Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Paște în România

Sărbătorile Pascale sunt printre cele mai mari sărbători în calendarul creștin-ortodox. Oamenii așteaptă cu nerăbdare această zi pentru a pregăti bucate alese și pentru a se bucura de clipe de relaxare în sânul familiei. Hai să descoperim împreună ce tradiții și obiceiuri de Paște există în mai multe zone din România.

Publicat: 29 aprilie 2021, 7:57 / Actualizat: 11 aprilie 2022, 12:48

Sacrificiul lui Iisus Hristos este considerat un gest de mântuire și viață veșnică, iar oamenii sărbătoresc jertfirea lui în mai multe feluri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și obiceiuri de Paște

În tradiția ortodoxă, oamenii țin șapte săptămâni de post înainte de Ziua de Paște. Joia Mare din Săptămâna Patimilor are de asemenea o mare însemnătate. De obicei în această zi oamenii fac curățenie în gospodărie. Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle și se pregătește pasca, un preparat specific Zilei de Paște.

În fiecare an, indiferent de data în care se sărbătorește Paștele, această sărbătoare are loc duminica. Întotdeauna, în noapte de sâmbătă spre duminică, oamenii merg la biserică pentru a sărbătorii Învierea Domnului Iisus Hristos.

Oameni se spală în dimineața de Paște cu apă curată, se îmbracă în haine noi și pornesc din nou spre biserică sau spre cimitir.

Când preotul rostește în biserică Hristos a Înviat, oamenii răspund cu Adevărat a Înviat. Mai apoi merg cu lumânările la preot ca să ia lumina sfântă. Acestea se păstrează aprinse pe drumul spre casă și se păstrează pentru tot restul anului. Oamenii se așază mai apoi la masă împreună cu cei dragi și pot ciocni ouă roșii.

Reclamă

Tradiții de Paște în mai multe zone ale țării

Potrivit travelguideromania, în Transilvania și Banat, se spune că oamenii nu au voie să dormă pe timp de zi în Joia Mare. Cel care face acest lucru este puturos și leneș pentru tot restul anului.

Fiecare om trebuie să aibă haine noi pe care să le îmbrace în Ziua de Paște.

Reclamă

În Vinerea Mare se ține post negru. Acest lucru înseamnă că cei care fac acest lucru nu au voie să bea, să mănânce și să facă treabă.

Printre preparatele tradiționale de Paște se numără pasca, cozonacii, friptura de miel și drobul. Pasca este cea care a dat numele sărbătorii. Este un preparat din făină de grâu, aluat dospit, sare și lapte. Pasca are o formă rotundă, iar în mijloc are mereu semnul crucii, simbolizând răstignirea lui Iisus.

Pasca se coace mereu în Joia Mare și este dusă sâmbăta la Biserică pentru a fi sfințită. În Transilvania aceasta se coace de miercuri și se sfințește în Joia Mare.

Ouăle de Paște sunt și ele un obicei străvechi. Se spune că a fost prezent la mai multe popoare și că reprezintă Creatorul lumii, opera divinității. În zilele noastre nu există casă în care să nu fie ouă roșii de Paște.

Ești curioasă să afli cum se sărbătorește Paștele în alte țări. Iată câteva detalii despre această sărbătoare în alte colțuri ale lumii.

Tradiții de Paște: ouăle roșii

Una dintre legendele despre ouăle roșii de Paște spune că Maria s-a dus la Iisus atunci când era răstignit pe cruce și a pus un coș cu ouă la picioarele lui. Acestea s-au înroșit după ce a curs sângele lui Iisus pe ele. Se spune că Iisus a spus atunci că în amintirea lui trebuie să existe mereu ouă roșii. Tot această legendă spune că Maria a făcut de atunci ouă roșii și Pască și le-a împărțit oamenilor pe stradă spunându-le Hristos a Înviat!

Se spune că ouăle care se vopsesc sau se încondeiază în Joia Mare nu se vor strica tot anul.

De obicei ouăle care sunt vopsite sunt alese foarte atent. Acestea trebuie să fie cele mai proaspete și mai frumoase din casă. Există mai multe modele decorative pentru ouă: se folosesc crucea, furca, bradul, frunzele sau florile.

Chiar și prosopul cu care se șterg ouăle după vopsire trebuie să fie curat, sfințit și se păstrează ani la rând. Culorile care se folosesc pentru a colora ouăle sunt galben, albastru, verde, roșu sau negru.

Ce nu ai voie să faci în Ziua de Paște

Pentru că este o sărbătoare extrem de importantă, în Ziua de Paște, oamenii nu au voie să facă treabă, să dea cu mătura, să asculte muzică sau să călătorească.

Nu este bine ca oamenii să doarmă în Noaptea de Înviere pentru că se spune că acest lucru le va aduce somnolență, ghinion sau recolte slabe.

În Ziua de Paște nu este bine să consumi oul cu sare fiindcă se spune că vei transpira tot anul.

Nu este bine ca femeile să intre primele în casă după slujba de Înviere. Dacă însă un bărbat trece primul pragul, în acea casă există noroc întreg anul.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×