Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida Galileia și este fratele lui Simon Petru. La fel ca fratele său, acesta a fost pescar, devenind ulterior ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că acesta a fost primul care a propovăduit Evanghelia în Turcia, Macedonia, Crimeea și Sciția, cunoscută astăzi drept Dobrogea. Se spune că în Dobrogea, Apostolul s-a adăpostit într-o peșteră, care a fost sfințită de episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
La fel ca multe alte sărbători, noaptea de Sfântul Andrei vine cu multe tradiții și obiceiuri printre români. În multe zone din țara noastră, se spune că tărâmul spiritelor rele se deschide în această noapte, iar strigoii ies să aducă greutăți în viețile oamenilor. Se spune că aceștia pot fi îndepărtați cu ajutorul ghirlandelor de usturoi care sunt așezate de gospodine la ușile caselor.
Tot în această noapte, femeile din întreaga țară își pot visa ursitul. Acestea pot pune busuioc sub pernă pentru a afla cine este alesul inimii lor. O altă tradiție spune că oamenii care vor pune grâu la încolțit pot afla cum vor fi recoltele în anul următor. Descoperă care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei.
Motivul pentru care se pune la încolțit grâul
Alte tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei spun că în această noapte se poate pune la încolțit grâu într-un vas cu puțină apă și puțin pământ. Se spune că înălțimea și desimea grâului care a crescut până la Anul Nou va arăta cum va fi recolta în anul următor.
Grâul sănătos este echivalentul unui an bogat, plin de bucurie și sănătate, scrie A1.ro. Un grâu înalt va prevesti o recoltă generoasă și un pământ plin de roade. În zilele noastre, această activitate este extrem de interesantă pentru copiii dornici să sădească o plantă cu mâinile lor.