Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe data de 13 aprilie. Află ce ai voie și ce nu ai voie să faci în duminica de dinaintea Paștelui. Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor a Patimilor Domnului sau Intrarea Domnului în Ierusalim.
Superstiții de Florii
Pe lângă însemnătatea acestei zile în calendarul creștin-ortodox, sunt mulți oameni care sunt sărbătoriți în această zi. În cazul bărbaților cel mai sărbătorit nume de Florii este Florin. În cazul femeilor, printre cele mai sărbătorite nume se numără Viorica și Florentina.
Ai aici lista numelor sărbătorite de Florii. Anemona, Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica.
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Florii
Creștin-ortodocșii adună crengi de salcie pe care mai apoi le duc la biserică ca să fie sfințite. La finalul slujbei le iau acasă. Le pun la icoanele din casă pentru a-i proteja pe ei și pe cei dragi de boli.
Sunt și persoane care aleg să le pună la ușa de la intrare sau la poartă, pentru a le proteja casa de pericole. Alți oameni aleg să pună crenguțele de salcie în jurul taliei ca să scape de durerile de spate.
În anumite zone ale țării, fetele singure dorm cu aceste crenguțe sub pernă. Există credința că dacă respectă acest obicei își vor găsi alesul și se vor mărita până la finalul anului.
De asemenea, se mai spune că de Florii nu trebuie să lipsească peștele de pe masă. E dezlegare la pește, iar cei care au ținut postul au acum ocazia să consume preparate din pește.