Reclamă

Tradiții și obiceiuri de Florii. Care este semnificația acestei sărbători

Cu doar o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar în zilele noastre acest lucru se celebrează cu o serie de tradiții și obiceiuri de Florii.

Publicat: 16 aprilie 2022, 6:01 / Actualizat: 9 aprilie 2023, 9:14

Floriile sunt cunoscute sub diferite denumiri în funcție de fiecare regiune a țări. Cu toat acestea, sărbătoarea marchează un eveniment biblic comun, anume intrarea lui Iisus în Ierusalim. Totodată, sărbătoarea Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor care se încheie în seară sărbătoririi Învierii Domnului. În fiecare an, în Săptămâna Patimilor, la biserică creștinii pot participa în fiecare seară la slujba Deniilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tradiții și obiceiuri de Florii

Floriile aduc cu sine începerea Deniilor care se țin până în Vinerea Mare, atunci când se cântă Prohodul Domnului. Pe lângă intrarea Domnului în Ierusalim, cei care poartă nume de flori se sărbătoresc în ziua Floriilor.

Prima tradiție spune că de Florii are loc a doua dezlegare din postul Paștelui. Astfel, creștinii ortodocși pot prepara la masa lor pește. Multe persoane sunt de părere că peștele consumat în ziua de Florii are puteri vindecătoare.

O altă tradiție deosebită spune că oamenii trebuie să ducă la biserică ramuri de salcie pentru a și sfințite. Acestea se pun ulterior la icoane sau la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să ofere roade bogate. Se spune că în ziua de Florii gospodinele coc plăcinte pe care merg ulterior să le împărtășească.

Ramurile de salcie au puteri vindecătoare și se țin cu grijă la icoanele din casă sau în porțile caselor. Există unele zone din țară unde crenguțele de salcie se pun sub pernă pentru ca fetele să-și poată visa alesul.

Reclamă

O superstiție mai veche spune că în ziua de Florii nu trebuie să te speli pe cap. Se spune că persoanele care se spală pe cap în duminica de Florii vor albi. Dar cea mai răspândită superstiție este cea legată de vremea din ziua Floriilor.

Ce semnifică Duminica de Florii

Se spune că în Duminica Floriilor, Mântuitorul și-a făcut intrarea în cetatea Ierusalimului. Acesta a fost aștepta de omani și a fost întâmpinat ca un împărat.

Reclamă

Mântuitorul a venit la Ierusalim pentru a pătimi moartea sa pe cruce pentru mântuirea tuturor celor din jur. Se spune că oamenii l-a așteptat pe Iisus Hristos cu ramuri de măslin și de finic și strigau ”Osana Fiul lui David, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus”

Mântuitorul pătimește timp de o săptămână întreagă, lucru care este amintit și în slujbele care se țin la biserică în toate zilele până la Înviere. Se spune că preoții împart credincioșilor ramuri de salcie sfințite.

Acestea simbolizeaza ramurile cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la sosirea în Ierusalim. Astfel, Floriile au o importanță aparte pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume, dar și pentru cei care își serbează numele în această zi specială. 

Pentru cei dragi ți-am pregătit o listă cu mesaje speciale de Florii pe care să le trimiți cu inima deschisă. Iată cum poți să-i surprinzi cu o urare unică și deosebită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×