Reclamă

De ce mâncăm iepurași din ciocolată de Paște

Paștele este una dintre cele mai semnificative sărbători ale calendarului creștin ortodox. Acesta a fost dintotdeauna asociat mâncărurilor simbolice, precum mielul sau colacii în mijlocul cărora se așază ouă roșii. Iepurele însă, un alt animal asociat Sărbătorilor Pascale, nu este menționat în Biblie. Ciocolata, de asemenea, este un aliment care provine din Lumea Nouă, iar aceasta nu a fost accesibilă maselor decât începând cu mijlocul anilor 1800. În cazul acesta, de ce mâncăm iepurași din ciocolată?

Publicat: 20 aprilie 2021, 8:20 / Actualizat: 22 aprilie 2021, 14:02

Răspunsul constă într-o combinație deosebită a comerțului, cofetăriei și imigrației.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradițiile Pascale includ o serie de elemente preluate din vechile tradiții păgâne, adaptate noilor religii creștine. Iepurele este unul dintre animalele cunoscute pentru fertilitatea sa, iar primăvara este anotimpul ideal al fertilității și renașterii. Nu e de mirare că cele două au fost asociate.

Deși adoptat în mai multe culturi creștine, iepurașul de Paște nu a primit niciodată o interpretare creștină specifică”, conform unei Enciclopedii a religiilor, citată de Mentalfloss.com.

De ce mâncăm iepurași din ciocolată

Ostara, zeița germanică a fertilității, venerată în perioada pre-creștină, avea drept însoțitor un iepure. Ostara era sărbătorită chiar pe 21 martie, cu ocazia echinocțiului de primăvară. Cuvântul „Ostern”, Paște în limba germană este derivat din numele acesteia.

În cadrul festivalului de celebrare a acestei zeițe oamenii ar fi mâncat ouă iar cojile lor le-ar fi îngropat în pământ pentru a încuraja fertilitatea. Acest procedeu ar fi întâlnit de asemenea și în alte culturi precum cea egipteană, sau înn Babilon.

Reclamă

Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște. Se presupune că prima mențiune scrisă a lui „osterhause” a avut loc în 1684, în notițele medicului Heidelberg, în care acesta discută despre dezavantajele consumului excesiv de ouă de Paște. Desigur, preocuparea medicului german pate rămâne în continuare valabilă.

Muzeul Iepurașului de Paște din Munchen deține exponate ale unor iepuri fabricați din lemn sau material, al căror cap era detașabil pentru a ascunde bomboane în interior. Aceștia erau strămoșii iepurașului din ciocolată, dar care aducea dulciuri copiilor.

În timpul Revoluției Industriale, care a început odată cu secolul al XVII-lea, clasele de mijloc au început au început a avea acces la ciocolată, care anterior fusese destinată doar burghezilor sau nobilimii. Ciocolata fusese consumată până atunci sub formă lichidă, însă mecanizarea a permis transformarea acesteia în formă solidă, la costuri accesibile.

Reclamă

Pe măsură ce consumul de ciocolată a devenit mai accesibil, Anton Reiche, unul dintre cei mai cunoscuți producători germani de ciocolată, a creat tot felul de matrițe foarte detaliate din tablă pentru delicioasa iocolată, și nu doar sub forma unui iepure.

Un iepuraș de ciocolată, alături de câteva ouă, tot de ciocolată, pe un fundal de culoarea muștarului
Iepurașul de ciocolată a trecut printr-o lungă istorie până a ajunge la forma sa actuală / Shutterstock

Iepurașul din ciocolată traversează Oceanul Atlantic

Olandezii imigranți din Pennsylvania au adus în SUA și iepurașul pascal care le aducea copiilor cuminți ouă colorate.

În 1890, negustorul Robert L. Strohecker aducea în magazinul său un iepure din ciocolată, cu o înălțime de 1, 53 cm, pentru a atrage clienții în perioada Paștelui. Să îți faci reclamă cu un iepure din ciocolată a devenit un lucru tot mai popular. Între timp dimensiunea iepurelui din ciocolată s-a redus tot mai mult pentru a deveni un cadou potrivit pentru cei mici.

Paștele se apropie și pentru că ai fost cuminte iepurașul din ciocolată te va vizita cu siguranță. În cazul în care vei fi „forțată” de împrejurări să mănânci ciocolată, citește înainte despre beneficiile acestui aliment.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×