Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică: semnificație și superstiții

Pe data de 8 septembrie creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mică. Sunt peste 2,2 milioane de români care își serbează onomastica în această azi, așa că hai să descoperim împreună tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică.

Publicat: 7 septembrie 2021, 15:00

Potrivit alba24.ro este cea mai mare sărbătoare a toamnei. Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini, iar părinții ei sunt cunoscuți sub numele de Ioachim și Ana. Îngerul Gavril este cel care i-a ajutat să-și îndeplinească cea mai mare dorință, iar pe fiica lor născută au numit-o Maria.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Pe data de 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. În popor se știe că Sfânta Maria Mică este ziua care stabilește clar limitele între toamnă și vară. Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică intră faptul că bărbații nu au voie să facă treabă în gospodărie în această zi. Femeile nu au voie să coasă și nici să spele haine. De asemenea se mai spune că femeile care își doresc foarte mult un copil trebuie să se roage mult în această zi, iar visul va deveni realitate.

În această zi păsările pleacă spre țările calde, insectele se retrag în pământ, se începe recoltarea, vremea devine capricioasă. După data de 8 septembrie oamenii încep să culeagă viile și să semene cerealele de toamnă.

Obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică

Adesea se spune în popor că cei care gătesc pe data de 8 septembrie pot atrage asupra lor boli grave. Pe tot parcursul zilei de Sfânta Maria Mică se aprinde o candelă la icoana Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul zilei. Se spune că aceasta va alunga spriritele rele.

Reclamă

Tot pe data de 8 septmebrie, în zi de mare sărbătoare, se fac o mulțime de pelerinaje la mănăstiri, iar la biserică se duc fructe, pâine și se aprind lumânări.

Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică, femeile trebuie să împartă struguri și prune pentru ca cei trecuți în neființă să primească din recolta de toamnă.

De asemenea, se mai spune că cei care culeg plante tămăduitoare și nu au apucat să facă acest lucru până acum, trebuie să renunțe la obicei pentru că după data de 8 septembrie acestea își pierd din puterile tămăduitoare.

Reclamă

În Maramureș de exemplu, oamenii cred că dacă pe data de 8 septembrie plouă, toamna este una urâtă și mohorâtă. Dacă în schimb înfloresc merii și perii, atunci recoltele se vor culege mult mai ușor.

Una dintre cele mai vechi tradiții de Sfânta Maria Mică spune că în ajunul sărbătorii, oamenii care sunt bolnavi trebuie să prepare un cozonac cu multe arome și stafide și să-l rumească bine în cuptor. Preparatul este cunoscut sub numele de Cozonacul Maicii Domnului. Tradiția spune că cei care urmează acest ritual se vor vindeca.

Ce nume se serbează pe data de 8 septembrie

Așa cum am spus mai sus, potrivit libertatea.ro, peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica în acestă zi. Din acest număr, mai bine de 1,8 milioane sunt femei. Ei sunt cei care își sărbătoresc onomastica pe data de 8 septembrie:

Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marița; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.

Dacă ai persoane dragi pe care vrei să le sărbătorești în această zi, iată cele mai frumoase Mesaje de Sfânta Maria 2021.

Sunt însă și persoane cu numele de Marius care aleg să-și serbeze ziua de nume. Publicația mai sus menționată spune că Marius vine de la Zeul Mars și nu este derivat din Maria.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
4
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie în bol alb cu furculiță
Rețete
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Pentru o masă de prânz simplă, dar delicioasă sau chiar pentru cină, merită preparată o salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie. Rețeta este simplă și rapidă, perfectă pentru atunci când timpul...
5
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
PARTENERI
×