Semnificația zilei de 8 Martie: tradiții și obiceiuri

Ziua de 8 martie este o zi cu însemnătate în întreaga lume. Pe această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Care e semnificația zilei de 8 martie și cum se sărbătorește în alte țări.

7 martie 2021 la 16:25

Dacă în unele țări se serbează Ziua Femeii, altele o numesc Ziua Mamei. România de exemplu oamenii aleg să le celebreze pe ambele. Semnificația zilei de 8 martie se referă la o sărbătoare dedicată femeilor.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată pentru prima dată în anul 1977, într-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Semnificația zilei de 8 Martie

Fie că alegi să stai acasă cu prietenii, sărbătorești prin muncă sau te bucuri de cadourile de la partener, pe data de 8 martie trebuie să sărbătorești. Istoria Zilei Femeii trebuie să fie scrisă în continurea și tu trebuie să faci parte din istorie.

Cum a luat naștere Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii a luat naștere în urma unui protest al unor femei din clasa muncitoare. Acestea au cerut reducerea numărului de zile de muncă. Totul se întâmpla pe data de 8 martie 1857. ONU atrage mereu atenția asupra faptului că data de 8 martie trebuie să însemne mai mult. Nu este numai despre celebrarea femeilor din preajma noastră. Trebuie să rămână la idee că femeile din întreaga lume trec zi de zi prin tot felul de dificultăți pentru a face față vieții dure, scrie History.com.

Ziua de 8 martie e sărbătorită în mai multe țări din lume. Femeile sunt celebrate pentru realizările pe care le au și în această zi sunt lăsate deoparte diferențele de etnie, limbă, culoare sau clasă socială.

Prima zi a Femeii a avut loc în Statele Unite ale Americii, pe data de 28 februarie 1909. Partidul Socialist a ales ziua de 28 februarie în amintirea unei greve din anul 1908, în care femeile au protestat împotriva calității muncii.

În anul 1019, la Copenhaga, într-o întâlnire a Internaționalei Socialiste, s-a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii. Nu s-a ales atunci nicio dată. Data de 8 martie a fost stabilită abia în anul 1913, scrie Digi24.ro.

În anul 1975, în Anul Internațional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe data de 8 martie.

În România, abia pe data de 3 martie 2016, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii. A declarat ziua de 8 martie Ziua Femeii, iar data de 19 noiembrie, Ziua Bărbatului, potrivit sursei citate mai sus.

Țările în care se sărbătorește Ziua Femeii

Iată care sunt țările în care se sărbătorește Ziua Femeii: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Tradiții și Obiceiuri de 8 martie

Pe data de 8 martie femeile sunt sărbătorite cu flori, ele fiind principalele simboluri ale acestei zile. În unele țări se spune că femeile care poartă mărțișor în piept între 1 și 9 martie vor avea noroc tot anul.

În Rusia, pe data de 8 martie femeile din toată țara primesc flori. În Italia sunt organizate conferințe pentru afirmarea drepturilor femeilor.

În China, bărbații le dăruiesc flori și cadouri femeilor din viața lor. Doamnele au ziua liberă pentru a se sărbători în oraș.

În România femeile sunt sărbătorite pe data de 8 martie. Florile și cadourile nu trebuie să lipsească în această zi dedicată lor. În ziua următoare este din nou sărbătoare. Află care e și semnificația zilei de 9 martie.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
PARTENERI
×