Românii obișnuiesc să pun gâru la încolțit în fiecare an de Sfântul Andrei. Sfântul Andrei este prăznuit în data de 30 noiembrie și este considerat ocrotitorul românilor. Totodată, sărbătoarea este legală în România și este zi liberă de la stat.
Când se pune grâul la încolțit
Sfântul Andrei marchează și începutul sărbătorilor de iarnă. După prăznuirea acestuia, urează sărbătoarea Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie.
Sărbătorile de iarnă se încheie pe 7 ianuarie, de Sfântul ioan botezătorul. Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să pună grâul la încolțit de Sfântul Andrei.
Acest lucru va arăta cum anume va decurge anul viitor. Dacă gârul crește înalt și bogat, atunci va fi un an plin de belșug.
Grâul de Sfântul Andrei se pune la încolțit în noaptea de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii. Tot ce trebuie să faci este să iei câteva boabe de grâu și să le pui într-un ghiveci sau într-un castron adânc. Mai apoi trebuie să acoperi boabele cu pământ.
Grâul trebuie udat și pus pe pervazul unei ferestre, pentru a avea parte de cât mai multă lumină. Se spune că grâul trebuie urmărit cum crește până la Revelion.
Dacă până la Revelion grâul tău este verde și înalt, atunci anul următor va fi unul prosper și plin de noroc. O altă tradiție spune că așa cum va fi vremea de Sfântul Andrei, așa va arăta întreaga iarnă.
Se mai spune că dacă în noaptea de Sfântul Andrei este lună plină și cer senin, atunci iarna este călduroasă. Pe de altă parte, dacă cerul este întuneca de Sfântul Andrei, atunci iarna va fi una grea. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de Sfântul Andrei.