Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică: semnificație și superstiții

Pe data de 8 septembrie creștinii sărbătoresc Sfânta Maria Mică. Sunt peste 2,2 milioane de români care își serbează onomastica în această azi, așa că hai să descoperim împreună tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică.

Publicat: 7 septembrie 2021, 15:00

Potrivit alba24.ro este cea mai mare sărbătoare a toamnei. Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini, iar părinții ei sunt cunoscuți sub numele de Ioachim și Ana. Îngerul Gavril este cel care i-a ajutat să-și îndeplinească cea mai mare dorință, iar pe fiica lor născută au numit-o Maria.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Pe data de 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. În popor se știe că Sfânta Maria Mică este ziua care stabilește clar limitele între toamnă și vară. Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică intră faptul că bărbații nu au voie să facă treabă în gospodărie în această zi. Femeile nu au voie să coasă și nici să spele haine. De asemenea se mai spune că femeile care își doresc foarte mult un copil trebuie să se roage mult în această zi, iar visul va deveni realitate.

În această zi păsările pleacă spre țările calde, insectele se retrag în pământ, se începe recoltarea, vremea devine capricioasă. După data de 8 septembrie oamenii încep să culeagă viile și să semene cerealele de toamnă.

Obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică

Adesea se spune în popor că cei care gătesc pe data de 8 septembrie pot atrage asupra lor boli grave. Pe tot parcursul zilei de Sfânta Maria Mică se aprinde o candelă la icoana Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul zilei. Se spune că aceasta va alunga spriritele rele.

Reclamă

Tot pe data de 8 septmebrie, în zi de mare sărbătoare, se fac o mulțime de pelerinaje la mănăstiri, iar la biserică se duc fructe, pâine și se aprind lumânări.

Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică, femeile trebuie să împartă struguri și prune pentru ca cei trecuți în neființă să primească din recolta de toamnă.

De asemenea, se mai spune că cei care culeg plante tămăduitoare și nu au apucat să facă acest lucru până acum, trebuie să renunțe la obicei pentru că după data de 8 septembrie acestea își pierd din puterile tămăduitoare.

Reclamă

În Maramureș de exemplu, oamenii cred că dacă pe data de 8 septembrie plouă, toamna este una urâtă și mohorâtă. Dacă în schimb înfloresc merii și perii, atunci recoltele se vor culege mult mai ușor.

Una dintre cele mai vechi tradiții de Sfânta Maria Mică spune că în ajunul sărbătorii, oamenii care sunt bolnavi trebuie să prepare un cozonac cu multe arome și stafide și să-l rumească bine în cuptor. Preparatul este cunoscut sub numele de Cozonacul Maicii Domnului. Tradiția spune că cei care urmează acest ritual se vor vindeca.

Ce nume se serbează pe data de 8 septembrie

Așa cum am spus mai sus, potrivit libertatea.ro, peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica în acestă zi. Din acest număr, mai bine de 1,8 milioane sunt femei. Ei sunt cei care își sărbătoresc onomastica pe data de 8 septembrie:

Marian; Marin; Mioara; Mia; Maricica; Marița; Marina; Marilena; Mari; Mărioara; Meri; Măriuța; Mara; Marioara; Marusia; Ana-Maria; Mimi; Marinel.

Dacă ai persoane dragi pe care vrei să le sărbătorești în această zi, iată cele mai frumoase Mesaje de Sfânta Maria 2021.

Sunt însă și persoane cu numele de Marius care aleg să-și serbeze ziua de nume. Publicația mai sus menționată spune că Marius vine de la Zeul Mars și nu este derivat din Maria.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O ceașcă de cafea care se află pe un blat gri alături de o tabletă de ciocolată neagră și câteva boabe de cafea pentru a ilustra câte cești de cafea poți bea zilnic
Sănătate
Câte cești de cafea poți bea zilnic. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor
Consumul unei cești de cafea dimineața este un adevărat ritual pentru cele mai multe persoane. Nimic nu se compară cu mirosul aromat care îți inundă casa într-o zi răcoroasă de toamnă. Totuși, prea multe...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii octombrie 2022 îi aduce pe nativi în fața schimbărilor ambițioase de viitor. Relațiile amoroase încep să prindă contur, iar cei mai mulți știu cu exactitate ce își doresc de la partenerul de...
3
Brad Pitt, în costum negru, la Festivalul de Film de la Veneția
Divertisment
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună. „Prietenii nu sunt siguri dacă este ceva serios”, a spus o sursă pentru People despre cei...
4
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie neagră lungă stă în pădure
Horoscop
Cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Află din ce categorie faci parte
Unii oameni au cu siguranță dare de mână atunci când vine vorba despre resursele lor financiare, însă acum vei afla cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Astrologii sunt de părere că există...
5
Regina Elisabeta a II-a într-un costum gri în timp ce poartă celebrul colier din perle la gât
Divertisment
Motivul pentru care Regina Elisabeta a II-a purta întotdeauna perle la gât. Toate ținutele ei erau accesorizate cu un astfel de colier
Majestatea Sa a oferit de-a lungul anilor o mulțime de lecții legate de stil. În ciuda vârstei înaintate, Regina a purtat tot timpul ținute colorate care să-i reflecte personalitatea veselă și jovială. De cele...
PARTENERI
×