Potrivit alba24.ro este cea mai mare sărbătoare a toamnei. Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini, iar părinții ei sunt cunoscuți sub numele de Ioachim și Ana. Îngerul Gavril este cel care i-a ajutat să-și îndeplinească cea mai mare dorință, iar pe fiica lor născută au numit-o Maria.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
Pe data de 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. În popor se știe că Sfânta Maria Mică este ziua care stabilește clar limitele între toamnă și vară. Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică intră faptul că bărbații nu au voie să facă treabă în gospodărie în această zi. Femeile nu au voie să coasă și nici să spele haine. De asemenea se mai spune că femeile care își doresc foarte mult un copil trebuie să se roage mult în această zi, iar visul va deveni realitate.
În această zi păsările pleacă spre țările calde, insectele se retrag în pământ, se începe recoltarea, vremea devine capricioasă. După data de 8 septembrie oamenii încep să culeagă viile și să semene cerealele de toamnă.
Obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mică
Adesea se spune în popor că cei care gătesc pe data de 8 septembrie pot atrage asupra lor boli grave. Pe tot parcursul zilei de Sfânta Maria Mică se aprinde o candelă la icoana Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul zilei. Se spune că aceasta va alunga spriritele rele.
Tot pe data de 8 septmebrie, în zi de mare sărbătoare, se fac o mulțime de pelerinaje la mănăstiri, iar la biserică se duc fructe, pâine și se aprind lumânări.
Pe lista de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică, femeile trebuie să împartă struguri și prune pentru ca cei trecuți în neființă să primească din recolta de toamnă.
De asemenea, se mai spune că cei care culeg plante tămăduitoare și nu au apucat să facă acest lucru până acum, trebuie să renunțe la obicei pentru că după data de 8 septembrie acestea își pierd din puterile tămăduitoare.