Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci pe 24 februarie

Valentine’s Day celebrează dragostea în toate colțurile lumii în fiecare an pe 14 februarie. Zece zile mai târziu, românii își exprimă iubirea în stilul propriu. În spațiul românesc există tradiții și obiceiuri de Dragobete care s-au transmis din generație în generație, însă multe dintre ele au rămas povești spuse de bătrânii de la sate.

Publicat: 24 februarie 2021, 12:35
Un băiat și o fată îmbrăcați în costume populare se țin de mână
În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete / Shutterstock

În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete. Despre acest personaj nu se cunosc informații exacte, dar poveștile care s-au transmis pe cale orală spun că Dragobete a fost zeul tinereții. Alte istorisiri îl consemnează ca fiu al Babei Dochia sau zeu al dragostei.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Sărbătoarea Dragobetelui a dobândit o dimensiune aproape ritualică în lumea satului românesc. În ziua de 24 februarie, toți oamenii, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, aveau rânduieli specifice care, în credința populară, le asigurau fertilitatea, prospețimea și dragostea în viața intimă și în gospodărie pentru tot anul. În zilele noastre, femeile și bărbații nu mai respectă aceste tradiții, ci se rezumă la gesturi mai mici. Cadourile și declarațiile de dragoste au devenit simbolul celor mai profunde sentimente.

Obiceiuri și credințe autohtone de Dragobete

Potrivit obiceiurilor, de Dragobete cuplurile trebuie să se sărute pentru o iubire de durată, iar bărbații nu trebuie să se certe cu iubitele lor și nici să le supere. În ziua de 24 februarie lacrimile prevestesc neînțelegeri pe tot parcursul anului, astfel că este de preferat să zâmbești toată ziua.

Se crede că ziua de Dragobete trebuie petrecută alături de partener, dacă vrei să rămâi cu el pentru multă vreme. Dacă ești singură și îți dorești pe cineva în viața ta trebuie să îți pui busuioc sub pernă pentru a afla cine îți este predestinat.

Reclamă

Muncile câmpului trebuie evitate în această zi. În schimb, curățenia în casă este privită ca un simbol al prospețimii.

Tradiții la sat de Dragobete

Conform tradiției populare, sărbătoarea de Dragobete este marcată la sat de multe momente deosebite. În această zi, fetele și băieții își aleg cele mai frumoase haine și se întâlnesc pentru a culege împreună viorele, brândușe și ghiocei. Florile se așează în dreptul unei icoane și sunt păstrate până în ziua de Sânziene.

Reclamă

La orele prânzului, fetele se adună pe un deal și încep să fugă către sat. Fiecare băiat pune ochii pe o fată și o urmărește. Dacă și aceasta îl place, cei doi se sărută și rămân împreună pentru cel puțin un an, potrivit Digi24. Acest obicei este cunoscut drept „zburătorul”.

Ziua trebuia să fie marcată neapărat de petreceri și hore. Cei care n-au întâlnit măcar o persoană de sex opus pe 24 februarie nu își vor mai găsi perechea tot anul.

De Dragobete oamenii în vârstă consideră că păsările își aleg perechea, asftel că, mai mult decât în oricare zi, aceștia se îngrijesc de animalele din curte. Sacrificarea lor, însă, este interzisă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care spală la chiuvetă o pensulă de machiaj
Sănătate
5 obiceiuri care dezvăluie multe despre igiena ta. Ce nu e recomandat să faci
Igiena ta are foarte mult de-a face cu sănătatea și bunăstarea. Dacă nu știi deja, igiena precară te poate răni în mai multe feluri. Iată o listă cu 5 obiceiuri care dezvăluie multe despre...
2
Două fete frumoase poartă rochii lungi și se îmbrățișează în pădure
Horoscop
Soarele intră în zodia Gemeni pe 20 mai 2022. Pentru unii nativi se schimbă totul
Cel de-al doilea eveniment astrologic major al săptămânii are loc pe 20 mai 2022, atunci când soarele intră în zodia Gemeni. Fiecare zodie în parte va fi afectată, într-o mai mică sau mai mare...
3
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
4
Porție de ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă în bol roșu cu lingură de lemn
Rețete
Ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă
Dacă ai copilărit la bunici într-o localitate rurală, atunci sigur îți amintești gustul ciorbelor din verdețuri de primăvară. Și cum pe tarabele piețelor găsești astfel de verdețuri din abundență, îți oferim o rețetă de...
5
Selena Gomez, în costum roz, la o conferință de presă despre Only Murders in the Building
Divertisment
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Vedeta a ieșit să ia prânzul cu Sofia Carson
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Artista a fost pozată în ținuta lejeră în timp ce petrecea amiaza în compania prietenei sale Sofia Carson. Vremea frumoasă și dorința de...
PARTENERI
×