Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Paște în România

Sărbătorile Pascale sunt printre cele mai mari sărbători în calendarul creștin-ortodox. Oamenii așteaptă cu nerăbdare această zi pentru a pregăti bucate alese și pentru a se bucura de clipe de relaxare în sânul familiei. Hai să descoperim împreună ce tradiții și obiceiuri de Paște există în mai multe zone din România.

Publicat: 29 aprilie 2021, 7:57 / Actualizat: 11 aprilie 2022, 12:48

Sacrificiul lui Iisus Hristos este considerat un gest de mântuire și viață veșnică, iar oamenii sărbătoresc jertfirea lui în mai multe feluri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și obiceiuri de Paște

În tradiția ortodoxă, oamenii țin șapte săptămâni de post înainte de Ziua de Paște. Joia Mare din Săptămâna Patimilor are de asemenea o mare însemnătate. De obicei în această zi oamenii fac curățenie în gospodărie. Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle și se pregătește pasca, un preparat specific Zilei de Paște.

În fiecare an, indiferent de data în care se sărbătorește Paștele, această sărbătoare are loc duminica. Întotdeauna, în noapte de sâmbătă spre duminică, oamenii merg la biserică pentru a sărbătorii Învierea Domnului Iisus Hristos.

Oameni se spală în dimineața de Paște cu apă curată, se îmbracă în haine noi și pornesc din nou spre biserică sau spre cimitir.

Când preotul rostește în biserică Hristos a Înviat, oamenii răspund cu Adevărat a Înviat. Mai apoi merg cu lumânările la preot ca să ia lumina sfântă. Acestea se păstrează aprinse pe drumul spre casă și se păstrează pentru tot restul anului. Oamenii se așază mai apoi la masă împreună cu cei dragi și pot ciocni ouă roșii.

Reclamă

Tradiții de Paște în mai multe zone ale țării

Potrivit travelguideromania, în Transilvania și Banat, se spune că oamenii nu au voie să dormă pe timp de zi în Joia Mare. Cel care face acest lucru este puturos și leneș pentru tot restul anului.

Fiecare om trebuie să aibă haine noi pe care să le îmbrace în Ziua de Paște.

Reclamă

În Vinerea Mare se ține post negru. Acest lucru înseamnă că cei care fac acest lucru nu au voie să bea, să mănânce și să facă treabă.

Printre preparatele tradiționale de Paște se numără pasca, cozonacii, friptura de miel și drobul. Pasca este cea care a dat numele sărbătorii. Este un preparat din făină de grâu, aluat dospit, sare și lapte. Pasca are o formă rotundă, iar în mijloc are mereu semnul crucii, simbolizând răstignirea lui Iisus.

Pasca se coace mereu în Joia Mare și este dusă sâmbăta la Biserică pentru a fi sfințită. În Transilvania aceasta se coace de miercuri și se sfințește în Joia Mare.

Ouăle de Paște sunt și ele un obicei străvechi. Se spune că a fost prezent la mai multe popoare și că reprezintă Creatorul lumii, opera divinității. În zilele noastre nu există casă în care să nu fie ouă roșii de Paște.

Ești curioasă să afli cum se sărbătorește Paștele în alte țări. Iată câteva detalii despre această sărbătoare în alte colțuri ale lumii.

Tradiții de Paște: ouăle roșii

Una dintre legendele despre ouăle roșii de Paște spune că Maria s-a dus la Iisus atunci când era răstignit pe cruce și a pus un coș cu ouă la picioarele lui. Acestea s-au înroșit după ce a curs sângele lui Iisus pe ele. Se spune că Iisus a spus atunci că în amintirea lui trebuie să existe mereu ouă roșii. Tot această legendă spune că Maria a făcut de atunci ouă roșii și Pască și le-a împărțit oamenilor pe stradă spunându-le Hristos a Înviat!

Se spune că ouăle care se vopsesc sau se încondeiază în Joia Mare nu se vor strica tot anul.

De obicei ouăle care sunt vopsite sunt alese foarte atent. Acestea trebuie să fie cele mai proaspete și mai frumoase din casă. Există mai multe modele decorative pentru ouă: se folosesc crucea, furca, bradul, frunzele sau florile.

Chiar și prosopul cu care se șterg ouăle după vopsire trebuie să fie curat, sfințit și se păstrează ani la rând. Culorile care se folosesc pentru a colora ouăle sunt galben, albastru, verde, roșu sau negru.

Ce nu ai voie să faci în Ziua de Paște

Pentru că este o sărbătoare extrem de importantă, în Ziua de Paște, oamenii nu au voie să facă treabă, să dea cu mătura, să asculte muzică sau să călătorească.

Nu este bine ca oamenii să doarmă în Noaptea de Înviere pentru că se spune că acest lucru le va aduce somnolență, ghinion sau recolte slabe.

În Ziua de Paște nu este bine să consumi oul cu sare fiindcă se spune că vei transpira tot anul.

Nu este bine ca femeile să intre primele în casă după slujba de Înviere. Dacă însă un bărbat trece primul pragul, în acea casă există noroc întreg anul.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×