Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci pe 24 februarie

Valentine’s Day celebrează dragostea în toate colțurile lumii în fiecare an pe 14 februarie. Zece zile mai târziu, românii își exprimă iubirea în stilul propriu. În spațiul românesc există tradiții și obiceiuri de Dragobete care s-au transmis din generație în generație, însă multe dintre ele au rămas povești spuse de bătrânii de la sate.

Publicat: 24 februarie 2021, 12:35
Un băiat și o fată îmbrăcați în costume populare se țin de mână
În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete / Shutterstock

În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete. Despre acest personaj nu se cunosc informații exacte, dar poveștile care s-au transmis pe cale orală spun că Dragobete a fost zeul tinereții. Alte istorisiri îl consemnează ca fiu al Babei Dochia sau zeu al dragostei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Sărbătoarea Dragobetelui a dobândit o dimensiune aproape ritualică în lumea satului românesc. În ziua de 24 februarie, toți oamenii, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, aveau rânduieli specifice care, în credința populară, le asigurau fertilitatea, prospețimea și dragostea în viața intimă și în gospodărie pentru tot anul. În zilele noastre, femeile și bărbații nu mai respectă aceste tradiții, ci se rezumă la gesturi mai mici. Cadourile și declarațiile de dragoste au devenit simbolul celor mai profunde sentimente.

Obiceiuri și credințe autohtone de Dragobete

Potrivit obiceiurilor, de Dragobete cuplurile trebuie să se sărute pentru o iubire de durată, iar bărbații nu trebuie să se certe cu iubitele lor și nici să le supere. În ziua de 24 februarie lacrimile prevestesc neînțelegeri pe tot parcursul anului, astfel că este de preferat să zâmbești toată ziua.

Se crede că ziua de Dragobete trebuie petrecută alături de partener, dacă vrei să rămâi cu el pentru multă vreme. Dacă ești singură și îți dorești pe cineva în viața ta trebuie să îți pui busuioc sub pernă pentru a afla cine îți este predestinat.

Reclamă

Muncile câmpului trebuie evitate în această zi. În schimb, curățenia în casă este privită ca un simbol al prospețimii.

Tradiții la sat de Dragobete

Conform tradiției populare, sărbătoarea de Dragobete este marcată la sat de multe momente deosebite. În această zi, fetele și băieții își aleg cele mai frumoase haine și se întâlnesc pentru a culege împreună viorele, brândușe și ghiocei. Florile se așează în dreptul unei icoane și sunt păstrate până în ziua de Sânziene.

Reclamă

La orele prânzului, fetele se adună pe un deal și încep să fugă către sat. Fiecare băiat pune ochii pe o fată și o urmărește. Dacă și aceasta îl place, cei doi se sărută și rămân împreună pentru cel puțin un an, potrivit Digi24. Acest obicei este cunoscut drept „zburătorul”.

Ziua trebuia să fie marcată neapărat de petreceri și hore. Cei care n-au întâlnit măcar o persoană de sex opus pe 24 februarie nu își vor mai găsi perechea tot anul.

De Dragobete oamenii în vârstă consideră că păsările își aleg perechea, asftel că, mai mult decât în oricare zi, aceștia se îngrijesc de animalele din curte. Sacrificarea lor, însă, este interzisă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×