Reclamă

Obiceiuri de Paștele Catolic. Cum sărbătoresc catolicii pe 9 aprilie 2023

Paștele Catolic este sărbătorit pe o altă dată față de Paștele ortodox. Cu toate acestea, pe lista de
obiceiuri de Paștele Catolic, multe dintre tradiții sunt la fel ca cele de la ortodocși. Sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători din an.

Publicat: 9 aprilie 2023, 7:00

Paștele este o sărbătoare care are o dată variabilă. Paștele Catolic se sărbătorește anul acesta cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. În acest an, Paștele catolic are loc duminică, pe data de 9 aprilie 2023, în ziua în care ortodocșii sărbătoresc Ziua de Florii.

De ce Paștele catolic și cel ortodox au uneori date diferite

Data în care se sărbătorește Paștele ortodox se calculează după o regulă a Sinodului Ecumenic de la Niceea, din anul 325. S-a stabilit ca Paştele să fie serbat întotdeauna în ziua de duminică. Cu alte cuvinte, Paștele se sărbătorește în prima duminică după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară.

Paştele ortodox şi cel catolic se sărbătoresc pe date diferite din cauza faptului că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă urmărește acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian. Sunt ani în care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele în aceeași zi, dar și ani în care diferența dintre ele poate să fie și mai mare de o săptămână.

Obiceiuri de Paștele Catolic

Înainte de Paște, catolicii țin post timp de patru, cinci săptămâni. Postul catoliciloc e diferit față de cel ortodox deoarece credincioșii trebuie să evite doar preparatele din carne.

Reclamă

În dimineața Paștelui, înainte de lua micul dejun în familie, catolicii se spală pe faţă cu apă în care a fost pus un ou roşu şi un ban. Aceste două elemente sunt considerate simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.

Un obicei ce se practică în ziua Paștelui la catolici este dăruirea și ciocnitul ouălelor. În Vinerea Mare, toți credincioșii aduc acasă, de la biserică, o crenguță de măslin. Acest copac e considerat simbolul păcii.

În Sâmbăta Sfântă, catolicii meditează în tăcere și prin rugăciune moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat, scrie libertatea.ro.

Reclamă

În noaptea de Înviere au loc mai multe momente importante: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

De asemenea, în duminica Paştelui, Papa Francisc va rosti, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa miilor de credincioşi, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

Și la catolici mielul este felul principal de mâncare de pe masă în ziua de Paște. În unele regiuni se vor regăsi pe masă și niște ouă învelite în biscuiți. Pentru catolici, oul reprezintă viața și renașterea, iar învelișul lui este coroana.

Pe lista cu obiceiuri de Paștele Catolic se află și stropitul. Acest obicei își are originile în Germania. La început, stropitul se făcea doar cu apă, dar în prezent se folosește și parfum. Se spune că stropitul simbolizează purificarea. Pentru că apa provine din fântâni, în unele zone populate de catolici acestea se împodobesc cu ouă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton într-o fotografie portret în care poartă zos și cercei cu perle
Divertisment
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales a participat la nunta regală din Iordania
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales s-a aflat printre participanții la nunta regală din Iordania. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Prințul William. Viitoarea Regină a Marii Britanii i-a...
2
O femeie frumoasă îmbrăcată în zână alături de partenerul ei de cuplu
Horoscop
Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă
În „baletul cosmic”, anumite perechi zodiacale se angajează într-un dans care se adâncește și devine mai armonios cu timpul. Aceste relații nu se estompează, ci mai degrabă înfloresc și fac asta cu fiecare moment...
3
O hartă astrală cu nativii din zodiac și palnetele care îi pot influența
Timp liber
Motivul pentru care credem în horoscop. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au explicat care este motivul pentru care credem în horoscop. Concluziile lor au fost complet surprinzătoare. Probabil și tu ai citit horoscopul la un moment dat în viață și te-ai întrebat care este...
4
O femeie care își îndepărtează părul din bărbie cu ajutorul unei pensete
Frumusețe
Motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie. Procesul care are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă
Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie? Procesul acesta are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă și este unul complet normal. Pilozitatea nu ar...
5
Luna plină roz pe un fundal închis la culoare cu tente de mov și roz
Horoscop
Fazele lunii în iunie 2023. Luna Plină pe data de 4 iunie, în zodia Săgetător
Pentru a vedea care sunt fazele lunii în iunie 2023, trebuie ținut cont de faptul că acest corp astronomic apare în diferite forme în funcție de mișcarea de evoluție. Ca de obicei, Luna are...
PARTENERI
×