Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică: semnificație și superstiții

Pe data de 8 septembrie creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mică. Sunt peste 2,2 milioane de români care își serbează onomastica în această azi, așa că hai să descoperim împreună tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică.

Publicat: 7 septembrie 2021, 15:00

Potrivit alba24.ro este cea mai mare sărbătoare a toamnei. Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini, iar părinții ei sunt cunoscuți sub numele de Ioachim și Ana. Îngerul Gavril este cel care i-a ajutat să-și îndeplinească cea mai mare dorință, iar pe fiica lor născută au numit-o Maria.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Pe data de 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. În popor se știe că Sfânta Maria Mică este ziua care stabilește clar limitele între toamnă și vară. Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică intră faptul că bărbații nu au voie să facă treabă în gospodărie în această zi. Femeile nu au voie să coasă și nici să spele haine. De asemenea se mai spune că femeile care își doresc foarte mult un copil trebuie să se roage mult în această zi, iar visul va deveni realitate.

În această zi păsările pleacă spre țările calde, insectele se retrag în pământ, se începe recoltarea, vremea devine capricioasă. După data de 8 septembrie oamenii încep să culeagă viile și să semene cerealele de toamnă.

Obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică

Adesea se spune în popor că cei care gătesc pe data de 8 septembrie pot atrage asupra lor boli grave. Pe tot parcursul zilei de Sfânta Maria Mică se aprinde o candelă la icoana Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul zilei. Se spune că aceasta va alunga spriritele rele.

Reclamă

Tot pe data de 8 septmebrie, în zi de mare sărbătoare, se fac o mulțime de pelerinaje la mănăstiri, iar la biserică se duc fructe, pâine și se aprind lumânări.

Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică, femeile trebuie să împartă struguri și prune pentru ca cei trecuți în neființă să primească din recolta de toamnă.

De asemenea, se mai spune că cei care culeg plante tămăduitoare și nu au apucat să facă acest lucru până acum, trebuie să renunțe la obicei pentru că după data de 8 septembrie acestea își pierd din puterile tămăduitoare.

Reclamă

În Maramureș de exemplu, oamenii cred că dacă pe data de 8 septembrie plouă, toamna este una urâtă și mohorâtă. Dacă în schimb înfloresc merii și perii, atunci recoltele se vor culege mult mai ușor.

Una dintre cele mai vechi tradiții de Sfânta Maria Mică spune că în ajunul sărbătorii, oamenii care sunt bolnavi trebuie să prepare un cozonac cu multe arome și stafide și să-l rumească bine în cuptor. Preparatul este cunoscut sub numele de Cozonacul Maicii Domnului. Tradiția spune că cei care urmează acest ritual se vor vindeca.

Ce nume se serbează pe data de 8 septembrie

Așa cum am spus mai sus, potrivit libertatea.ro, peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica în acestă zi. Din acest număr, mai bine de 1,8 milioane sunt femei. Ei sunt cei care își sărbătoresc onomastica pe data de 8 septembrie:

Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marița; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.

Dacă ai persoane dragi pe care vrei să le sărbătorești în această zi, iată cele mai frumoase Mesaje de Sfânta Maria 2021.

Sunt însă și persoane cu numele de Marius care aleg să-și serbeze ziua de nume. Publicația mai sus menționată spune că Marius vine de la Zeul Mars și nu este derivat din Maria.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×