Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce nu este recomandat să faci pe 24 februarie

Valentine’s Day celebrează dragostea în toate colțurile lumii în fiecare an pe 14 februarie. Zece zile mai târziu, românii își exprimă iubirea în stilul propriu. În spațiul românesc există tradiții și obiceiuri de Dragobete care s-au transmis din generație în generație, însă multe dintre ele au rămas povești spuse de bătrânii de la sate.

Publicat: 24 februarie 2021, 12:35
Un băiat și o fată îmbrăcați în costume populare se țin de mână
În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete / Shutterstock

În fiecare an, pe 24 februarie, românii celebrează sentimentul iubirii. În tradiția românească, sărbătoarea dragostei a împrumutat numele figurii legendare Dragobete. Despre acest personaj nu se cunosc informații exacte, dar poveștile care s-au transmis pe cale orală spun că Dragobete a fost zeul tinereții. Alte istorisiri îl consemnează ca fiu al Babei Dochia sau zeu al dragostei.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Sărbătoarea Dragobetelui a dobândit o dimensiune aproape ritualică în lumea satului românesc. În ziua de 24 februarie, toți oamenii, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, aveau rânduieli specifice care, în credința populară, le asigurau fertilitatea, prospețimea și dragostea în viața intimă și în gospodărie pentru tot anul. În zilele noastre, femeile și bărbații nu mai respectă aceste tradiții, ci se rezumă la gesturi mai mici. Cadourile și declarațiile de dragoste au devenit simbolul celor mai profunde sentimente.

Obiceiuri și credințe autohtone de Dragobete

Potrivit obiceiurilor, de Dragobete cuplurile trebuie să se sărute pentru o iubire de durată, iar bărbații nu trebuie să se certe cu iubitele lor și nici să le supere. În ziua de 24 februarie lacrimile prevestesc neînțelegeri pe tot parcursul anului, astfel că este de preferat să zâmbești toată ziua.

Se crede că ziua de Dragobete trebuie petrecută alături de partener, dacă vrei să rămâi cu el pentru multă vreme. Dacă ești singură și îți dorești pe cineva în viața ta trebuie să îți pui busuioc sub pernă pentru a afla cine îți este predestinat.

Reclamă

Muncile câmpului trebuie evitate în această zi. În schimb, curățenia în casă este privită ca un simbol al prospețimii.

Tradiții la sat de Dragobete

Conform tradiției populare, sărbătoarea de Dragobete este marcată la sat de multe momente deosebite. În această zi, fetele și băieții își aleg cele mai frumoase haine și se întâlnesc pentru a culege împreună viorele, brândușe și ghiocei. Florile se așează în dreptul unei icoane și sunt păstrate până în ziua de Sânziene.

Reclamă

La orele prânzului, fetele se adună pe un deal și încep să fugă către sat. Fiecare băiat pune ochii pe o fată și o urmărește. Dacă și aceasta îl place, cei doi se sărută și rămân împreună pentru cel puțin un an, potrivit Digi24. Acest obicei este cunoscut drept „zburătorul”.

Ziua trebuia să fie marcată neapărat de petreceri și hore. Cei care n-au întâlnit măcar o persoană de sex opus pe 24 februarie nu își vor mai găsi perechea tot anul.

De Dragobete oamenii în vârstă consideră că păsările își aleg perechea, asftel că, mai mult decât în oricare zi, aceștia se îngrijesc de animalele din curte. Sacrificarea lor, însă, este interzisă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă într-o rochie roșie care ilustrează una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022. Trei nativi care se vor bucura de reușite
Pe lista cu cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022 se numără nativii Rac, Balanță și Săgetător. Acești trei nativi vor avea parte de o zi extraordinară pe toate planurile. Zodiile...
2
O femeie frumoasă cu părul lung care ilustrează idei de tunsori la modă în iarna anului 2022
Frumusețe
Tunsori la modă în iarna anului 2022. Cele mai apreciate coafuri din sezonul rece
Sezonul rece este aici și a sosit momentul să te bucuri de o schimbare de look. Te invităm să descoperi câteva idei de tunsori la modă în iarna anului 2022. Vezi care sunt unele...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
4
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
5
O femeie care deschide o cutie primită prin curier
Timp liber
Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Cumpărăturile online au schimbat modul în care facem achiziții, de la cărți la cadouri pentru ziua de naștere a persoanelor dragi. Este atât de ușor să ai în față o gamă variată de articole...
PARTENERI
×