Reclamă

Cum se sărbătorește Paștele în alte țări

Te-ai întrebat vreodată cum se sărbătorește Paștele în alte țări ale lumii sau de unde a început tradiția iepurașului de Paște? Îți vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute tradiții de Paște din colțurile lumii.

Publicat: 27 aprilie 2021, 8:05

Până la venirea Lui Iisus Hristos, prin sărbătorirea Paștelui oamenii celebrau eliberarea poporului evreu de sub robia egipteană. Astăzi, pentru creștinii ortodocși Paștele simbolizează învierea Fiului lui Dumnezeu. Cu toate acestea, obiceiurile pascale au căpătat o interpretare diferită în funcție de regiunile în care sunt sărbătorite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ne bucurăm de o varietate largă de interpretări religioase și laice care aduc împreună un element comun, apropierea de dimensiunile sacrale ale actului fondator al religie noastre. În timp ce Sărbătoarea Crăciunului a început să-și piardă din dimensiunea religioasă, Paștele este privit în continuare drept unul dintre cele mai importante momente ale vieții unui creștin. Dorința oamenilor de a participa la Deniile din Săptămâna Mare oferă și mai multă solemnitate momentului pascal. Toate aceste elemente ne ajută să înțelegem mai bine tradițiile și obiceiurile din preajma Paștelui.

Cum se sărbătorește Paștele în alte țări

Sărbătoarea Paștelui capătă noi valențe pentru fiecare cultură în parte, iar la noi în țară accentul se pune pe aspectul religios al acestei sărbători. În alte regiuni sărbătoarea Paștelui are parte de tot mai multe interpretări laice. Conform legendei, după răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fecioara Maria i-a pus la picioare un coșuleț cu ouă care s-au colorat în roșu cu sângele acestuia. Chiar dacă în mod tradițional culoarea lor era roșie, în zile noastre le putem admira sub vaste modele și culori. Iepurașul de Paște este un alt element împrumutat în tradiția românească. Originea iepurașului de Paște are la bază poporul german de la sfârșitul secolului XVII, iar povestea transformării sale în ciocolată este cu atât mai captivantă.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Un iepuraș de ciocolată în iarbă lângă câteva ouă colorate
Originea iepurașului de Paște are la bază poporul german de la sfârșitul secolului XVII, iar povestea transformării sale în ciocolată este cu atât mai captivantă / Shutterstock
Reclamă

Sărbătorirea Paștelui în România

Iată cum se sărbătorește Paștele în România față de alte țări de pe glob. În țara noastră ne bucurăm de o serie de obiceiuri și tradiții care s-au păstrat de-a lungul timpului. Pregătirea pentru Învierea Lui Iisus începe prin curățirea trupului și a sufletului cu ajutorul Postului Paștelui. În apropierea momentului așteptat, credincioșii iau parte la alte procesiuni care marcheză greutățile prin care a trecut Mântuitorul în viața Sa.

Celebrarea Floriilor marchează simbolic intrarea Lui Hristos în Ierusalim, subliniind totodată jertfirea acestuia pentru mântuirea noastră. În Săptămâna Patimilor credincioșii iau parte la Denii și la ultimele momente importante de dinaintea Învierii lui Iisus. Joia Mare este dedicată tradiției de înroșire a oualelor, iar în Vinerea Mare credincioșii aduc flori și trec pe sub masă. În mod simbolic, masa reprezintă mormântul lui Iisus, iar trecerea pe sub ea are drept semnificație coborârea noastră în mormântul Mântuitorului pentru a putea să înviem alături de El. Noaptea de Înviere este pecetluită de un alt moment important, Lumina Sfântă.

Reclamă

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile noastre religioase. Printre alte obiceiuri, în prima zi de Paști fetele trebuie să se spele pe față cu apa în care se află un ou roșu și un bănuț. Se spune că oul roșu îi va aduce fetei culoare în obraji și va avea parte de sănătate tot restul anului, în timp ce bănuțul este simbol al norocului și avuției. Ultimul aspect este legat de preparatele culinare tradiționale. Pe lângă ouăle de Paște, de pe masă românilor nu trebuie să lipsească pasca, drobul și mielul.

Femeie româncă într-o livadă cu cireși care ține în mână un coșuleț cu ouă vopsite pentru a prezenta cum se sărbătorește Paștele în România față de alte țări
În țara noastră ne bucurăm de o serie de obiceiuri și tradiții care s-au păstrat de-a lungul timpului / Shutterstock

Sărbătoarea Paștelui în Franța

Pe lângă conotațiile religioase, sărbătorirea Paștelui în Franța aduce cu sine obiceiuri și tradiții formate la nivel local. Uite cum se sărbătorește Paștele în Franța față de alte țări. Tradiția iepurașului de Paște nu a apărut pentru prima dată în Franța. Totuși, ea este foarte populară în rândul francezilor. În ziua de Paște se organizează vânătoarea de ouă, iar copiii se bucură de iepurași și clopoței de ciocolată.

La fel ca în multe regiuni și în Franța sărbătoarea Paștelui aduce familiile mai aproape. La masă se pune accent pe brânzeturi, ciocolată și miel. Un obicei cu totul deosebit este legat de clopotele bisericilor. Conform tradiției franceze clopotele bisericilor rămân tăcute până în seara de Paște pentru a simboliza plângerea morții lui Iisus. Cum în România se aduce Lumina Sfântă, în Franța clopotele sunt trimise să primească binecuvântarea de la Papă. Se spune că acestea se întorc mai apoi acasă pentru a da vestea Învierii.

Aranjament cu ouă și puișor de ciocolată, lângă o tăbliță cu un mesaj în franceză
În ziua de Paște se organizează vânătoarea de ouă, iar copiii se bucură de iepurași și ouă de ciocolată / Shutterstock

Iepurașul de ciocolată și tradițiile din Germania

Fără doar și poate, tradiția iepurașului de Paște este asociată poporului German. Există și alte obiceiuri pe care aceștia le sărbătoresc în ziua cea mare. După ce copiii culeg ouăle de ciocolată aduse de iepuraș, pornesc împreună cu familia la plimbarea de Paști. Această tradiție este menționată pentru prima dată într-un poem scris de Goethe în cartea sa Faust. ”Outside of the Gate” marchează bucuria Învierii, dar și frumusețea naturii din timpul primăverii.

Uite cum se sărbătorește Paștele în Germania față de alte țări și ce delicatese se află pe masa lor. Masa de Paște se ia alături de familie. Gastronomic observăm cum sărbătoarea Paștelui arată diferit pe mesele din Germania. Preparatul specific zonei este pâinea dulce care se consumă alături de alte gemuri și dulcețuri. De Paște gospodinele pregătesc o prăjitură în formă de mielușel pe care o decorează cu zahăr și ciocolată albă. Această prăjitură simbolizează renașterea și bucuria Învierii. La fel ca iepurașul de ciocolată și această tradiție a fost preluată de-a lungul timpului de multe alte țări. Sărbătoarea Paștelui în alte țări este marcată de multe obiceiuri și tradiții împrumutate din cultura germană.

Platou pe care se află o prajitură tradițională din Germania cu glazură de zahăr și ornament de flori
În Germania gospodinele pregătesc o prăjitură în formă de mielușel pe care o decorează cu zahăr sau ciocolată albă / Shutterstock

Sărbătoarea Paștelui petrecută într-un mod inedit

Am văzut cum arată sărbătoarea Paștelui în alte țări, dar când vine vorba de Polonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, cele trei se deosebesc prin tradiții neobișnuite. În ziua de Paște, polonezii pregătesc un coșuleț cu flori uscate pe care le duc la biserică să fie binecuvântate.

Gastronomic, în Polonia se pune foarte mult accentul pe aperitive și   produsele de patiserie. Tot aici, a doua zi de Paște este sărbătorită de obicei printr-o bătaie publică cu apă. Dacă bătaia cu apa ți s-a părut neobișnuită, la Casa Albă au loc festivități și mai fastuase. Iată cum se sărbătorește Paștele în alte două țări de pe glob.

Sărbătoarea Paștelui în America este plină de culoare și voie bună. Aici se organizează deseori vânătoarea de ouă și parade pline de culoare. Nici în Marea Britanie, lucurile nu stau mai prejos. Pe lângă activitățile obișnuite și adunerea familie în jurul mesei tradiționale de Paște, în comunitățile locale oamenii organizează dansuri tradiționale ca Maypole. Astfel de celebrări prin dansuri tradiționale au loc atât în ziua de Paște, cât și la alte festivaluri organizate de-a lungul întregului an.

Spiritualitatea definitivează cum arată sărbătoarea Paștelui, iar fiecare țară aduce prin tradițiile și obiceiurile sale ceva inedit. Acum că ai aflat mai multe despre cum arată sărbătoarea Paștelui în alte țări, tu unde ai vrea să fii anul acesta de Paște?

Imagine cu o piață din Polonia plină de zeci de coșulețe cu flori care urmează să fie sfințite pentru credincioși
În ziua de Paște, polonezii pregătesc un coșuleț cu flori uscate pe care le duc la biserică pentru a fi binecuvântate / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×