De ce mâncăm iepurași din ciocolată de Paște

Paștele este una dintre cele mai semnificative sărbători ale calendarului creștin ortodox. Acesta a fost dintotdeauna asociat mâncărurilor simbolice, precum mielul sau colacii în mijlocul cărora se așază ouă roșii. Iepurele însă, un alt animal asociat Sărbătorilor Pascale, nu este menționat în Biblie. Ciocolata, de asemenea, este un aliment care provine din Lumea Nouă, iar aceasta nu a fost accesibilă maselor decât începând cu mijlocul anilor 1800. În cazul acesta, de ce mâncăm iepurași din ciocolată?

20 aprilie 2021 la 8:20
De ce mâncăm iepurași din ciocolată de Paște
Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște / Shutterstock

Răspunsul constă într-o combinație deosebită a comerțului, cofetăriei și imigrației.

Tradițiile Pascale includ o serie de elemente preluate din vechile tradiții păgâne, adaptate noilor religii creștine. Iepurele este unul dintre animalele cunoscute pentru fertilitatea sa, iar primăvara este anotimpul ideal al fertilității și renașterii. Nu e de mirare că cele două au fost asociate.

Deși adoptat în mai multe culturi creștine, iepurașul de Paște nu a primit niciodată o interpretare creștină specifică”, conform unei Enciclopedii a religiilor, citată de Mentalfloss.com.

De ce mâncăm iepurași din ciocolată

Ostara, zeița germanică a fertilității, venerată în perioada pre-creștină, avea drept însoțitor un iepure. Ostara era sărbătorită chiar pe 21 martie, cu ocazia echinocțiului de primăvară. Cuvântul „Ostern”, Paște în limba germană este derivat din numele acesteia.

În cadrul festivalului de celebrare a acestei zeițe oamenii ar fi mâncat ouă iar cojile lor le-ar fi îngropat în pământ pentru a încuraja fertilitatea. Acest procedeu ar fi întâlnit de asemenea și în alte culturi precum cea egipteană, sau înn Babilon.

Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște. Se presupune că prima mențiune scrisă a lui „osterhause” a avut loc în 1684, în notițele medicului Heidelberg, în care acesta discută despre dezavantajele consumului excesiv de ouă de Paște. Desigur, preocuparea medicului german pate rămâne în continuare valabilă.

Muzeul Iepurașului de Paște din Munchen deține exponate ale unor iepuri fabricați din lemn sau material, al căror cap era detașabil pentru a ascunde bomboane în interior. Aceștia erau strămoșii iepurașului din ciocolată, dar care aducea dulciuri copiilor.

În timpul Revoluției Industriale, care a început odată cu secolul al XVII-lea, clasele de mijloc au început au început a avea acces la ciocolată, care anterior fusese destinată doar burghezilor sau nobilimii. Ciocolata fusese consumată până atunci sub formă lichidă, însă mecanizarea a permis transformarea acesteia în formă solidă, la costuri accesibile.

Pe măsură ce consumul de ciocolată a devenit mai accesibil, Anton Reiche, unul dintre cei mai cunoscuți producători germani de ciocolată, a creat tot felul de matrițe foarte detaliate din tablă pentru delicioasa iocolată, și nu doar sub forma unui iepure.

Un iepuraș de ciocolată, alături de câteva ouă, tot de ciocolată, pe un fundal de culoarea muștarului
Iepurașul de ciocolată a trecut printr-o lungă istorie până a ajunge la forma sa actuală / Shutterstock

Iepurașul din ciocolată traversează Oceanul Atlantic

Olandezii imigranți din Pennsylvania au adus în SUA și iepurașul pascal care le aducea copiilor cuminți ouă colorate.

În 1890, negustorul Robert L. Strohecker aducea în magazinul său un iepure din ciocolată, cu o înălțime de 1, 53 cm, pentru a atrage clienții în perioada Paștelui. Să îți faci reclamă cu un iepure din ciocolată a devenit un lucru tot mai popular. Între timp dimensiunea iepurelui din ciocolată s-a redus tot mai mult pentru a deveni un cadou potrivit pentru cei mici.

Paștele se apropie și pentru că ai fost cuminte iepurașul din ciocolată te va vizita cu siguranță. În cazul în care vei fi „forțată” de împrejurări să mănânci ciocolată, citește înainte despre beneficiile acestui aliment.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Alex Rodriguez, zâmbitor, îmbrăcat în cămașă cu cravată, la o conferință cu tematică sportivă
Divertisment
Cum a fost fotografiat Alex Rodriguez după ce JLo și Ben Affleck s-au împăcat
Vestea că Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au împăcat a ținut primele pagini ale tabloidelor. Cei doi au fost fotografiați în Montana, iar împăcarea lor este un subiect intens discutat. Nici faptul că fostul...
2
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor și este îmbrăcat într-un tricou negru și o cămașă gri desfăcută, cu părul prins într-o bandană albă în timp ce în spatele său apare publicul plin de lumini
Divertisment
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor. Cum arată noul look al cântărețului
Artistul a fost fotografia recent alături de soția sa Hailey Bieber în Miami. Fanii săi au fost surprinși să vadă cum Justin Bieber s-a lăsat din nou pe mâinile stiliștilor. Ultimele sale apariții au...
3
O căpușă, alături de o pensetă specială de extracție
Sănătate
Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă
Căpușele fac parte din familia Arahnidelor. Acestea se hrănesc cu sângele organismului parazitat în fiecare ciclu de viață. În întrega lume există peste 800 de specii de căpușe, iar în România doar 27, dintre...
4
Arnold Schwarzenegger și Joseph Baena sunt îmbrăcați sport și se plimbă cu bicicletele
Divertisment
Joseph Baena s-a angajat. În ce domeniu va lucra
Joseph Baena s-a angajat și a ales un domeniu foarte dinamic, dar și foarte interesant. Fiul lui Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 23 de ani, a anunțat că va intra în domeniul imobiliar....
5
Adele pe scenă îmbrăcată într-o rochie albastră cu paiete în timp ce zâmbește și îndreaptă microfonul către public
Divertisment
Adele, muzica poate trece dincolo de orice aparență
Copilăria, tărâmul magic în care Adele și-a întalnit pasiunea care avea să o transforme într-una dintre cele mai apreciate interprete muzicale. De la pereții camerei acoperiți cu posterele fetelor de la Spice Girls, la...
PARTENERI
×