Reclamă

Semnificația zilei de 8 Martie: tradiții și obiceiuri

Ziua de 8 martie este o zi cu însemnătate în întreaga lume. Pe această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Care e semnificația zilei de 8 martie și cum se sărbătorește în alte țări.

Publicat: 7 martie 2021, 16:25

Dacă în unele țări se serbează Ziua Femeii, altele o numesc Ziua Mamei. România de exemplu oamenii aleg să le celebreze pe ambele. Semnificația zilei de 8 martie se referă la o sărbătoare dedicată femeilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată pentru prima dată în anul 1977, într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Semnificația zilei de 8 Martie

Fie că alegi să stai acasă cu prietenii, sărbătorești prin muncă sau te bucuri de cadourile de la partener, pe data de 8 martie trebuie să sărbătorești. Istoria Zilei Femeii trebuie să fie scrisă în continurea și tu trebuie să faci parte din istorie.

Cum a luat naștere Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii a luat naștere în urma unui protest al unor femei din clasa muncitoare. Acestea au cerut reducerea numărului de zile de muncă. Totul se întâmpla pe data de 8 martie 1857. ONU atrage mereu atenția asupra faptului că data de 8 martie trebuie să însemne mai mult. Nu este numai despre celebrarea femeilor din preajma noastră. Trebuie să rămână la idee că femeile din întreaga lume trec zi de zi prin tot felul de dificultăți pentru a face față vieții dure, scrie History.com.

Reclamă

Ziua de 8 martie e sărbătorită în mai multe țări din lume. Femeile sunt celebrate pentru realizările pe care le au și în această zi sunt lăsate deoparte diferențele de etnie, limbă, culoare sau clasă socială.

Prima zi a Femeii a avut loc în Statele Unite ale Americii, pe data de 28 februarie 1909. Partidul Socialist a ales ziua de 28 februarie în amintirea unei greve din anul 1908, în care femeile au protestat împotriva calității muncii.

În anul 1019, la Copenhaga, într-o întâlnire a Internaționalei Socialiste, s-a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii. Nu s-a ales atunci nicio dată. Data de 8 martie a fost stabilită abia în anul 1913, scrie Digi24.ro.

Reclamă

În anul 1975, în Anul Internațional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe data de 8 martie.

În România, abia pe data de 3 martie 2016, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii. A declarat ziua de 8 martie Ziua Femeii, iar data de 19 noiembrie, Ziua Bărbatului, potrivit sursei citate mai sus.

Țările în care se sărbătorește Ziua Femeii

Iată care sunt țările în care se sărbătorește Ziua Femeii: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Tradiții și Obiceiuri de 8 martie

Pe data de 8 martie femeile sunt sărbătorite cu flori, ele fiind principalele simboluri ale acestei zile. În unele țări se spune că femeile care poartă mărțișor în piept între 1 și 9 martie vor avea noroc tot anul.

În Rusia, pe data de 8 martie femeile din toată țara primesc flori. În Italia sunt organizate conferințe pentru afirmarea drepturilor femeilor.

În China, bărbații le dăruiesc flori și cadouri femeilor din viața lor. Doamnele au ziua liberă pentru a se sărbători în oraș.

În România femeile sunt sărbătorite pe data de 8 martie. Florile și cadourile nu trebuie să lipsească în această zi dedicată lor. În ziua următoare este din nou sărbătoare. Află care e și semnificația zilei de 9 martie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 20 mai – 26 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Deciziile spontane sunt la ordinea zilei pentru nativii din zodiac. Horoscopul săptămânii 20 mai – 26 mai 2024 îți aduce previziuni astrale pentru toate zodiile. Vor exista probleme pe plan financiar și momente de...
2
O femeie îmbrăcată elegant, în cadru feeric
Horoscop
Zodiile care sunt cei mai buni profesori. Nativii care au darul predării
Ești un profesor care caută să descopere secretele din spatele priceperii sale la catedră sau doar vrei să înțelegi care nativi au abilități înnăscute de predare? Ai mai jos o listă făcută de astrologi...
3
Shiloh Jolie-Pitt cu părul prins la un eveniment public
Divertisment
Shiloh Jolie-Pitt s-a filmat dansând. Fiica Angelinei Jolie e de nerecunoscut după ce și-a tuns părul scurt
Shiloh Jolie-Pitt s-a filmat dansând. Fiica Angelinei Jolie e de nerecunoscut de când a decis să treacă printr-o schimbare radicală de look. Adolescenta s-a tuns scurt și se bucură de această perioadă așa cum...
4
Leonardo DiCaprio cu o șapcă pe cap și în timp ce vorbește la un telefon
Divertisment
Cum petrece Leonardo DiCaprio atunci când nu-l vede nimeni. Actorul și Vittoria Ceretti nu au mai ținut cont de nimic
S-a aflat cum petrece Leonardo DiCaprio atunci când nu-l vede nimeni. Actorul a fost surprins în compania iubitei sale. El și Vittoria Ceretti nu s-au mai ascuns de camerele de fotografiat și-au dat frâu...
5
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
PARTENERI
×