Sacrificiul lui Iisus Hristos este considerat un gest de mântuire și viață veșnică, iar oamenii sărbătoresc jertfirea lui în mai multe feluri.
Tradiții și obiceiuri de Paște
În tradiția ortodoxă, oamenii țin șapte săptămâni de post înainte de Ziua de Paște. Joia Mare din Săptămâna Patimilor are de asemenea o mare însemnătate. De obicei în această zi oamenii fac curățenie în gospodărie. Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle și se pregătește pasca, un preparat specific Zilei de Paște.
În fiecare an, indiferent de data în care se sărbătorește Paștele, această sărbătoare are loc duminica. Întotdeauna, în noapte de sâmbătă spre duminică, oamenii merg la biserică pentru a sărbătorii Învierea Domnului Iisus Hristos.
Oameni se spală în dimineața de Paște cu apă curată, se îmbracă în haine noi și pornesc din nou spre biserică sau spre cimitir.
Când preotul rostește în biserică Hristos a Înviat, oamenii răspund cu Adevărat a Înviat. Mai apoi merg cu lumânările la preot ca să ia lumina sfântă. Acestea se păstrează aprinse pe drumul spre casă și se păstrează pentru tot restul anului. Oamenii se așază mai apoi la masă împreună cu cei dragi și pot ciocni ouă roșii.
Tradiții de Paște în mai multe zone ale țării
Potrivit travelguideromania, în Transilvania și Banat, se spune că oamenii nu au voie să dormă pe timp de zi în Joia Mare. Cel care face acest lucru este puturos și leneș pentru tot restul anului.
Fiecare om trebuie să aibă haine noi pe care să le îmbrace în Ziua de Paște.