Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci pe 24 februarie

Valentine’s Day celebrează dragostea în toate colțurile lumii în fiecare an pe 14 februarie. Zece zile mai târziu, românii își exprimă iubirea în stilul propriu. În spațiul românesc există tradiții și obiceiuri de Dragobete care s-au transmis din generație în generație, însă multe dintre ele au rămas povești spuse de bătrânii de la sate.

24 februarie 2021 la 12:35
Un băiat și o fată îmbrăcați în costume populare se țin de mână
În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete / Shutterstock

În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete. Despre acest personaj nu se cunosc informații exacte, dar poveștile care s-au transmis pe cale orală spun că Dragobete a fost zeul tinereții. Alte istorisiri îl consemnează ca fiu al Babei Dochia sau zeu al dragostei.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Sărbătoarea Dragobetelui a dobândit o dimensiune aproape ritualică în lumea satului românesc. În ziua de 24 februarie, toți oamenii, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, aveau rânduieli specifice care, în credința populară, le asigurau fertilitatea, prospețimea și dragostea în viața intimă și în gospodărie pentru tot anul. În zilele noastre, femeile și bărbații nu mai respectă aceste tradiții, ci se rezumă la gesturi mai mici. Cadourile și declarațiile de dragoste au devenit simbolul celor mai profunde sentimente.

Obiceiuri și credințe autohtone de Dragobete

Potrivit obiceiurilor, de Dragobete cuplurile trebuie să se sărute pentru o iubire de durată, iar bărbații nu trebuie să se certe cu iubitele lor și nici să le supere. În ziua de 24 februarie lacrimile prevestesc neînțelegeri pe tot parcursul anului, astfel că este de preferat să zâmbești toată ziua.

Se crede că ziua de Dragobete trebuie petrecută alături de partener, dacă vrei să rămâi cu el pentru multă vreme. Dacă ești singură și îți dorești pe cineva în viața ta trebuie să îți pui busuioc sub pernă pentru a afla cine îți este predestinat.

Muncile câmpului trebuie evitate în această zi. În schimb, curățenia în casă este privită ca un simbol al prospețimii.

Tradiții la sat de Dragobete

Conform tradiției populare, sărbătoarea de Dragobete este marcată la sat de multe momente deosebite. În această zi, fetele și băieții își aleg cele mai frumoase haine și se întâlnesc pentru a culege împreună viorele, brândușe și ghiocei. Florile se așează în dreptul unei icoane și sunt păstrate până în ziua de Sânziene.

La orele prânzului, fetele se adună pe un deal și încep să fugă către sat. Fiecare băiat pune ochii pe o fată și o urmărește. Dacă și aceasta îl place, cei doi se sărută și rămân împreună pentru cel puțin un an, potrivit Digi24. Acest obicei este cunoscut drept „zburătorul”.

Ziua trebuia să fie marcată neapărat de petreceri și hore. Cei care n-au întâlnit măcar o persoană de sex opus pe 24 februarie nu își vor mai găsi perechea tot anul.

De Dragobete oamenii în vârstă consideră că păsările își aleg perechea, asftel că, mai mult decât în oricare zi, aceștia se îngrijesc de animalele din curte. Sacrificarea lor, însă, este interzisă.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
5
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
PARTENERI
×