai mai jos o listă cu câteva semne că îmbătrânești frumos și că vei avea o viață lungă.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 27 decembrie 2023, 7:45

Îmbătrânirea la un ivel bun constă din trei componente diferite. Acestea țin de sănătatea fizică, conexiunea emoțională și sprijinul mental, susțin specialiștii. Aceste elemente se reunesc pentru a duce o viață plină de satisfacții și sănătoasă. Medicii spun că există o mulțime de comportamente care contribuie la sănătatea ta fizică, emoțională și mentală pe măsură ce îmbătrânești și câteva semne clare că ai grijă de tine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că îmbătrânești frumos

A îmbătrâni frumos este mai mult decât a fi sănătos din punct de vedere fizic, notează Theresa A. Allison, medic geriatru și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco. Să ai sprijinul de care ai nevoie și să te implici în comunitatea ta sunt, de asemenea, importante, spune ea.

„A îmbătrâni frumos înseamnă a trăi o viață bogată și plină de sens”, spune ea. „Există oameni cu tensiune arterială perfectă și cu regimuri de exerciții perfecte care nu sunt bine. Există și oameni care trăiesc bine în scaunul cu rotile.”

Pentru a vedea la ce nivel te încadrezi, ai mai jos câteva semne că îmbătrânești frumos.

Ai legături sociale puternice

Reclamă

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de singurătate crește, iar menținerea unor relații puternice devine din ce în ce mai important. Studiile arată că oamenii cu sprijin social puternic sunt mai fericiți, mai sănătoși și trăiesc mai mult.

Menținerea legăturilor sociale este deosebit de importantă pe măsură ce ajungi la pensionare.

Activitatea fizică face parte din stilul tău de viață

Reclamă

Cei care îmbătrânesc frumos au identificat activitățile fizice care le plac și le-au inclus în viața lor. Fie că este vorba de grădinărit, de o plimbare cu un prieten sau de a juca jocuri de societate în grupuri sociale.

Activitatea fizică nu doar ajută la menținerea sănătoasă a mușchilor, articulațiilor și inimii. Cercetări recente arată că îți poate îmbunătăți starea de spirit, poate ajuta la prevenirea bolilor cronice precum diabetul, demența și bolile de inimă și adaugă ani în călătoria vieții.

Consumi o dietă mediteraneană

O serie de cercetări arată că dieta mediteraneană este standardul de aur atunci când vine vorba de a mânca pentru sănătate și longevitate, spune neuropsihologul Karen Miller, director principal al Programului pentru sănătatea creierului și stilul de viață la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California.

Un studiu din 2022 publicat în PLOS Medicine a constatat că trecerea la o dietă mediteraneană de la dieta occidentală tipică poate adăuga ani de viață. Cu cât o adopți mai devreme, cu atât obții mai multe beneficii.

Dacă începi să mănânci în stil mediteranean la vârsta de 60 de ani, te poți aștepta să trăiești cu aproximativ opt ani mai mult, arată studiul. Dacă adopți dieta la 80 de ani, studiul a constatat că aceasta crește în medie speranța de viață cu 3,4 ani.

Te angajezi în activități semnificative

Studiile arată că oamenii de 50 de ani și peste care au un dorința de a atinge un scop sunt mai fericiți și trăiesc mai mult.

De exemplu, un studiu JAMA Network Open din 2019, pe aproape 7.000 de adulți, a constatat că cei care au obținut cel mai mare punctaj pe o scală care măsura „scopul vieții” au fost mai puțin probabil să moară pe o perioadă de patru ani, în comparație cu cei care au obținut un scor mai mic.

Cercetătorii cred că implicarea în activități care contează pentru tine îți poate reduce nivelul de stres, reducând inflamația corpului care este legată de bolile cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

Dormi cel puțin șapte ore pe noapte

A u te odihni nu te face doar irasciilă și să consumi multă cafea. De asemenea, crește riscul pentru probleme cronice de sănătate, inclusiv obezitate, diabet, depresie, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Studiile arată, de asemenea, o legătură între durata somnului și riscul de a dezvolta Alzheimer sau demență – și deces. Somnul oferă corpului tău timp să elimine toxinele din creier și să repare conexiunile neuronale deteriorate.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rocie albastră de zână și reprezintă una dintre zodiile cu personalități complexe
Horoscop
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Există unele zodii cu o personalitate complexă. Acești nativi sunt creativi, energici și misterioși. Rareori se întâmplă să te plictisești lângă o astfel de persoană. Dacă ai norocul să o întâlnești, atunci vei fi...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie pentru a ilustra una dintre acele zodii care se enervează cu ușurință
Horoscop
Zodii care se enervează cu ușurință. Nativii care au de suferit din cauza temperamentului lor
Există unele zodii care se enervează cu ușurință. Acești nativi au de suferit uneori din cauza temperamentului lor. Zodiile de foc sunt predispuse la momente în care își pot pierde stăpânirea de sine. Aceste...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă întinsă pe o stâncă în timp ce valurile mării trec pe lângă ea
Horoscop
4 zodii care se gândesc mereu la fostul partener. Nativii care nu reușesc să treacă peste o despărțire
Cele patru zodii care se gândesc mereu la fostul partener se confruntă cu multe probleme. Acești nativi nu reușesc să treacă peste o despărțire și au de făcut mult schimbări pentru a putea merge...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați pe plajă la mare și zâmbesc
Horoscop
4 zodii care cred în iubirea reciprocă. Află ce spun astrele
Dacă ești de părere că astrologia îți poate influența relația de iubire, atunci ai venit în locul potrivit. Află care sunt acele 4 zodii care cred în iubirea reciprocă și vezi ce spun astrele....
5
Prințul William, la costum, la o petrecere în grădină
Divertisment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Cine a înlocuit-o pe Kate Middleton la eveniment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Fiul cel mare al Regelui Charles a înfruntat ploaia torenţială la Palatul Buckingham și a glumit că este „vreme bună pentru înot”. William...
PARTENERI
×