Reclamă

De ce mâncăm iepurași din ciocolată de Paște

Paștele este una dintre cele mai semnificative sărbători ale calendarului creștin ortodox. Acesta a fost dintotdeauna asociat mâncărurilor simbolice, precum mielul sau colacii în mijlocul cărora se așază ouă roșii. Iepurele însă, un alt animal asociat Sărbătorilor Pascale, nu este menționat în Biblie. Ciocolata, de asemenea, este un aliment care provine din Lumea Nouă, iar aceasta nu a fost accesibilă maselor decât începând cu mijlocul anilor 1800. În cazul acesta, de ce mâncăm iepurași din ciocolată?

Publicat: 20 aprilie 2021, 8:20 / Actualizat: 22 aprilie 2021, 14:02

Răspunsul constă într-o combinație deosebită a comerțului, cofetăriei și imigrației.

Tradițiile Pascale includ o serie de elemente preluate din vechile tradiții păgâne, adaptate noilor religii creștine. Iepurele este unul dintre animalele cunoscute pentru fertilitatea sa, iar primăvara este anotimpul ideal al fertilității și renașterii. Nu e de mirare că cele două au fost asociate.

Deși adoptat în mai multe culturi creștine, iepurașul de Paște nu a primit niciodată o interpretare creștină specifică”, conform unei Enciclopedii a religiilor, citată de Mentalfloss.com.

De ce mâncăm iepurași din ciocolată

Ostara, zeița germanică a fertilității, venerată în perioada pre-creștină, avea drept însoțitor un iepure. Ostara era sărbătorită chiar pe 21 martie, cu ocazia echinocțiului de primăvară. Cuvântul „Ostern”, Paște în limba germană este derivat din numele acesteia.

În cadrul festivalului de celebrare a acestei zeițe oamenii ar fi mâncat ouă iar cojile lor le-ar fi îngropat în pământ pentru a încuraja fertilitatea. Acest procedeu ar fi întâlnit de asemenea și în alte culturi precum cea egipteană, sau înn Babilon.

Reclamă
Reclamă

Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște. Se presupune că prima mențiune scrisă a lui „osterhause” a avut loc în 1684, în notițele medicului Heidelberg, în care acesta discută despre dezavantajele consumului excesiv de ouă de Paște. Desigur, preocuparea medicului german pate rămâne în continuare valabilă.

Muzeul Iepurașului de Paște din Munchen deține exponate ale unor iepuri fabricați din lemn sau material, al căror cap era detașabil pentru a ascunde bomboane în interior. Aceștia erau strămoșii iepurașului din ciocolată, dar care aducea dulciuri copiilor.

În timpul Revoluției Industriale, care a început odată cu secolul al XVII-lea, clasele de mijloc au început au început a avea acces la ciocolată, care anterior fusese destinată doar burghezilor sau nobilimii. Ciocolata fusese consumată până atunci sub formă lichidă, însă mecanizarea a permis transformarea acesteia în formă solidă, la costuri accesibile.

Pe măsură ce consumul de ciocolată a devenit mai accesibil, Anton Reiche, unul dintre cei mai cunoscuți producători germani de ciocolată, a creat tot felul de matrițe foarte detaliate din tablă pentru delicioasa iocolată, și nu doar sub forma unui iepure.

Un iepuraș de ciocolată, alături de câteva ouă, tot de ciocolată, pe un fundal de culoarea muștarului
Iepurașul de ciocolată a trecut printr-o lungă istorie până a ajunge la forma sa actuală / Shutterstock

Iepurașul din ciocolată traversează Oceanul Atlantic

Olandezii imigranți din Pennsylvania au adus în SUA și iepurașul pascal care le aducea copiilor cuminți ouă colorate.

În 1890, negustorul Robert L. Strohecker aducea în magazinul său un iepure din ciocolată, cu o înălțime de 1, 53 cm, pentru a atrage clienții în perioada Paștelui. Să îți faci reclamă cu un iepure din ciocolată a devenit un lucru tot mai popular. Între timp dimensiunea iepurelui din ciocolată s-a redus tot mai mult pentru a deveni un cadou potrivit pentru cei mici.

Paștele se apropie și pentru că ai fost cuminte iepurașul din ciocolată te va vizita cu siguranță. În cazul în care vei fi „forțată” de împrejurări să mănânci ciocolată, citește înainte despre beneficiile acestui aliment.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×