Reclamă

1 martie: semnificație, tradiții și superstiții

Sărbătoare de 1 Martie vestește sosirea primăverii, schimbarea anotimpului, dar celebrează și o tradiție veche legată de renașterea naturii.

Publicat: 1 martie 2021, 7:55 / Actualizat: 1 martie 2021, 10:10

1 Martie este zi de sărbătoare în România. Toată ziua se oferă în dar mărțișoare și se fac cadouri doamnelor și domnișoarelor. Florile, bomboanele și mărțișoarele sunt elementele care bucură pe oricine în prima zi a primăverii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semnificația zilei de 1 Martie

Mărțișorul e un simbol cu tradiție în țara noastră. Acesta este reprezentat de un șnur alb și roșu și de un obiect decorativ, simbolic. Fetele și femeile poartă mărțișoarele în piept sau la mână pe toată durata lunii martie. Ghiocelul e una dintre florile care prevestec primăvara. El e dăruit pe data de 1 martie împreună cu frumoasele mărțișoare.

După ce e purtat de femei, șnurul bicolor se agață de ramurile pomilor fructiferi. Se spune că acesta va aduce belșug în casă tot restul anului.

O altă superstiție se referă la faptul că dacă persoana care leagă mărțișorul în copac își pune o dorință, aceasta va prinde contur imediat.

Găsește cele mai frumoase urări de la mulți ani pentru persoanele dragi și cu ocazia zilei de 1 martie le poți transmite gândurile tale frumoase.

Reclamă

1 Martie: tradiții și superstiții în România

De cele mai multe ori, de șnurul alb și roșu sunt legate simboluri ale norocului, precum foi de trifoi, potcoave sau coșari. Toată lumea crede despre mărțișor că aduce numai noroc și fericire.

Tradiția mărțișorului datează de mai bine de 8 000 de ani. La început mărțișoarele erau reprezentate de pietre colorate cu alb și roșu, care se purtau la gât drept coliere, scrie romaniatourism.com.

Reclamă

De ce se folosesc culorile alb și roșu la șnurul mărțișorului

Tot sursa menționată mai sus scrie că cele două culori au fost alese pentru că roșul simbolizează sângele și face referire la ritualurile de sacrficare de la începutul primăverii. Albul reprezintă puritatea zăpezii care s-a dus. Alte surse spun că roșul este reprezentat de fapt de femeie și de puterea ei de a da viață, iar albul a fost ales pentru a reprezenta înțelepciunea bărbatului.

Sunt multe legende legate de ziua mărțișorului. Potrivit Radio România Cultural una dintre ele se referă la faptul că un zmeu a răpit soarele timp de trei anotimpuri, iar când a venit primăvara, un viteaz l-a înfruntat și a redat libertate soarelui. El a fost rănit în luptă și în locul în care s-a scurs sângele lui pe zăpadă au crescut doi ghiocei.

Legenda Babei Dochia

Tradiția populară spune că ziua de 1 martie este și Ziua Babei Dochia. De pe data de 1 martie și până pe data de 9 martie, zilele sunt numite Zilele Babei. În trecut se pare că Baba Dochia a avut nevoie de 9 zile pentru a urca pe munte cu oile. Urcarea ei simbolizează un nou an agrar. O altă legendă spune că firul de mărțișor a fost tors de Baba Dochia în cele 9 zile când a urcat pe munte.

Historia.ro scrie că, în timpul dacilor, șnurul era format din alte două culori și anume negru și alb. Potrivit legendei, baba Dochia ținea astfel socoteală zilelor și nopților pentru a ști când trebuie să ducă oile la păscut. După ce s-a supărat foarte tare pe nora sa, Baba Dochia a trimis-o să spele lâna neagră până o albește, dar din cauza frigului, sângele din degete a colorat lâna în roșu.

Semnificația zilei de 1 Martie în funcție de zona țării

Sărbătoare mărțișorului se celebrează diferit în multe zone din țară. NaționalFM scrie că în unele localități din Transilvania, șnurul alb și roșu este atârnat la uși, la geamuri, de coarnele animalelor pentru a îndepărta duhurile rele.

În zona Bihorului, oamenii se spală cu apa de la ploaia căzută pe data de 1 martie și consideră că doar așa vor devenit mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă ca să aibă mereu parte de dragoste. Și în Banat și în Bucovina, dar și în Moldova sau Maramureș, fetele sunt cele care le oferă mărțișoare băieților. Băieții le oferă fetelor mărțișoare pe data de 8 martie.

În mai toate zonele țării ziua de 1 martie este legată și de alegerea Babei. De pe data de 1 martie până pe data de 9 martie, fiecare om își alege o zi, sau o babă și se spune că așa cum e vremea în ziua respectivă, așa este și personalitatea omului.

Totodată, pe data de 9 martie, în calendarul creștin-ortodox există sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia sau Mucenicii. În unele zone ale țării se respectă obiceiul de a bea 44 de pahare de vin.

1 Martie: tradiții și superstiții în alte țări

Dacă pentru țara noastră mărțișorul este vestitorul primăverii, el există și în Republica Moldova unde se crede că simbolizează bucuria și veselia, renașterea.

Vecinii noștri bulgari sărbătoresc și ei data de 1 martie, doar că se numește Martenitsa. Aici șnururile roșii simbolizează iubirea și sănătatea.

Șnurul bicolor se sărbătorește și în Albania și în Macedonia, dar aici este purtat doar de copii. Acesta se poartă numai două săptămâni. După data de 14 martie este agățat în copac pentru a alunga spiritele rele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×