În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete. Despre acest personaj nu se cunosc informații exacte, dar poveștile care s-au transmis pe cale orală spun că Dragobete a fost zeul tinereții. Alte istorisiri îl consemnează ca fiu al Babei Dochia sau zeu al dragostei.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete
Sărbătoarea Dragobetelui a dobândit o dimensiune aproape ritualică în lumea satului românesc. În ziua de 24 februarie, toți oamenii, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, aveau rânduieli specifice care, în credința populară, le asigurau fertilitatea, prospețimea și dragostea în viața intimă și în gospodărie pentru tot anul. În zilele noastre, femeile și bărbații nu mai respectă aceste tradiții, ci se rezumă la gesturi mai mici. Cadourile și declarațiile de dragoste au devenit simbolul celor mai profunde sentimente.
Obiceiuri și credințe autohtone de Dragobete
Potrivit obiceiurilor, de Dragobete cuplurile trebuie să se sărute pentru o iubire de durată, iar bărbații nu trebuie să se certe cu iubitele lor și nici să le supere. În ziua de 24 februarie lacrimile prevestesc neînțelegeri pe tot parcursul anului, astfel că este de preferat să zâmbești toată ziua.
Se crede că ziua de Dragobete trebuie petrecută alături de partener, dacă vrei să rămâi cu el pentru multă vreme. Dacă ești singură și îți dorești pe cineva în viața ta trebuie să îți pui busuioc sub pernă pentru a afla cine îți este predestinat.
Muncile câmpului trebuie evitate în această zi. În schimb, curățenia în casă este privită ca un simbol al prospețimii.
Tradiții la sat de Dragobete
Conform tradiției populare, sărbătoarea de Dragobete este marcată la sat de multe momente deosebite. În această zi, fetele și băieții își aleg cele mai frumoase haine și se întâlnesc pentru a culege împreună viorele, brândușe și ghiocei. Florile se așează în dreptul unei icoane și sunt păstrate până în ziua de Sânziene.