Reclamă

Obiceiuri de Paștele Catolic. Cum sărbătoresc catolicii pe 9 aprilie 2023

Paștele Catolic este sărbătorit pe o altă dată față de Paștele ortodox. Cu toate acestea, pe lista de
obiceiuri de Paștele Catolic, multe dintre tradiții sunt la fel ca cele de la ortodocși. Sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători din an.

Publicat: 9 aprilie 2023, 7:00

Paștele este o sărbătoare care are o dată variabilă. Paștele Catolic se sărbătorește anul acesta cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. În acest an, Paștele catolic are loc duminică, pe data de 9 aprilie 2023, în ziua în care ortodocșii sărbătoresc Ziua de Florii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce Paștele catolic și cel ortodox au uneori date diferite

Data în care se sărbătorește Paștele ortodox se calculează după o regulă a Sinodului Ecumenic de la Niceea, din anul 325. S-a stabilit ca Paştele să fie serbat întotdeauna în ziua de duminică. Cu alte cuvinte, Paștele se sărbătorește în prima duminică după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară.

Paştele ortodox şi cel catolic se sărbătoresc pe date diferite din cauza faptului că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă urmărește acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian. Sunt ani în care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, dar și ani în care diferența dintre ele poate să fie și mai mare de o săptămână.

Obiceiuri de Paștele Catolic

Înainte de Paște, catolicii țin post timp de patru, cinci săptămâni. Postul catoliciloc e diferit față de cel ortodox deoarece credincioșii trebuie să evite doar preparatele din carne.

Reclamă

În dimineața Paștelui, înainte de lua micul dejun în familie, catolicii se spală pe faţă cu apă în care a fost pus un ou roşu şi un ban. Aceste două elemente sunt considerate simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.

Un obicei ce se practică în ziua Paștelui la catolici este dăruirea și ciocnitul ouălelor. În Vinerea Mare, toți credincioșii aduc acasă, de la biserică, o crenguță de măslin. Acest copac e considerat simbolul păcii.

În Sâmbăta Sfântă, catolicii meditează în tăcere și prin rugăciune moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat, scrie libertatea.ro.

Reclamă

În noaptea de Înviere au loc mai multe momente importante: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

De asemenea, în duminica Paştelui, Papa Francisc va rosti, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa miilor de credincioşi, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

Și la catolici mielul este felul principal de mâncare de pe masă în ziua de Paște. În unele regiuni se vor regăsi pe masă și niște ouă învelite în biscuiți. Pentru catolici, oul reprezintă viața și renașterea, iar învelișul lui este coroana.

Pe lista cu obiceiuri de Paștele Catolic se află și stropitul. Acest obicei își are originile în Germania. La început, stropitul se făcea doar cu apă, dar în prezent se folosește și parfum. Se spune că stropitul simbolizează purificarea. Pentru că apa provine din fântâni, în unele zone populate de catolici acestea se împodobesc cu ouă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×