Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul

Sfântul Andrei este sărbătorit la noi în țară în fiecare an în data de 30 noiembrie. Acesta este considerat a fi cel Întâi chemat dintre Apostolii lui Iisus Hristos. La noi în țară există o mulțime de tradiții și obiceiuri de ziua Sfântului Andrei. Multe dintre ele îi ajută pe oameni să se ferească de spiritele rele, în timp ce altele le ajută pe femeie să-și viseze alesul.

Publicat: 29 noiembrie 2021, 7:02
O femeie frumoasă îmbrăcată în port popular românesc în timp ce stă pe prispa unei case cu o basma roșie pe cap
Descoperă care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei și ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul / Shutterstock

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida Galileia și este fratele lui Simon Petru. La fel ca fratele său, acesta a fost pescar, devenind ulterior ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că acesta a fost primul care a propovăduit Evanghelia în Turcia, Macedonia, Crimeea și Sciția, cunoscută astăzi drept Dobrogea. Se spune că în Dobrogea, Apostolul s-a adăpostit într-o peșteră, care a fost sfințită de episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

La fel ca multe alte sărbători, noaptea de Sfântul Andrei vine cu multe tradiții și obiceiuri printre români. În multe zone din țara noastră, se spune că tărâmul spiritelor rele se deschide în această noapte, iar strigoii ies să aducă greutăți în viețile oamenilor. Se spune că aceștia pot fi îndepărtați cu ajutorul ghirlandelor de usturoi care sunt așezate de gospodine la ușile caselor.

Tot în această noapte, femeile din întreaga țară își pot visa ursitul. Acestea pot pune busuioc sub pernă pentru a afla cine este alesul inimii lor. O altă tradiție spune că oamenii care vor pune grâu la încolțit pot afla cum vor fi recoltele în anul următor. Descoperă care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei.

Motivul pentru care se pune la încolțit grâul

Alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei spun că în această noapte se poate pune la încolțit grâu într-un vas cu puțină apă și puțin pământ. Se spune că înălțimea și desimea grâului care a crescut până la Anul Nou va arăta cum va fi recolta în anul următor.

Reclamă
Două capete cu grâu care a răsărit din ele după ce a fost plantat ca urmare a tradițiilor și obiceiurilor de Sfântul Andrei
Grâul pus la încolțit poate să devină o activitate creativă și distractivă pentru copii / Shutterstock

Grâul sănătos este echivalentul unui an bogat, plin de bucurie și sănătate, scrie A1.ro. Un grâu înalt va prevesti o recoltă generoasă și un pământ plin de roade. În zilele noastre, această activitate este extrem de interesantă pentru copiii dornici să sădească o plantă cu mâinile lor.

Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul

Reclamă

Sunt multe tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, însă multe dintre ele te pot ajuta în viața amoroasă. Se spune că fetele care vor să-și viseze ursitul trebuie să pună un fir de busuioc sub pernă. În acest mod, fetele vor afla care bărbat le este predestinat.

Se mai spune că pentru a-l visa pe cel ales fetele trebuie să stea goale între două oglinzi cu o lumânare aprinsă în mână. În acest fel, la miezul nopții. Se spune că oglinda din spatele fetei îi va arăta acesteia viitorul și chipul celui ales.

De ce e bine să ai usturoi în casă

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei se deschide poarta dintre lumea celor văzute și lumea celor nevăzute. Există multe tradiții și obiceiuri care circulă în România de noaptea Sfântului Andrei, această sărbătoare fiind considerată de mulți un fel de Halloween românesc.

În Bucovina se spune că în această noapte se îmbină lucrurile malefice cu cele benefice, dispărând bariera dintre aceste lumi. Conform tradiției, în această noapte strigoii umblă liberi, motiv pentru care oamenii trebuie să-și apere casele și recoltele. Strigoii sunt spiritele celor morți care nu au reușit să ajungă pe tărâmul de dincolo. Aceste spirite mânioase devin periculoase și distrugătoare, motiv pentru care oamenii se tem de ele.

În multe locuri din țară, oamenii atârnă cununi de usturoi sau ung ușile, porțile și geamurile ori lăcașurile animalelor cu acesta. Se spune că usturoiul alungă spiritele rele și protejează casa celor care și-au însemnat-o. Un alt mijloc de protecție împotriva acestor spirite rele presupune împrăștierea firimiturilor de pâine prin curte.

Se spune că duhurile rele se vor opri și vor mânca din acestea, ocolind astfel casele oamenilor. Pentru a proteja animalele din ogradă, oamenii le pun busuioc la adăposturi și apă sfințită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger la un eveniment public din anul 2019
Divertisment
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii. Imagini rare cu fiul lui Arnold Schwarzenegger la 28 de ani
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii, acolo unde și-a expus fizicul de invidiat. Fotografii l-au urmărit la fiecare pas și au încercat să-l surprindă din toate unghiurile. La 28 de ani, fiul...
2
O femeie frumoasă cu părul lung care se privește în oglindă și își pune în cap uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului
Frumusețe
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul...
3
Kendall Jenner, la un eveniment Harper's Bazaar, într-o rochie transparentă
Divertisment
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. Cizmele care i-au completat ținuta au atras atenția tuturor
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. A atras atenția pentru că ținuta aleasă a fost purtată în mijlocul zăpezii. Aceasta și-a completat look-ul cu o pereche de cizme cu blană, iar...
4
Regina Letizia, cu masca pe față, la un eveniment în Spania
Divertisment
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Ținuta veche de 45 de ani a fost foarte apreciată
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Soția Regelui Felipe al Spaniei a impresionat participanții de la un eveniment cu o rochie purtată de soacra sa pentru prima dată în anul 1977. Regina Letizia...
5
Adele într-un sacou alb în timp ce este invitată la o emisiune, a anunțat amânarea concertelor
Divertisment
Adele a anunțat amânarea concertelor din Las Vegas. Cântăreața a dat vestea printr-un videoclip emoționant
Adele a anunțat amânarea concertelor din Las Vegas. Vestea a fost oferită de cântăreață printr-un videoclip emoționant pe care l-a postat pe rețelele sociale. Fanii artistei au fost anunțați cu doar 24 de ore...
PARTENERI
×