Paștele catolic și Paștele ortodox sunt în aceeași zi, în medie, o dată la trei sau patru ani. Conform calculelor realizate de credincioși, anul 2028 este următorul în care cele două sărbători vor coincide. Paștele ortodox nu poate fi niciodată în partie, în timp ce cel catoli nu poate fi sărbătorit în luna mai.
Mai jos găsești mai multe detalii despe Paștele ortodox și cel catolic pentru a putea să-ți organizezi programul în perioada următoare.
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026
Anul viitor, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe data de 12 aprilie, mult mai devreme față de acest an. În 2027 este sărbătorit pe 2 mai, în 2028 pe 16 aprilie, în 2029 pe 8 aprilie și în 2030 pe 28 aprilie.
Paștele catolic între 2026 și 2030 este sărbătorit și el pe date diferite. În 2026 va fi sărbătorit pe 5 aprilie, în 2027 pe 28 martie, în 2028 pe 16 aprilie, în 2029 pe 1 aprilie și în 2030 pe 21 aprilie. Paștele ortodox și cel catolic a mai fost sărbătorit în aceeași zi în 2017.
Diferența cea mai mare de timp dintre cele două sărbători va fi în anul 2027. Atunci vor fi cinci săptămâni între cele două sărbători. Conform calculelor, Paștele ortodox cade cel mai devreme pe 4 aprilie și cel mai târziu pe 8 mai. Oamenii așteaptă cu nerăbdare această zi, iar sărbătoarea este una cu totul deosebită. Paștele este despre sacrificiul lui Iisus Hristos. Acest sacrificiu este considerat un gest de mântuire pentru viața veșnică, iar oamenii onorează jertfirea lui în mai multe felui.
Înainte de Ziua de Paște, oamenii obișnuiesc să țină șapte săptămâni de post. Săptămâna de dinainte de Paște are și ea o însemnătate aparte. Joia Mare din Săptămâna Patimilor are, de asemenea, o simbolistică specială.
Tradiții și obiceiuri de Paște
Oamenii vopsesc ouăle de Paște și pregătesc rețeta tradițională de pască în această perioadă. Indiferent de data în care se săbătoște Paștele, el pică mereu duminica. În noaptea de sâmbătă spre duminică, oamenii merg la biserică și sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos.