Reclamă

Ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie. Tradiții și obiceiuri populare

Ziua de 24 iunie 2024 este o zi cu mare însemnătate în calendarul creștin-ortodox. Este sărbătorită nașterea Sfântului Ioan Botezătorului, sărbătoare numită popular Sânzienele sau Drăgaica. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri populare. Află ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 24 iunie 2024, 11:06

În noaptea de 23 spre 24 iunie, credincioșii merg la biserică și se roagă pentru ei și oamenii pe care îi cunosc. Cei mai mulți oameni spun că e bine să duci flori la biserică și să le pui la icoane pentru a avea parte de sănătate și bunăstare pe tot parcursul anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cine sunt Sânzienele

Sânzienele sunt zâne bune, iele, dar se supără ori de câte ori tradiția și sărbătoarea nu le sunt respectate cu sfințenie. Atunci ele se împrietenesc cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

În noaptea dintre 23 și 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele fac o horă. În tradiția populară se spune că în locul în care ele își fac dansul va arăta ca și cum ar fi ars și nu va mai rodi nimic acolo, scrie playtech.ro.

Sărbătoarea de Sânziene e trecută cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea Sanzienelor mai este denumită și „Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, oprindu-se de cele mai multe ori pe 24 iunie. Daca cucul nu mai cântă de Sanziene, se spune că vara va fi una secetoasă.

Reclamă

Pe lângă zânele extrem de frumoase și bune, sărbătoarea de Sânziene se referă și la florile galbene ce înfloresc în preajma datei de 24 iunie.

Despre acestea se spune că au atribute ce ajută la prosperitate și la legătura cu divinitatea și că sunt substitute vegetale ale zânelor.

Sanzienele sunt descrise de catre popor ca niste zâne extrem de frumoase ale câmpului, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care dau puteri deosebite florilor ce înfloresc în această perioadă devenind plante de leac.

Reclamă

Ce e bine să faci cu florile de Sânziene pe 24 iunie

Tot tradiția mai spune că în ziua de Sânziene e bine să aduci o floare de sânziene în casă. Se pare că aceasta este purtătoare de noroc. Ea trebuie să fie pusă în apropierea icoanelor și stropită cu aghiasmă, tot restul anului.

În ziua de 24 iunie, de Sânziene, nimeni nu lucrează până nu apune soarele. Aceasta sarbatoare este o ocazie perfectă de a sărbători vara și frumusețile ei așa cum se cuvine.

In multe zone din tară, în noaptea de Sanziene se aprind focuri pe dealuri. În anumite zone oamenii își înconjoară casele și proprietățile cu făclii aprinse pentru a avea parte de prosperitate. De asemenea, băieții singuri umbl prin sat și aruncă coronițe din flori de sânziene în curțile fetelor despre care se spune că sunt gata de măritat.

O altă superstițiespune că este un semn de belșug dacă plouă în ziua de Sânziene. Se spune că porumbul va da rod bogat, iar oamenii care au viță de vie vor face un vin foarte bun.

Noaptea de Sânziene este considerată bună și pentru alungarea spiritelor rele. Oamenii fac focuri și aruncă în ele poțiuni puternic mirositoare. De asemenea, se strigă în jurul focului, pentru ca spiritele să audă și să fugă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată cu zâmbetul pe buze îmbrăcată elegant care ține în mână bani
Horoscop
Zodiile cu noroc la bani în această toamnă. Vezi dacă te numeri printre ele
Pentru acești nativi astrele vin cu surprize în plan financiar. Zodiile cu noroc la bani în această toamnă se vor simți privilegiate. E momentul să strângă recolta pentru ceea ce au muncit până acum....
2
Două zâne într-o pădure, una dintre ele pe un cal
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
Cremă de vanilie cu unt - Mousseline în bol alb, alături de păstăi de vanilie și o sită cu zahăr
Rețete
Cremă de vanilie cu unt. Cum prepari delicioasa Mousseline
Dacă nu mai știi ce cremă să prepari pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor îți recomandăm rețeta de cremă de vanilie cu unt, denumită Mousseline. Crema Mousseline este o variantă a cremei clasice de patiserie...
4
Mariah Carey în timp ce poartă o ținută extravagantă și cântă pe scenă în Las Vegas
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Brad Pitt și George Clooney în timp ce pozează împreună pe covorul roșu la premiera filmului Wolfs din Los Angeles
Divertisment
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cum au pozat cei doi actori pe covorul roșu
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cei doi actori au pozat împreună pe covorul roșu. La evenimentul special și-a făcut prezența și iubita lui Pitt. Ines de...
PARTENERI
×