De ce se folosesc culorile alb și roșu la șnurul mărțișorului
Tot sursa menționată mai sus scrie că cele două culori au fost alese pentru că roșul simbolizează sângele și face referire la ritualurile de sacrficare de la începutul primăverii. Albul reprezintă puritatea zăpezii care s-a dus. Alte surse spun că roșul este reprezentat de fapt de femeie și de puterea ei de a da viață, iar albul a fost ales pentru a reprezenta înțelepciunea bărbatului.
Sunt multe legende legate de ziua mărțișorului. Potrivit Radio România Cultural una dintre ele se referă la faptul că un zmeu a răpit soarele timp de trei anotimpuri, iar când a venit primăvara, un viteaz l-a înfruntat și a redat libertate soarelui. El a fost rănit în luptă și în locul în care s-a scurs sângele lui pe zăpadă au crescut doi ghiocei.
Legenda Babei Dochia
Tradiția populară spune că ziua de 1 martie este și Ziua Babei Dochia. De pe data de 1 martie și până pe data de 9 martie, zilele sunt numite Zilele Babei. În trecut se pare că Baba Dochia a avut nevoie de 9 zile pentru a urca pe munte cu oile. Urcarea ei simbolizează un nou an agrar. O altă legendă spune că firul de mărțișor a fost tors de Baba Dochia în cele 9 zile când a urcat pe munte.
Historia.ro scrie că, în timpul dacilor, șnurul era format din alte două culori și anume negru și alb. Potrivit legendei, baba Dochia ținea astfel socoteală zilelor și nopților pentru a ști când trebuie să ducă oile la păscut. După ce s-a supărat foarte tare pe nora sa, Baba Dochia a trimis-o să spele lâna neagră până o albește, dar din cauza frigului, sângele din degete a colorat lâna în roșu.
Semnificația zilei de 1 Martie în funcție de zona țării
Sărbătoare mărțișorului se celebrează diferit în multe zone din țară. NaționalFM scrie că în unele localități din Transilvania, șnurul alb și roșu este atârnat la uși, la geamuri, de coarnele animalelor pentru a îndepărta duhurile rele.
În zona Bihorului, oamenii se spală cu apa de la ploaia căzută pe data de 1 martie și consideră că doar așa vor devenit mai frumoși și mai sănătoși.
În Banat, fetele se spală cu zăpadă ca să aibă mereu parte de dragoste. Și în Banat și în Bucovina, dar și în Moldova sau Maramureș, fetele sunt cele care le oferă mărțișoare băieților. Băieții le oferă fetelor mărțișoare pe data de 8 martie.
În mai toate zonele țării ziua de 1 martie este legată și de alegerea Babei. De pe data de 1 martie până pe data de 9 martie, fiecare om își alege o zi, sau o babă și se spune că așa cum e vremea în ziua respectivă, așa este și personalitatea omului.
Totodată, pe data de 9 martie, în calendarul creștin-ortodox există sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia sau Mucenicii. În unele zone ale țării se respectă obiceiul de a bea 44 de pahare de vin.
1 Martie: tradiții și superstiții în alte țări
Dacă pentru țara noastră mărțișorul este vestitorul primăverii, el există și în Republica Moldova unde se crede că simbolizează bucuria și veselia, renașterea.
Vecinii noștri bulgari sărbătoresc și ei data de 1 martie, doar că se numește Martenitsa. Aici șnururile roșii simbolizează iubirea și sănătatea.
Șnurul bicolor se sărbătorește și în Albania și în Macedonia, dar aici este purtat doar de copii. Acesta se poartă numai două săptămâni. După data de 14 martie este agățat în copac pentru a alunga spiritele rele.