Reclamă

Semnificația zilei de 8 Martie: tradiții și obiceiuri

Ziua de 8 martie este o zi cu însemnătate în întreaga lume. Pe această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Care e semnificația zilei de 8 martie și cum se sărbătorește în alte țări.

Publicat: 7 martie 2021, 16:25

Dacă în unele țări se serbează Ziua Femeii, altele o numesc Ziua Mamei. România de exemplu oamenii aleg să le celebreze pe ambele. Semnificația zilei de 8 martie se referă la o sărbătoare dedicată femeilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată pentru prima dată în anul 1977, într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Semnificația zilei de 8 Martie

Fie că alegi să stai acasă cu prietenii, sărbătorești prin muncă sau te bucuri de cadourile de la partener, pe data de 8 martie trebuie să sărbătorești. Istoria Zilei Femeii trebuie să fie scrisă în continurea și tu trebuie să faci parte din istorie.

Cum a luat naștere Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii a luat naștere în urma unui protest al unor femei din clasa muncitoare. Acestea au cerut reducerea numărului de zile de muncă. Totul se întâmpla pe data de 8 martie 1857. ONU atrage mereu atenția asupra faptului că data de 8 martie trebuie să însemne mai mult. Nu este numai despre celebrarea femeilor din preajma noastră. Trebuie să rămână la idee că femeile din întreaga lume trec zi de zi prin tot felul de dificultăți pentru a face față vieții dure, scrie History.com.

Reclamă

Ziua de 8 martie e sărbătorită în mai multe țări din lume. Femeile sunt celebrate pentru realizările pe care le au și în această zi sunt lăsate deoparte diferențele de etnie, limbă, culoare sau clasă socială.

Prima zi a Femeii a avut loc în Statele Unite ale Americii, pe data de 28 februarie 1909. Partidul Socialist a ales ziua de 28 februarie în amintirea unei greve din anul 1908, în care femeile au protestat împotriva calității muncii.

În anul 1019, la Copenhaga, într-o întâlnire a Internaționalei Socialiste, s-a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii. Nu s-a ales atunci nicio dată. Data de 8 martie a fost stabilită abia în anul 1913, scrie Digi24.ro.

Reclamă

În anul 1975, în Anul Internațional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe data de 8 martie.

În România, abia pe data de 3 martie 2016, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii. A declarat ziua de 8 martie Ziua Femeii, iar data de 19 noiembrie, Ziua Bărbatului, potrivit sursei citate mai sus.

Țările în care se sărbătorește Ziua Femeii

Iată care sunt țările în care se sărbătorește Ziua Femeii: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Tradiții și Obiceiuri de 8 martie

Pe data de 8 martie femeile sunt sărbătorite cu flori, ele fiind principalele simboluri ale acestei zile. În unele țări se spune că femeile care poartă mărțișor în piept între 1 și 9 martie vor avea noroc tot anul.

În Rusia, pe data de 8 martie femeile din toată țara primesc flori. În Italia sunt organizate conferințe pentru afirmarea drepturilor femeilor.

În China, bărbații le dăruiesc flori și cadouri femeilor din viața lor. Doamnele au ziua liberă pentru a se sărbători în oraș.

În România femeile sunt sărbătorite pe data de 8 martie. Florile și cadourile nu trebuie să lipsească în această zi dedicată lor. În ziua următoare este din nou sărbătoare. Află care e și semnificația zilei de 9 martie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×