Reclamă

Babele din martie: ce înseamnă și cum se alege baba în prima săptămână de primăvară

Una dintre cele mai frumoase tradiții de la noi din țară vorbește despre Babele din martie. În credința populară a românilor, se crede că primele zile ale lunii martie sunt reprezentate de Babe. În unele zone ale țării mai sunt numite și Zilele Babei Dochia sau Zilele Babelor.

Publicat: 1 martie 2023, 6:14
Două păpui de mărțișor care reprezintă Moșii și Babele din Martie
Una dintre cele mai frumoase tradiții de la noi din țară vorbește despre Babele din Martie. Se crede că primele zile ale lunii Martie sunt reprezentate de Babe / Shutterstock

Babele au strânsă legătură cu prima zi de primăvară și cu Mărțișorul. Astfel, Babele sunt alese în zilele 1-9 martie al fiecărui an. Află și tu cum se aleg și ce semnifică alegerea acestora în poporul nostru. Descoperă tradițiile superbe legate de venirea primăverii la noi în țară.

Ce înseamnă Babele din martie

În zilele de 1-9 martie se sărbătoresc Babele de martie. Ziele Babei Dochia sunt în general foarte schimbătoare. Vremea din această perioadă este înșelătoare, iar ea poate spune multe despre modul în care va arăta întregul an.

În perioada de 1-9 martie, fiecare femeie își poate alege o zi, o babă, în funcție de vremea din timpul zilei pe care și-a ales-o, femeie va afla cum va fi vremea pentru ea tot anul în curs. Babele se alge în această perioadă tocmai pentru că zilele sunt extrem de schimbătoare și înșelătoare.

Unele zile sunt mult prea călduroase, în timp ce altele sunt mult prea friguroase. Venirea primăverii aduce întotdeauna semne despre felul în care va arăta restul anului pentru tine. Află mai multe și despre tradițiile de Mărțișor!

Se spune că tradiția de alegere a Babelor din martie a apărut după ce în folclor a început să circule mitul Babei Dochia.

Reclamă

Baba Dochia este una dintre cele mai vechi povești din mitologia și cultura românească. Se spun că aceasta și-ar fi luat numele de Sfânta Muceniță Evdochia, relatează digi24.

Se spune că zilele Babei corespund și cu zilele de urcuș ale Babei Dochia cu oile la munte. Obiceiurile ce țin de înnoirea a anotimpului sunt bine înrădăcinate la noi în țară.

După data de 9 martie încep să fie sărbătoriți Moșii de martie, reprezentanți ai celor 40 de Sfinți. Agerpres spune că zilele Babei semnificau în trecut lupta dintre forțele binelui și cele ale răului, dintre forțele întunericului și cele ale luminii.

Reclamă

Cum se aleg Babele și ce spun despre tine

Fiecare femeie trebuie să-și aleagă o babă în perioada 1-9 martie. Alegerea acesteia nu este una aleatorie, ci se calculează în funcție de data de naștere.

Conform publicației Libertatea, dacă ziua ta de naștere este pe data de 15, atunci Baba se va calcula în felul următor: 1 + 5 = 6, adică Baba ta va fi pe 6 martie. Baba din martie se poate alege și la întâmplare, dar dacă alegi să faci acest lucru trebuie ca alegerea ta să fie făcută cu mult timp înainte. În funcție de vremea din ziua aleasă, se spune că așa îți va merge și ție tot anul.

Dacă afară este frig și vremea este mohorâtă, atunci vei avea parte de un an dificil, cu multe supărări și schimbări pe care cu greu le vei putea accepta. Dacă afară este frumos, atunci vei avea parte de un an cu multe reușite pe plan personal și profesional.

Potrivit tradiției din folclor, dacă plouă sau ninge în ziua Babei tale, atunci acest lucru este semn de bogăție. Întotdeauna după zilele Babelor vin zilele Moșilor.

Print tradiție se spune că aceste zile aduc cu ele vreme mult mai frumoasă și mai luminoasă. În unele zone ale țării Babele durează mult mai mult. În Maramureș, de exemplu, Babele durează 12 zile. Tradițiile și superstițiile variază de la zonă la zonă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
O fotografie panoramă cu lacul Scropoasa, aflat la doar două ore de București
Timp liber
Ce să vizitezi în weekend lângă București. Locul care pare desprins din povești
Dacă te întrebi ce să vizitezi în weekend lângă București, atunci avem soluția perfectă pentru tine. La doar două ore de capitală se află un loc desprins parcă din povești. Este vorba despre un...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×