Reclamă

Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute

Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de tip mărțișor, există în continuare persoane care preferă broșele. Află și tu pe ce parte se poartă mărțișorul. Descoperă câteva tradiții mai puțin cunoscute care au legătură cu acest obicei.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 1 martie 2024, 16:31

1 martie reprezintă venirea primăverii. Este ziua când femeile primesc flori, ciocolată, dar și mărțișoare. Bărbații sunt cei care oferă aceste daruri speciale, însă în unele zone chiar și femeile oferă mărțișoare. Această tradiție este veche și a rămas în colectivul nostru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe ce parte se poartă mărțișorul

Se spune că tradiția legată de oferirea mărțisorului este mai veche de 8.000 de ani. Mulți consideră că această tradiție este legată de credințele și practicile dacilor.

Aceștia ar fi fost cei care și-ar fi confecționat șiraguri cu pietricele albe și roșii pe care le purtau la gât. În tradiția veche, roșu reprezintă focul, sângele și soarele, în timp ce albul reprezintă limpezimea apelor și înțelepciunea. Mărțișoarele nu sunt simple accesorii pe care le oferim în ziua de 1 martie.

Ele au în spate o însemnătate cu totul deosebită. Tradiția populară spune că acestea ar trebui puse în piept.

Tradiția spune că acesta ar trebui pus în partea stângă. În trecut, șnurul mărțișoarelor se punea la gât sau la mână. Dacă în ceea ce privește purtarea șnurului la mână nu este importantă partea pe care o alegi, când vine vorba de cel pus în piept este imperios necesar să fie așezat în dreptul inimii.

Reclamă

Se spune că în acest fel, dorințele pe care ți le-ai pus la începutul primăverii vor deveni realitate. Este important să păstrezi acolo mărțișorul pe care l-ai primit în dar, spun cei de la A1.ro.

Șnurul trebuie și el păstra. La finalul lunii martie acesta se poate prinde de o crenguță a unui copac.

Se spune că trebuie să-ți pui o dorință. Snurul va dispărea din copac în momentul în care dorința ta se împlinește, spune o vorbă din bătrâni.

Reclamă

Ce semnifică ziua de 1 Martie

Mărțișorul este un simbol al tradițiilor din țara noastră. Acest obicei vechi s-a păstrat chiar și în zilele noastre. Șnurul bicolor poate prevesti dacă vei avea belșug pe parcursul anului. De cele mai multe ori, șnurul mărțișorului este legat de simboluri precum cele ale norocului.

Tradiția populară comună spune că acesta aduce noroc și fericire. Sunt multe legende legate de mărțișor. Una dintre ele spune că un zmeu a răpit soarele timp de trei anotimpuri, iar când a venit primăvara, un viteaz l-a înfruntat și a redat libertatea soarelui.

Viteazul a fost rănit în luptă și în locul în care s-a scurs sângele său pe zăpadă ar fi crescut ghiocei. Este o legendă specială care datează din vechi strămoși.

Tot în această perioadă se alege și baba. Poți afla mai multe despre această tradiție din articolul pe care l-am dedicat babelor.

Mărțișorul are semnificații diferite în funcție de zona țării noastre, însă în esență acesta reprezintă norocul și fericirea. 

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×