Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Anul acesta, ea pică în Postul Paștelui și este cu dezlegare la pește. În calendarul popular se numește Ziua Cucului pentru că este ziua în care are loc primul cântec al cucului, care vestește venirea primăverii.
Tradiții de Buna Vestire
Așa cum se întâmplă la fiecare sărbătoare importantă din calendar și de Buna Vestire există tradiții și obiceiuri. Această sărbătoare aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gavriil îi dă Fecioarei vestea că va avea un prunc: pe Fiul lui Dumnezeu.
Data acestei sărbători a variat la început. Unii oameni o sărbătoreau în ajunul Bobotezei, iar în unele Biserici din apus Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie. În Răsărit, pentru sărbătoarea de Buna Vestire s-a ales data de 25 martie. E o asemănare cu data nașterii lui Iisus, 25 decembrie.
Potrivit tradiției, dacă cucul cânta, iar omul care îl aude nu a apucat să mănânce nimic, acesta era un semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/și moartea m-a săgetat!”.
Tinerele și tinerii satului care nu erau într-o relație, dar care se simțeau pregătiți pentru căsătorie îl întrebau pe cuc de Buna Vestire când se vor căsători. Dacă cucul cânta imediat, aveau de așteptat un an. Dacă nu cânta, căsătoria urma în cel mai scurt timp.
De Ziua Cucului, oamenii din mai multe zone ale țării consumă pește pentru că este dezlegare la pește. Ei fac acest lucru ca să se descurce în viață precum peștele în apă și să fie sănătoși.
Obiceiuri de Buna Vestire
Printre obiceiurile care se mai păstrează și azi se numără și cel potrivit căruia în ziua de Buna Vestire oamenii trebuie să aibă bani în buzunare, în special monede. De asemenea, nu se iese din casă cu stomacul gol și nu se stă până când senzația de foame se instalează.