Reclamă

Semnificația zilei de 8 Martie: tradiții și obiceiuri

Ziua de 8 martie este o zi cu însemnătate în întreaga lume. Pe această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Care e semnificația zilei de 8 martie și cum se sărbătorește în alte țări.

Publicat: 7 martie 2021, 16:25

Dacă în unele țări se serbează Ziua Femeii, altele o numesc Ziua Mamei. România de exemplu oamenii aleg să le celebreze pe ambele. Semnificația zilei de 8 martie se referă la o sărbătoare dedicată femeilor.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată pentru prima dată în anul 1977, într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Semnificația zilei de 8 Martie

Fie că alegi să stai acasă cu prietenii, sărbătorești prin muncă sau te bucuri de cadourile de la partener, pe data de 8 martie trebuie să sărbătorești. Istoria Zilei Femeii trebuie să fie scrisă în continurea și tu trebuie să faci parte din istorie.

Cum a luat naștere Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii a luat naștere în urma unui protest al unor femei din clasa muncitoare. Acestea au cerut reducerea numărului de zile de muncă. Totul se întâmpla pe data de 8 martie 1857. ONU atrage mereu atenția asupra faptului că data de 8 martie trebuie să însemne mai mult. Nu este numai despre celebrarea femeilor din preajma noastră. Trebuie să rămână la idee că femeile din întreaga lume trec zi de zi prin tot felul de dificultăți pentru a face față vieții dure, scrie History.com.

Reclamă

Ziua de 8 martie e sărbătorită în mai multe țări din lume. Femeile sunt celebrate pentru realizările pe care le au și în această zi sunt lăsate deoparte diferențele de etnie, limbă, culoare sau clasă socială.

Prima zi a Femeii a avut loc în Statele Unite ale Americii, pe data de 28 februarie 1909. Partidul Socialist a ales ziua de 28 februarie în amintirea unei greve din anul 1908, în care femeile au protestat împotriva calității muncii.

În anul 1019, la Copenhaga, într-o întâlnire a Internaționalei Socialiste, s-a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii. Nu s-a ales atunci nicio dată. Data de 8 martie a fost stabilită abia în anul 1913, scrie Digi24.ro.

Reclamă

În anul 1975, în Anul Internațional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe data de 8 martie.

În România, abia pe data de 3 martie 2016, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii. A declarat ziua de 8 martie Ziua Femeii, iar data de 19 noiembrie, Ziua Bărbatului, potrivit sursei citate mai sus.

Țările în care se sărbătorește Ziua Femeii

Iată care sunt țările în care se sărbătorește Ziua Femeii: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Tradiții și Obiceiuri de 8 martie

Pe data de 8 martie femeile sunt sărbătorite cu flori, ele fiind principalele simboluri ale acestei zile. În unele țări se spune că femeile care poartă mărțișor în piept între 1 și 9 martie vor avea noroc tot anul.

În Rusia, pe data de 8 martie femeile din toată țara primesc flori. În Italia sunt organizate conferințe pentru afirmarea drepturilor femeilor.

În China, bărbații le dăruiesc flori și cadouri femeilor din viața lor. Doamnele au ziua liberă pentru a se sărbători în oraș.

În România femeile sunt sărbătorite pe data de 8 martie. Florile și cadourile nu trebuie să lipsească în această zi dedicată lor. În ziua următoare este din nou sărbătoare. Află care e și semnificația zilei de 9 martie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton și Prințul William în Londra la un eveniment public
Divertisment
Cadoul Prințului William pentru Rose Hanbury. Ce spune presa internațională despre infidelitatea Prințului de Wales
Presa internațională vorbește despre cadoul Prințului William pentru Rose Hanbury. Se zvonește că cei doi ar fi avut o relație și că Prințul de Wales i-ar fi fost infidel soției sale, Kate Middleton. Zvonurile...
2
O femeie care privește cu jind un desert de pe o farfurie
Lifestyle
Trucuri pentru a păcăli foamea. Ce să faci ca să reduci poftele din timpul zilei
Poftele îți dau bătăi de cap? Simți că, oricât de mult ai încerca să te menții cu planul tău de dietă, poftele îți stau în mod constant în cale? Ai mai jos câteva trucuri...
3
Fată frumoasă poartă o pălărie și stă într-o pădure
Horoscop
Care este sufletul tău pereche, în funcție de zodie. Nativii care trăiesc cele mai frumoase povești de iubire
Dacă vrei să știi care este sufletul tău pereche în funcție de zodie, ai venit în locul potrivit. Trăsăturile fiecăruia sunt extrem de importante în alegerea partenerului de viață. De asemenea, chiar dacă pare...
4
Două porții de Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi în boluri albe, alături de felii de pâine
Rețete
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă te întrebi ce mai poți prepara pentru masa de prânz, încearcă o rețetă de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare. Rețetele de supă și ciorbă fac parte din meniul...
5
Mâini de femeie pe un fundal turcoaz, cu multe culori și forme de diferite dimensiuni
Frumusețe
Unghii de primăvară. 8 modele simple pe care le poți face acasă
Primăvara își intră în rol și mai mult ca sigur ai nevoie de o reîmprospătare de look. Îți propunem câteva modele de unghii de primăvară, simplu de realizat, fără ustensile profesionale. Pentru că pe...
PARTENERI
×