Reclamă
tradiții și obiceiuri
Timp liber
// 25 octombrie 2024
Când este Halloween 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această seara
Decorațiunile au început deja să apară, iar oamenii par să se pregătească pentru o sărbătoare care obișnuia să fie complet străină pentru români. Te întrebi când este Halloween 2024? Mai jos găsești toate informațiile necesare despre această sărbătoare și despre tradițiile și obiceiurile care sunt asociate cu ea.
Reclamă
Timp liber
// 22 iunie 2024
Rusalii 2024. Care sunt tradițiile zilei de 23 iunie
Creștinii ortodocși sărbătoresc în această perioadă sărbătoarea de rusalii 2024. Rusaliile fac referire la pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli. Evenimentul sfânt a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Cincizecimea mai este cunoscută sub numele de Duminica Mare sau Rusalii.
Timp liber
// 25 martie 2024
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce poți face de Ziua Cucului
Buna Vestire sau Ziua Cucului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Blagoştevenia. Pentru că este o sărbătoare mare în calendarul creștin-ortodox, mulți oameni vor să afle mai multe despre tradiții și obiceiuri de Buna Vestire.
Timp liber
// 12 aprilie 2023
Povestea Iepurașului de Paște. De ce le aduce cadouri copiilor
Povestea Iepurașului de Paște datează încă din vremuri străvechi, iar copiii din întreaga lume se bucură de darurile aduse de acest animăluț ghiduș. Tradițiile și simbolurile de Paște au evoluat de-a lungul timpului în fiecare colț al lumii. De altfel, multe tradiții actuale de Paște nu se găsesc în biblie, dar sunt respectate cu strictețe de mulți credincioși.
Reclamă
Timp liber
// 1 martie 2023
Babele din martie: ce înseamnă și cum se alege baba în prima săptămână de primăvară
Una dintre cele mai frumoase tradiții de la noi din țară vorbește despre Babele din martie. În credința populară a românilor, se crede că primele zile ale lunii martie sunt reprezentate de Babe. În unele zone ale țării mai sunt numite și Zilele Babei Dochia sau Zilele Babelor.
Timp liber
// 24 februarie 2023
Tradiții și superstiții de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci în această zi
Pe data de 24 februarie sărbătorim în fiecare an Dragobetele. Dragobetele este în spațiul românesc o zi dedicată iubirii. Această zi este în continuare una dintre cele mai frumoase sărbători ale poporului român. În ziua de Dragobete îndrăgostiții celebrează dragostea pe care și-o poartă unul celuilalt. Cu ocazia acestei zile speciale, te invităm să afli mai multe despre tradiții și superstiții de Dragobete.
Timp liber
// 31 decembrie 2022
De ce se sparg paharele în noaptea de Revelion. Superstiții legate de Anul Nou
Noaptea de Revelion este așteptată de noi toți, însă puțini cunoaștem superstițiile și tradițiile legate de acest moment important. Puțini cunosc cât de puternice sunt energiile în noaptea dintre ani. Este momentul oportun pentru a-ți pune câteva dorințe pentru anul ce o să vină, dar și pentru a îndepărta ghinionul din viața ta. Hai să aflăm împreună de ce se sparg paharele în noaptea de Revelion.
Timp liber
// 31 decembrie 2022
De ce este bine să mănânci pește de Revelion. Alimentul nu trebuie să lipsească de pe masa festivă
De ce este bine să mănânci pește de Revelion și care sunt beneficiile acestui aliment, vei afla din acest material. Tradițiile străvechi spun că de pe masa festivă nu trebuie să lipsească peștele pentru a avea noroc pe tot parcursul anului care vine.
Timp liber
// 24 decembrie 2022
Cum arată cina de Crăciun în alte părți ale lumii. Bucătari renumiți au dezvăluit meniul lor
Din India până în Uganda, iată cum bucătarii din întreaga lume își aduc propriile arome pe masa de sărbători. Dacă ești curioasă să afli cum arată cina de Crăciun în alte părți ale lumii, ai mai jos informații care ți-ar putea răspunde la toate întrebările.
Timp liber
// 23 decembrie 2022
Tradiții de Crăciun în Europa. Obiceiuri mai puțin cunoscute, despre care poate nu ai aflat încă
Ne pregătim cu toții pentru una dintre cele mai frumoase sărbători ale anului. Pregătirile sunt deja în toi. Respectarea obiceiurilor are un farmec aparte. Așadar, am pregătit pentru tine o scurtă istorioară cu tradiții de Crăciun în Europa, despre care poate nu ai aflat încă.
Timp liber
// 11 decembrie 2022
Semnificațiile vâscului. Motivul pentru care ne sărutăm sub el de Crăciun
Semnificațiile vâscului în folclorul european sunt extrem de importante. Cunoscut și sub numele de „creanga de aur”, vâscul este recunoscut drept un simbol al sărbătorilor de iarnă. Vâscul semnifică armonia, curățenia spirituală și dragoste. Se spune că atârnată deasupra ușii, „creanga de aur” aduce noroc, fericire și bunăstare.
Familia Regală
// 4 decembrie 2022
Obiceiuri de Crăciun ale Familiei Regale Britanice. Care sunt cele mai neobișnuite tradiții
Câteva dintre principalele obiceiuri de Crăciun ale Familiei Regale Britanice au fost mereu un prilej de a aduce zâmbete pe chipurile oamenilor. Poveștile cu prinți și prințese prind un contur magic în perioada sărbătorilor de iarnă. Așa cum se întâmpla în fiecare an, Regina Elisabeta a II-a respecta tradițiile de Crăciun ale Familiei Regale cu mare sfințenie.
Timp liber
// 24 iunie 2022
Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce nu este recomandat să faci în această zi
Românii sărbătoresc pe data de 24 iunie Sânzienele. În fiecare an fetele culeg flori de sânziene și împletesc din ele coronițe pe care le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În ciuda acestor datini străvechi care îți pot aduce lucruri bune în viață, există și câteva tradiții și superstiții de Sânziene pe care ar trebui să le iei în seamă.
Timp liber
// 21 aprilie 2022
De ce ciocnim ouăle de Paște? Care este semnificația acestui obicei străvechi
Una dintre legendele legate de Paște spune că Maria s-a dus să-l vadă pe Mântuitor atunci când acesta era răstignit pe cruce. Aceasta a pus un coș cu ouă la picioarele sale care s-au înroșit cu sângele lui Iisus. Se spune că Mântuitorul a spus atunci că ouăle roșii vor fi un simbol al amintirii sale. În ciuda acestor legende uimitoare, puțini știu de ce ciocnim ouăle de Paște.
Timp liber
// 16 aprilie 2022
Tradiții și obiceiuri de Florii. Care este semnificația acestei sărbători
Cu doar o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar în zilele noastre acest lucru se celebrează cu o serie de tradiții și obiceiuri de Florii.
Timp liber
// 27 decembrie 2021
Cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări ale lumii
În România, sărbătorile de iarnă înseamnă familie, tradiții și obiceiuri, dar te-ai întrebat vreodată cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări? Sărbătorile de iarnă reprezintă poate cele mai frumoase momente din an. Oamenii se adună acasă, alături de cei dragi, și petrec în liniște în locuințe frumos decorate, alături de bucate alese.
Timp liber
// 24 decembrie 2021
Tradiții de Crăciun în pandemie: cum te poți adapta
Toată lumea pare că s-a obișnuit cu gândul că sărbătorile de iarnă de anul acesta vor arăta complet diferit din cauza noului val de îmbolnăviri de COVID-19, totuși ți-am pregătit câteva tradiții de Crăciun pe care le poți ține chiar și în pandemie
Timp liber
// 29 noiembrie 2021
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul
Sfântul Andrei este sărbătorit la noi în țară în fiecare an în data de 30 noiembrie. Acesta este considerat a fi cel Întâi chemat dintre Apostolii lui Iisus Hristos. La noi în țară există o mulțime de tradiții și obiceiuri de ziua Sfântului Andrei. Multe dintre ele îi ajută pe oameni să se ferească de spiritele rele, în timp ce altele le ajută pe femeie să-și viseze alesul.
Timp liber
// 20 septembrie 2021
Echinocțiul de toamnă. Ce simbolizează și când va avea loc acest eveniment
Echinocțiul are loc atunci când ziua și noaptea devin egale. Evenimentul acesta se petrece în orice loc de pe pământ, iar motivul se datorează poziționării Soarelui pe ecuatorul ceresc. Acest eveniment are loc de două ori pe an, iar echinocțiul de toamnă este sărbătorit de către oamenii din întreaga lume.
Timp liber
// 23 iunie 2021
Tradiții de Sânziene din România. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul
De-a lungul timpului s-au dezvoltat multe tradiții și obiceiuri de Sânziene în România. An de an în data de 24 iunie oamenii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgănica, așa cum este cunoscută popular. Pe plan religios, Sânzienele sunt asociate nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, zi de mare sărbătoare pentru credinșiosi.
Timp liber
// 27 aprilie 2021
Cum se sărbătorește Paștele în alte țări
Te-ai întrebat vreodată cum se sărbătorește Paștele în alte țări ale lumii sau de unde a început tradiția iepurașului de Paște? Îți vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute tradiții de Paște din colțurile lumii.
Timp liber
// 9 martie 2021
Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții
Ziua de 9 martie, numită și Ziua Sfinților 40 de Mucenici sau Ziua de Măcinici, este considerată în calendarul popular începutul Anului Agrar. Acesta este sărbătorit la hotarul dintre iarnă și vară, marcând trecerea de la zilele geroase și friguroase ale Dochiei la zilele însorite și călduroase ale Moșilor.
Relații
// 24 februarie 2021
Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci pe 24 februarie
Valentine’s Day celebrează dragostea în toate colțurile lumii în fiecare an pe 14 februarie. Zece zile mai târziu, românii își exprimă iubirea în stilul propriu. În spațiul românesc există tradiții și obiceiuri de Dragobete care s-au transmis din generație în generație, însă multe dintre ele au rămas povești spuse de bătrânii de la sate.