Reclamă

Ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie. Tradiții și obiceiuri populare

Ziua de 24 iunie 2024 este o zi cu mare însemnătate în calendarul creștin-ortodox. Este sărbătorită nașterea Sfântului Ioan Botezătorului, sărbătoare numită popular Sânzienele sau Drăgaica. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri populare. Află ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 24 iunie 2024, 11:06

În noaptea de 23 spre 24 iunie, credincioșii merg la biserică și se roagă pentru ei și oamenii pe care îi cunosc. Cei mai mulți oameni spun că e bine să duci flori la biserică și să le pui la icoane pentru a avea parte de sănătate și bunăstare pe tot parcursul anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cine sunt Sânzienele

Sânzienele sunt zâne bune, iele, dar se supără ori de câte ori tradiția și sărbătoarea nu le sunt respectate cu sfințenie. Atunci ele se împrietenesc cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

În noaptea dintre 23 și 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele fac o horă. În tradiția populară se spune că în locul în care ele își fac dansul va arăta ca și cum ar fi ars și nu va mai rodi nimic acolo, scrie playtech.ro.

Sărbătoarea de Sânziene e trecută cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea Sanzienelor mai este denumită și „Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, oprindu-se de cele mai multe ori pe 24 iunie. Daca cucul nu mai cântă de Sanziene, se spune că vara va fi una secetoasă.

Reclamă

Pe lângă zânele extrem de frumoase și bune, sărbătoarea de Sânziene se referă și la florile galbene ce înfloresc în preajma datei de 24 iunie.

Despre acestea se spune că au atribute ce ajută la prosperitate și la legătura cu divinitatea și că sunt substitute vegetale ale zânelor.

Sanzienele sunt descrise de catre popor ca niste zâne extrem de frumoase ale câmpului, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care dau puteri deosebite florilor ce înfloresc în această perioadă devenind plante de leac.

Reclamă

Ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie

Tot tradiția mai spune că în ziua de Sânziene e bine să aduci o floare de sânziene în casă. Se pare că aceasta este purtătoare de noroc. Ea trebuie să fie pusă în apropierea icoanelor și stropită cu aghiasmă, tot restul anului.

În ziua de 24 iunie, de Sânziene, nimeni nu lucrează până nu apune soarele. Aceasta sarbatoare este o ocazie perfectă de a sărbători vara și frumusețile ei așa cum se cuvine.

In multe zone din tară, în noaptea de Sanziene se aprind focuri pe dealuri. În anumite zone oamenii își înconjoară casele și proprietățile cu făclii aprinse pentru a avea parte de prosperitate. De asemenea, băieții singuri umbl prin sat și aruncă coronițe din flori de sânziene în curțile fetelor despre care se spune că sunt gata de măritat.

O altă superstițiespune că este un semn de belșug dacă plouă în ziua de Sânziene. Se spune că porumbul va da rod bogat, iar oamenii care au viță de vie vor face un vin foarte bun.

Noaptea de Sânziene este considerată bună și pentru alungarea spiritelor rele. Oamenii fac focuri și aruncă în ele poțiuni puternic mirositoare. De asemenea, se strigă în jurul focului, pentru ca spiritele să audă și să fugă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×