Reclamă

Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute

Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de tip mărțișor, există în continuare persoane care preferă broșele. Află și tu pe ce parte se poartă mărțișorul. Descoperă câteva tradiții mai puțin cunoscute care au legătură cu acest obicei.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 1 martie 2024, 16:31

1 martie reprezintă venirea primăverii. Este ziua când femeile primesc flori, ciocolată, dar și mărțișoare. Bărbații sunt cei care oferă aceste daruri speciale, însă în unele zone chiar și femeile oferă mărțișoare. Această tradiție este veche și a rămas în colectivul nostru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe ce parte se poartă mărțișorul

Se spune că tradiția legată de oferirea mărțisorului este mai veche de 8.000 de ani. Mulți consideră că această tradiție este legată de credințele și practicile dacilor.

Aceștia ar fi fost cei care și-ar fi confecționat șiraguri cu pietricele albe și roșii pe care le purtau la gât. În tradiția veche, roșu reprezintă focul, sângele și soarele, în timp ce albul reprezintă limpezimea apelor și înțelepciunea. Mărțișoarele nu sunt simple accesorii pe care le oferim în ziua de 1 martie.

Ele au în spate o însemnătate cu totul deosebită. Tradiția populară spune că acestea ar trebui puse în piept.

Tradiția spune că acesta ar trebui pus în partea stângă. În trecut, șnurul mărțișoarelor se punea la gât sau la mână. Dacă în ceea ce privește purtarea șnurului la mână nu este importantă partea pe care o alegi, când vine vorba de cel pus în piept este imperios necesar să fie așezat în dreptul inimii.

Reclamă

Se spune că în acest fel, dorințele pe care ți le-ai pus la începutul primăverii vor deveni realitate. Este important să păstrezi acolo mărțișorul pe care l-ai primit în dar, spun cei de la A1.ro.

Șnurul trebuie și el păstra. La finalul lunii martie acesta se poate prinde de o crenguță a unui copac.

Se spune că trebuie să-ți pui o dorință. Snurul va dispărea din copac în momentul în care dorința ta se împlinește, spune o vorbă din bătrâni.

Reclamă

Ce semnifică ziua de 1 Martie

Mărțișorul este un simbol al tradițiilor din țara noastră. Acest obicei vechi s-a păstrat chiar și în zilele noastre. Șnurul bicolor poate prevesti dacă vei avea belșug pe parcursul anului. De cele mai multe ori, șnurul mărțișorului este legat de simboluri precum cele ale norocului.

Tradiția populară comună spune că acesta aduce noroc și fericire. Sunt multe legende legate de mărțișor. Una dintre ele spune că un zmeu a răpit soarele timp de trei anotimpuri, iar când a venit primăvara, un viteaz l-a înfruntat și a redat libertatea soarelui.

Viteazul a fost rănit în luptă și în locul în care s-a scurs sângele său pe zăpadă ar fi crescut ghiocei. Este o legendă specială care datează din vechi strămoși.

Tot în această perioadă se alege și baba. Poți afla mai multe despre această tradiție din articolul pe care l-am dedicat babelor.

Mărțișorul are semnificații diferite în funcție de zona țării noastre, însă în esență acesta reprezintă norocul și fericirea. 

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii se vor simți preferați de astre în perioada următoare. Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024 vine cu previziuni neașteptate. Există o zodie care are noroc atât la bani, cât și în...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie mov și stă pe unpat de flori de liliac
Horoscop
Zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Nativul care are de luat decizii importante
Astrologii au dezvăluit care este zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Acest nativ va avea de luat multe decizii importante și va fi pus în situații dificile. Se anunță...
3
Liza Minnelli, dusă acasă în scaun cu rotile
Divertisment
Primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni
Au apărut primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni. Liza a fost surprinsă într-o ieșire publică rară...
4
Hartă astrală cu toate zodiile
Horoscop
Ce spun elementele semnului zodiacal despre tine. Personalitatea în funcție de zodie
Dacă te întrebi de ce simți și te manifești într-un anumit mod, e bine să știi că elementele semnului zodiacal în care te-ai născut au o influență certă. Află ce spun elementele semnului zodiacal...
5
O femeie frumoasă care stă în fața lunii și poartă o umbrelă galbenă pe umăr pentru a ilustra zodia nefericită a lunii aprilie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024 se va confrunta cu multe probleme. Acesta nativ va avea de luat decizii importante, iar viața s-ar putea să-l surprindă în perioada ce urmează. Este o lună plină...
PARTENERI
×