Reclamă

Cum îți influențează numele personalitatea

Prima informație pe care o împărtășești străinilor despre tine este numele tău. Felul în care ești numită poate avea însă un impact surprinzător asupra modului în care ești percepută de cei din jur. Cum îți influențează numele personalitatea?

Publicat: 6 iunie 2021, 7:49 / Actualizat: 4 noiembrie 2021, 18:36

Modul în care părinții tăi te-au crescut te-a modelat. Cu siguranță te-ai gândit la acest lucru; la strictețea, sau dimpotrivă, la „căldura” lor. Însă nu ai acordat atât de multă atenție consecințelor pe care le-ar fi putut avea asupra vieții tale numele ales de aceștia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți influențează numele personalitatea

Alegerea numelui unui copil reprezintă în general un moment important din viața proaspeților părinți. Ei acordă mult timp de gândire acestui subiect. Unii părinți încearcă astfel să își pună în evidență creativitatea. Alții găsesc prin intermediul acestei alegeri un mod de a-și exprima propria personalitate sau identitate. Ceea ce mulți părinți nu realizează pe deplin este că alegerea numelui copiilor ar putea juca un rol în modelarea felului în care cei din jur le văd copilul; modelând astfel tipul de persoană ce va deveni propriul lor copil.

„Numele este folosit pentru identificarea unei persoană și comunicarea cu aceasta. De aceea servește ca bază a concepției de sine, mai ales în raport cu ceilalți”, spune David Zhu, psiholog la Universitatea din Arizona , citat de BBC.

Desigur, mulți alți factori ne influențează persnalitatea. Genele, experiențele, rolurile pe care ni le asumăm, locul de muncă, sau locul în familie. Cel mai important ancoraj al identității noastre de sine de-a lungul vieții rămâne propriul nostru nume.

–  Gordon Allport, unul dintre fondatorii psihologiei personalității

Reclamă

La nivel de bază, numele nostru poate releva detalii despre etnicitatea sau trecutul familiei noastre. Desigur, acest lucru nu este întotdeauna valabil. Popularitatea anumitor nume se schimbă odată cu trecerea timpului. Iar anumite trăsături pe care cei din jur le asociază unui nume pot influența modul în care aceștia ne tratează.

Ce spun studiile

Conform unui studiu efectuat în anii 2000, condus de psihologul american Jean Twenge, chiar dacă nu sunt frustrați de mediul familial și sunt satisfăcuți de viața lor, oamenii cărora nu le place numele lor se adaptează mai greu la mediul înconjurător. Acest lucru se petrece din cauza lipsei lor de încredere și stimei scăzute de sine; „numele care nu le place devine un simbol al sinelui lor”.

Reclamă

Un alt studiu german, efectuat în 2011, demonstrează că respondenții au respins numele considerate nepopulare; alegându-le pe care care li se păreau mai atractive. De asemenea, se pare că studiile demonstrează că oamenii au tendința de a refuza să ajute străinii ale căror nume sunt evaluate negativ.

Potrivit specialiștilor, cu siguranță este dificil să fii o persoană călduroasă, de încredere, dacă ai fost respinsă în repetate rânduri în viață, din cauza numelui tău. Se pare că respondenții cu nume care nu erau populare au șanse mai mari să fie mai puțin educați și să aibă o stimă de sine scăzută; ca și cum respingerea de care au avut parte este o reflecție a modului în care au evoluat în viață.

Alegerea numelui

Deși un nume mai puțin obișnuit poate fi dezavantajos pe termen scurt, atunci când ești copil acesta ar putea avea avantaje pe termen lung, generându-ți un sentiment al unicității personale. Un studiu realizat de Institutul de Psihologie din Beijing a arătat că dacă ești posesoarea unui nume mai rar ai șanse crescute de a avea o carieră ieșită din comun, precum cea de regizor de film sau judecător.

Acest lucru pare să amintească oarecum de așa-numitul „determinism nominativ”; ideea că sensul numelor noastre influențează deciziile noastre de viață. A avea un nume neobișnuit s-ar putea chiar să ne modeleze pentru a fi mai creative și mai deschise.

Dacă urmează să devii mămică s-ar putea să te întrebi dacă ar trebui să alegi un nume clasic, comun, popular, pentru a îmbunătăți astfel  popularitatea și simpatia copilului; sau dacă ar trebui să alegi un apelativ original, și să îl ajuți să se simtă special și creativ. Poate că trucul este să găsești o modalitate de a alege un nume comun care se modifică ușor într-un apelativ mai distinctiv.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×